1/10/12

Στον εισαγγελέα στοιχεία για το λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Νέα στοιχεία για το λαθρεμπόριο καυσίμων
Επιπλέον στοιχεία για το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά και υγραερίου, στις Ένοπλες Δυνάμεις, παρέδωσε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κ. Σούρλα, ο οποίος μετέβη και πριν από λίγο καιρό στο γραφείο του κ. Πεπόνη, το λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις κοστίζει στο Δημόσιο περίπου μισό δισ. ευρώ ετησίως.

Συνάντηση Σούρλα - ΣΔΟΕ

«Συνεχίζεται το λαθρεμπόριο και η προμήθεια νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις και έχει προστεθεί και το λαθρεμπόριο υγραερίου», δήλωσε  ο κ. Σούρλας, μετά την ενημέρωση που είχε από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες.Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη συνάντηση, τα στελέχη του ΣΔΟΕ ανέφεραν ότι από πρόσφατες χημικές αναλύσεις δειγμάτων πετρελαίου κινήσεως που έλαβε το ΣΔΟΕ από στρατιωτικές μονάδες, προκύπτει ότι αυτό είναι νοθευμένο, ενώ βρέθηκαν στρατιωτικά καύσιμα σε δεξαμενές ιδιωτών.

Όπως τονίζεται, το ναυτιλιακό πετρέλαιο αποχρωματίζεται και διατίθεται στην ελεύθερη αγορά ως πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή σε διπλάσια και πλέον τιμή, ενώ, οι εικονικές εξαγωγές υπολογίζονται σε 1.000 βυτία ανά έτος, με απώλειες που ανέρχονται στα 150 εκ. ευρώ ανά έτος.Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, τα λαθραία καύσιμα ανέρχονται ετησίως σε 240 εκ. λίτρα και οι απώλειες για το δημόσιο υπολογίζονται ετησίως στα 300 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι τα δύο σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου που παρελήφθησαν το 2008 και για τα οποία δαπανήθηκαν 2.030.000 ευρώ (διαθέτουν σύγχρονα συστήματα εντοπισμού των πλοίων εφοδιασμού- μεταφοράς αφορολογήτου καυσίμου ναυτιλίας και κάθε άλλης ύποπτης κίνησης λαθρεμπορίου), παραμένουν ακινητοποιημένα επί τέσσερα χρόνια.Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΔΟΕ, για να τεθεί τέρμα στα φαινόμενα αυτά και να παταχθούν τα κυκλώματα πρέπει:

1) Να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις για τοποθέτηση μοριακού ιχνηθέτη σε όλα τα καύσιμα και για το σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης όλων των μεταφορικών μέσων με καύσιμα.

2) Να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση συστήματος εισροών- εκροών στα πρατήρια, όπως προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να ελέγχεται με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε παράδοση- παραλαβή καυσίμου στον καταναλωτή και να επιστραφούν τα αντιλαθρεμπορικά σκάφη στο ΣΔΟΕ για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το Σύστημα Αυτόματου Εντοπισμού Εφοδιασμών Πλοίων (SLEPIA).

Όμως, λαθρεμπόριο διαπιστώνεται και με το υγραέριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, το 2011 για το υγραέριο διαπιστώθηκε λαθρεμπόριο 8.874 λίτρων. Αυτό συνίσταται στην εικονική προμήθεια αερίου για βιομηχανική χρήση, ενώ σημαντικό μέρος αυτού διατίθεται στην κατανάλωση χωρίς μέτρα προφύλαξης, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη ζωή των πολιτών.

Το κόστος της απώλειας από το λαθρεμπόριο υγραερίου υπολογίζεται στα 25 εκ. ευρώ τον χρόνο και για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, το ΣΔΟΕ επισημαίνει ότι πρέπει οι συναλλαγές να γίνονται όλες υποχρεωτικά μέσω τραπέζης.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, περικοπής μισθών και συντάξεων και μάλιστα παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, τα αδίστακτα κυκλώματα να συνεχίζουν τη δράση τους και να λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο». Για το θέμα αυτό, ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης θα επισκεφθεί τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Σούρλας έχει από οκταετίας αποκαλύψει την προμήθεια νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις και το λαθρεμπόριο, ενώ προσκόμισε στον εισαγγελέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Γρηγόρη Πεπόνη στοιχεία τα οποία έρχονται να προστεθούν στην αρχική του κατάθεση, που έγινε στις 19 Απριλίου 2012.

1 σχόλιο:

  1. Νοθευμένες πολιτικές, νοθευμένα καύσιμα, νοθευμένες αξίες.Κοπρόσκυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.