25/5/12

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει εκπλήξεις για την Ελλάδα και την Κύπρο

Του Νίκου Στέλγια
Την προηγούμενη εβδομάδα διάφορα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής Τουρκίας, καθώς και διάφορες τουρκικές υπηρεσίες κρατικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων σε χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επικοινώνησαν μαζί μας και ζήτησαν να τους ενημερώσουμε σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι και ξένοι δημοσιογράφοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους δύο «νικητές» των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, καθώς και για την άποψή μας για την ενδεχόμενη τροπή των γεγονότων στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Τι εστί ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή; Γιατί η ελληνική κοινωνία στρέφει την προσοχή της σε αυτά τα δύο κινήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ακραία» από τον διεθνή Τύπο; Αυτά τα ερωτήματα μονοπώλησαν τη συζήτηση μας με τους Τούρκους και ξένους συναδέλφους μας.
 

Το ενδιαφέρον που δείχνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τα τουρκικά κέντρα στρατηγικών μελετών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτο. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα τουρκικά μέσα εστιάζουν με μεγαλύτερη προσοχή από τα κυπριακά μέσα στις διάφορες πτυχές του σύγχρονου «ελληνικού δράματος». Σε αντίθεση με τους Κύπριους συναδέλφους τους, η φιλελεύθερη και μαρξιστική μερίδα της τουρκικής διανόησης θέτει υπό το μικροσκόπιο διάφορες ενδιαφέρουσες κοινωνικές πτυχές της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Το ενδιαφέρον πολλών Τούρκων δημοσιογράφων εστιάζεται στον ταξικό - κοινωνικό αντίκτυπο της ελληνικής κρίσης και στην οικονομική πτώση της ελληνικής μεσαίας τάξης. Ωστόσο, η έλλειψη πληροφοριών σε ό,τι αφορά την πολιτική κοσμοθεωρία και το ταξικό υπόβαθρο των αναδυόμενων πολιτικών πρωταγωνιστών στο ελληνικό πολιτικό πεδίο δυσχεραίνει το έργο των Τούρκων και ξένων αναλυτών. Την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλαίσια του συγκεκριμένου προβληματισμού, επισημάναμε στους Τούρκους συναδέλφους μας την ιστορική σημασία της ιδιαίτερης εξωτερικής πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αγνοούν σχεδόν στην πλειοψηφία τους και οι κυπριακές αναλύσεις.
 

Σε αντίθεση με τα κόμματα του ελληνικού «κατεστημένου» -ΠΑΣΟΚ και ΝΔ-, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει μια πολύ διαφορετική εξωτερική πολιτική γραμμή σε ό,τι αφορά τις νέες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, λίγο πριν από τις εκλογές, μιλώντας από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον νέο στρατηγικό άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Από ό,τι φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για τη συνεργασία της ελληνικής πλευράς με την εθνικιστική κυβέρνηση του Ισραήλ και πιστεύει ότι το εν λόγω εγχείρημα ενδέχεται να παρασύρει σε νέες «ιμπεριαλιστικές» περιπέτειες την Ελλάδα -μια χώρα που δίνει μάχη με μια μεγάλη οικονομική κρίση- στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Το σίγουρο είναι ότι, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής στις επόμενες εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, ο συγκεκριμένος προβληματισμός ενδέχεται να φέρει μεγάλες ανατροπές στη νέα εξωτερική πολιτική γραμμή της Κύπρου, μια πιθανή εξέλιξη την οποία επιλέγει να αγνοήσει μέχρι στιγμής η Λευκωσία.
 

Το ζητούμενο στις επόμενες εκλογές είναι να απομονώσουμε τις «εθνικιστικές εξάρσεις» και τότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι ο σύγχρονος ελληνικός μαρξισμός και οι πολιτικές συνιστώσες του έχουν μια πολύ διαφορετική κοσμοθεωρία, η οποία αφορά όλους τους λαούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η συγκεκριμένη κοσμοθεωρία, με όλες τις πτυχές και τις αδυναμίες της, χρήζει ανάλυσης και αξίζει την προσοχή μας.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

4 σχόλια:

  1. Οι θέσεις του ΣΥΡΡΙΖΑ,όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. ήταν και είναι από ουτοπικές έως και επιζήμιες, από την άλλη αν τους δοθεί εξουσία ελπίζω να γίνουν πιο ρεαλιστικές προς χάριν του Εθνικού και Λαϊκού συμφέροντος, ένας εκεί της αριστεράς, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, είχε πει κάτι που ήταν σωστό,"Ο,τι είναι καλο για τον λαό είναι καλο για το το κόμμα, το κόμμα βεβαια προτίμησε το ο,τι είναι καλο για το κόμμα είναι καλο για τον λαό" ελπίζω να είναι οπαδοί της πρώτης φράσης. Όσον αφορά τις διεθνιστικές θέσεις και αντιλήψεις και την άρνηση της εθνικής ταυτότητας, είναι τουλάχιστον ανόητη τακτική, ο "κουμμουνισμος" η κρατικός καπιταλισμός, που προσπάθησε κάτι τέτοιο, έχασε, τώρα αρχίζει και ηττάται και ο ιδιωτικός καπιταλισμός, ο κάθε λαός έχει ταυτότητα, συνείδηση, πολιτισμό, ιστορία αρχές και αξιες και από ο,τι φαίνεται, κανένας δεν θέλει να τα παραδώσει και πολύ σωστά κατά την άποψη μου, οποτε αν θέλει κάποιος να κυβερνήσει κάπου πρέπει να σεβαστεί τα χαρακτηριστικά του Έθνους, διαφορετικά είναι χαμένος από χέρι!
    Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, η ρητορική έναντι του μνημονίου είναι ευήκοα, αν ισχύει η επιθυμία επαναδιαπραγμάτευσης, τότε είναι σωστή η τακτική και λόγω της μη δέσμευσης της πολιτικής αυτής δύναμης, εξαρτάται από την διαπραγματευτική δεινότητα των προσωπων να κερδίσουν νέους καλύτερους ορους δανειοδότησης ώστε να ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα την κρίση αλλα πάντα εντός Ευρώπης.
    Η έξοδος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ισοδυναμεί με αυτοχειρία, επίσης, και παρα το ότι η πλειοψηφία του ΣΥΡΡΙΖΑ δεν τα πάει και πολύ καλά με τη θρησκεία, θα πρέπει να πάνε να ανάψουν μια λαμπάδα για τον Κύριο Σαμαρά, γιατί σε αυτόν οφείλουν το ποσοστό τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει εκπλήξεις για την Ελλάδα και την Κύπρο "

    Σε λεκτικό επίπεδο, ενδεχομένως. Σε πραγματικό επίπεδο, ίσως πιο κοντά στην αλήθεια είναι το γνωστό ανέκδοτο με τον Τοτό και τον πατέρα του που τού εξηγούσε τη διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα όμως είναι Πιγκουίνε, τι έχει καταλάβει απ΄αυτά, το εκλογικό σώμα. Γιατί άμα του δώσει μεγάλο ποσοστό (όπως έγινε και το 2009 με τον ΓΑΠ που έλεγαν "θα μας φροντίσει"...), όλα τα άλλα έπονται.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελίνα, οι πιθανότητες είναι ότι ύστερα από όλο αυτό το βομβαρδισμό τρόμου, ο Σαμαράς θα έχει το προβάδισμα έναντι τού Τσίπρα. Ενδεχομένως να βολεύονται κι οι δύο σ' αυτή τη φάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.