8/10/12

ΜΕ ΣΡΕΝΤΕΡ ΚΑΙ ΣΟΡΟΣ Παραλειπόμενα από ένα Συνέδριο

Λιάνα Μυστακίδου
Ο κ. Ερντογάν εξελέγη παμψηφεί πρόεδρος του Κόμματος για τέταρτη φορά. Ο Τύπος περίμενε αποκαλύψεις από την ομιλία του αρχηγού του Κόμματος για πολλά θέματα, αλλά κυρίως για τις προθέσεις του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Ερντογάν δεν τους ικανοποίησε. 
Όλα όσα είπε δεν διέφεραν από προεκλογική συγκέντρωση σε κεντρική πλατεία της χώρας.
Εντύπωση προκάλεσε η συχνή αναφορά του αρχηγού στους Οθωμανού προγόνους και το Ισλάμ. Δεν παρέλειψε να μνημονεύσει όλους τους προγόνους από τον Αλπασλάν, τον Πορθητή, τον Γαζή Μουσταφά Κεμάλ, τον Μεντερές, τον Οζάλ και τον Ερμπακάν. Ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε το όνομα Γαζή Μουσταφά Κεμάλ και όχι το Ατατούρκ , γεγονός που σχολιάστηκε ως αναγνώριση μόνο της προσφοράς του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η Τουρκική Δημοκρατία ιδρύθηκε στα αχνάρια των Σελτσούκων και των Οθωμανών.

Το όραμα του κόμματός του είναι να εορτάσει όχι μόνο τα 100 χρόνια της ίδρυσης της Δημοκρατίας το 2023, αλλά και τα 1000 χρόνια από την νίκη του Ματζικέρτ το 2071!

Από τους παρισταμένους ξένους επισήμους ο Πρόεδρος της Αιγύπτου κ. Μουρσί δήλωσε, στην ομιλία του, ότι οι λαοί  που πιθυμούν την ανεξάρτητη διακυβέρνηση τους, έχουν την ανάγκη της Τουρκίας.

Ο ηγέτης της Χαμάς κ. Μεσαλ ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για τη βοήθεια που πρόσφερε στην Παλαιστίνη και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ηγέτης του ισλαμικού κόσμου…

Έκπληξη προκάλεσε η παρουσία του κ. Χασιμί, τον οποίο καταδίκασαν σε θάνατο τα ανώτατα δικαστήρια του Ιράκ.

Για το επίμαχο πρόβλημα των Κούρδων ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τα ίδια . Μίλησε  για την τρομοκρατία και για αυτού που περιθάλπουν τους τρομοκράτες. 

Στο έντυπο πρόγραμμα του κόμματος του που αποτελείται από 63 κεφάλαια επισημαίνονται τα εξής:

-Ο Κούρδοι θα χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα ενώπιον των Δικαστηρίων
-Η  μητρική γλώσσα θα διδάσκεται και θα επιτρέπεται η πρόσληψη των Κούρδων στις δημόσιες υπηρεσίες
-Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να γίνονται μέλη κομμάτων
-Οι δημόσιοι λειτουργοί δεν θα κάνουν καμία διάκριση μεταξύ των πολιτών διαφορετικής εθνότητας.
-Θα απαγορευτεί το κλείσιμο των κομμάτων.

Παρά τις δημοκρατικές αυτές υποσχέσεις δεν επετράπη η διαπίστευση  6 εφημερίδων και 2 τηλεοπτικών σταθμών για να παρακολουθήσουν το Συνέδριο!

Αξίζει να αναφέρουμε την απουσία δυτικών πολιτικών από ο Συνέδριο. Ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός ήταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας κ. Gerhard Scroder, ο οποίος, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος κ. Μπανού Αβάρ, παρέστη ως υπάλληλος διεθνών πετρελαϊκών εταιριών, ως μάνατζερ του επενδυτικού ομίλου Rothchild…

Από το Συνέδριο δεν μπορούσε φυσικά να λείπει και η εκπρόσωπος του κ. Σόρος, η Rosa Otumbayeva , η οποία μετείχε  στη συντροφιά του Προέδρου της Κιργισίας κ. Aatambayer…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.