9/10/12

Ο «Πυρρίχιος Δρόμος» περνά από το ΟΑΚΑ

90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
Το 8ο πανελλαδικό χορευτικό ραντεβού των Ποντίων δίνεται το επόμενο Σάββατο σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση μνήμης που φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά
Το φινάλε θα δοθεί με τον πυρρίχιο χορό, τον οποίο θα παρουσιάσει η ομάδα χορευτών της Περιφέρειας Νοτίου Ελλάδας και Νήσων.
Ενενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια οδυνηρή επέτειος για το γένος, η οποία αποτέλεσε την αρχή πολλών δεινών και αιτία του ξεριζωμού χιλιάδων Ελλήνων.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας τιμώντας τα 90 χρόνια από την Καταστροφή, την ανταλλαγή πληθυσμών, αλλά και τον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες αποφάσισε να μετατρέψει το φετινό 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών σε μια μεγάλη πολιτιστική παράσταση-μνήμης που θα αφήσει εποχή. Ετσι, το επόμενο Σάββατο, 13 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ οι απανταχού ποντιακής καταγωγής κάτοικοι της χώρας, και όχι μόνο, δίνουν ένα μεγάλο ραντεβού.
Η εκδήλωση έχει τίτλο «90 χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» και φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Μάλιστα η όλη βραδιά είναι αφιερωμένη και στον ποντιακό ηγεμονικό οίκο των Γαβράδων ο οποίος αντλεί την καταγωγή του από την Χαλδία, στο ανατολικό τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Στο πρόσωπο του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά θα τιμηθεί ο ποντιακός ηγεμονικός οίκος των Γαβράδων.
Στο πρόσωπο του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά θα τιμηθεί ο ποντιακός ηγεμονικός οίκος των Γαβράδων.
Μέλη της συγκεκριμένη αριστοκρατικής οικογένειας εμφανίζονται για πρώτη φορά στο β' μισό του 10ου αι. κατέχοντας υψηλά στρατιωτικά και διοικητικά αξιώματα στο Βυζάντιο. Από εκεί και έπειτα η παρουσία των Γαβράδων θα είναι συνεχής χαρίζοντας στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Αγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στη διοργάνωση συμμετέχουν 2.000 χορευτές νέοι και νέες από 407 ποντιακούς συλλόγους της χώρας, 150 κορυφαίοι Πόντιοι μουσικοί και τραγουδιστές, η Λυδία Κονιόρδου θα απαγγείλει αποσπάσματα από το ποίημα του Καβάφη «Πάρθεν» ενώ σε έκτακτη εμφάνιση οι Γιώργος Νταλάρας και Σοφία Παπάζογλου θα ερμηνεύσουν ποντιακά τραγούδια. Παρουσιαστές θα είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, η Πόπη Τσαπανίδου και ο Γιώργος Γεωργιάδης.
Ο «Πυρρίχιος Δρόμος» περνά από το ΟΑΚΑ
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ της ιστορίας του Πόντου που σκηνοθέτησε ο Κώστας Γαβράς. Μάλιστα ο διάσημος σκηνοθέτης έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία της όλης βραδιάς.
Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι οι: Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΕΚΟ, ΟΛΠ και Aegean. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ενώ οι καλλιτέχνες και οι παρουσιαστές συμμετέχουν εθελοντικά. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) ιδρύθηκε το 2004, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει 407 σωματεία, τα οποία κατανέμονται ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση σε πέντε περιφέρειες. Από τους πρώτους θεσμούς που καθιέρωσε η ΠΟΕ ήταν η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας και το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
Με ιδιαίτερη βαρύτητα
Φέτος το 8ο σε σειρά Φεστιβάλ συμπίπτει με τη μεγάλη επέτειο από τη Μικρασιατική Καταστροφή και όπως ήταν επόμενο η διοργάνωσή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και καθηγητής καρδιολογίας Γιώργος Παρχαρίδης δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Φιλοδοξία μας είναι το Φεστιβάλ να περάσει μηνύματα αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας στην κρίσιμη αυτή φάση αποτελώντας αντίδοτο στην ''εθνική μας κατάθλιψη''.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη βραδιά αποτελεί για εμάς μια ακόμα ευκαιρία για την προώθηση των ποντιακών εθίμων αλλά και των πάγιων στόχων μας που είναι: 1) Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 2) Η ευρύτερη διδασκαλία της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης 3) Η διάσωση και ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου ως πλησιέστερη προς την αρχαία γλώσσα ελληνική διάλεκτο 4) Η ενεργή υποστήριξη του απόδημου ποντιακού ελληνισμού και 5) Η αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος ''Παναγία Σουμελά''».

Κ. ΓΑΒΡΑΣ
Αξιοθαύμαστη η ελληνική ψυχή των Ποντίων
Ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Μου αρέσουν οι Ελληνες του Πόντου και θα έλεγα πως δεν τυγχάνουν πάντα της τιμής που τους αξίζει από τους Παλαιοελλαδίτες. Μερικές φορές μάλιστα αποτελούν και αντικείμενο διαφόρων αστεϊσμών. Μου είπαν ότι όλοι οι Γαβράδες έχουν ποντιακή καταγωγή, ακόμα και οι Πελοποννήσιοι (σ.σ. γεννήθηκε στην Αρκαδία)... δέχομαι λοιπόν την τιμή. Η ελληνική ψυχή των Ποντίων, το θάρρος τους και η ικανότητά τους να επιζούν από μεγάλες τραγωδίες που τους έχουν συμβεί είναι πράγματι αξιοθαύμαστα. Αποτελούν λοιπόν ένα έξοχο παράδειγμα προς μίμηση. Οταν ήμουν νέος χόρευα καλά τους χορούς τους, ιδιαίτερα τον πιο όμορφο, τον πυρρίχιο. Είμαι χαρούμενος γιατί έχω την τιμή να προσθέσω στη βραδιά την ''πινελιά'', όπως ακριβώς μου είπε ο κύριος Μελισσανίδης όταν μου ζήτησε να συμμε-τάσχω. Λυπάμαι μόνο που δεν έχω τον χρόνο να ετοιμάσω περισσότερα πράγματα με τον αγαπημένο μου φίλο Γιώργο Νταλάρα και τους μουσικούς του».

Δ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ
Οι Ελληνες είναι αγωνιστές
Η αγάπη του Δ. Μελισσανίδη για τον ποντιακό Ελληνισμό είναι γνωστή και όπως ήταν αναμενόμενο η συνεισφορά του στη διοργάνωση της εκδήλωσης είναι πολύπλευρη και σημαντική. Ο ίδιος μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ανέφερε: «Στην εκδήλωση αυτή, η οποία γίνεται σε μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τον Ελληνισμό, 2.500 Ποντιόπουλα με τη συμμετοχή και τον χορό τους θα δείξουν τη δύναμη της ράτσας μας και θα αποδείξουν ότι εμείς οι Ελληνες είμαστε ζωντανοί, παραμένουμε όρθιοι και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε».
Μάγδα Λιβέρη
magdaliveri@yahoo.gr
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.