13/11/12

Στρατηγική επένδυση στο νερό Άγκυρα: Θεωρεί ότι το «έργο του αιώνα» θα ενισχύσει ευρύτερους σχεδιασμούς


ο μεγαλεπήβολο έργο που επιχειρεί να υλοποιήσει η Τουρκία με τη μεταφορά νερού στην κατεχόμενη Κύπρο, είτε θα καταλήξει σε μπούμερανγκ ή θα καταστεί μια διεθνή επιτυχία. Ξένοι ειδικοί, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, θεωρούν πως το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο ως και ανέφικτο. Ωστόσο, όλοι θα αναμένουν για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα. Ο καθηγητής Χουσεγίν Γκιόκτσιεκους, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής και γενικός συντονιστής για υδατικά θέματα του «Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων», σε μελέτη του παρουσιάζει την αισιόδοξη διάσταση του έργου. Η Άγκυρα το έχει χαρακτηρίσει ως το «έργο του αιώνα».
Αυτό που απομένει είναι τούτο να επιβεβαιωθεί. Είναι, πάντως, σαφές πως ανεξάρτητα τι δηλώνεται από τουρκικής πλευράς, το νερό που θα μεταφερθεί θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες της κατεχόμενης περιοχής. Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αξιοποιήσει πολιτικά το θέμα και να δημιουργήσει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει ακουστεί από τουρκικής πλευράς και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πάρε-δώσε, μεταξύ νερού και φυσικού αερίου! Ακόμη και ο Ερντογάν έχει αναφέρει πως θα μπορούσε το νερό αυτό να καλύπτει και τις ανάγκες των Ελληνοκυπρίων (αν και δεν το πρόβλεψαν τούτο στους σχεδιασμούς τους).

Υπενθυμίζεται ότι τα εγκαίνια του έργου («Έργο Ασρίν») έγιναν στις 13 Οκτωβρίου 2012 με πανηγυρικές εκδηλώσεις. Πραγματοποιήθηκαν δύο χωριστές εκδηλώσεις, μία στο Αναμούρι της νότιας Τουρκίας όπου παρέστη ο ψευδοπρωθυπουργός Ιρσέν Κιουτσιούκ και ο αρμόδιος για την Οικονομία και την Ενέργεια «υπουργός» Σουνάτ Ατούν και μία στη Βασίλεια Κερύνειας. Στο Αναμούρι παρέστη και ο «αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις Υπουργός» Μπεσίρ Ατάλαϊ, ο οποίος είπε ότι στόχος είναι η ταυτόχρονη μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Το έργο θα στοιχίσει 650 εκατομμύρια ευρώ.
Για τους Τούρκους, όπως εκφράζεται και μέσα από τη μελέτη του Χουσεγίν Γκιόκτσιεκους, αν και θα στοιχίσει πολλά λεφτά, αποτελεί μια πρόβα μεγαλοϊδεατισμού. Όπως αναφέρει, «μετά την ολοκλήρωση του έργου μεταφοράς νερού με αγωγούς στις 7 Μαρτίου 2014, θα καλυφθεί μια σημαντική απόσταση σ’ ό,τι αφορά τη μεταφορά νερού διεθνώς, ενώ η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα προσδώσει κύρος στην Τουρκική Δημοκρατία στην εν λόγω περιοχή, η οποία θα αναδειχθεί σε ηγέτιδα χώρα για παρόμοια έργα που θα γίνουν στο μέλλον.
Σ’ ό,τι αφορά την ΤΔΒΚ, θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στη ριζική επίλυση του υδατικού προβλήματος που αντιμετωπίζει για τα επόμενα 50 χρόνια».
Στην ίδια ανάλυση σημειώνεται ότι με την εφαρμογή του έργου αυτού «η Τουρκία, η οποία προχωρά με σίγουρα βήματα στο να καταστεί μια υπερδύναμη στην περιοχή, θα γίνει ο πιο σημαντικός παίχτης σ’ ό,τι αφορά την ακόμα περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή και τον επανακαθορισμό στο εγγύς μέλλον της πολιτικής που αφορά το νερό ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο».
Ο καθηγητής θέτει και μια άλλη διάσταση και συνδέεται το ζήτημα τούτο με το Κυπριακό: Το νερό, το οποίο λέγεται ότι συμπεριλαμβάνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που διεξάγουν οι ηγέτες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δυνατό να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, το οποίο δεν κατέστη δυνατό να επιλυθεί για 40 χρόνια. «Εφόσον οι εργασίες έρευνας και γεώτρησης συνεχίζονται στα νότια του νησιού και ο τ/κ λαός έχει όσα δικαιώματα έχουν και οι Ε/Κ στο θέμα αυτό, τότε γιατί η διανομή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που θα ανορυχθεί να μη διοχετεύεται στο λιμάνι της Αλεξάνδρέττας μέσω της βόρειας Κύπρου και απ’ εκεί στην Ευρώπη;».
ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ
ΣΤΗμελέτη περιγράφονται «και τα επόμενα βήματα». Σημειώνεται πως «μετά την εγκατάσταση του πρώτου αγωγού, ο οποίος σε πρώτη φάση θα επιλύσει το υδατικό πρόβλημα της ΤΔΒΚ, γιατί να μην κατασκευαστεί και ένας δεύτερος αγωγός που θα καταλήγει στη νότια Κύπρο, η οποία αντιμετωπίζει το ίδιο υδατικό πρόβλημα όπως την ΤΔΒΚ. Επίσης μακροπρόθεσμα γιατί να μην κατασκευαστεί ένας τρίτος και ένας τέταρτος αγωγός με σκοπό τη μεταφορά νερού στις χώρες του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής αντίστοιχα;».

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά
 ΣΥΜΦΩΝΑ με τη μελέτη, το νερό θα διοχετεύεται με δύναμη 26 megavat και με ροπή 2.38 κυβ.μ./δευτερόλεπτο, με αγωγό μήκους 23 χλμ και διαμέτρου 1500 mm από το φράγμα Αλάκιοπρου, στη δεξαμενή εξισορρόπησης στο Αναμούριο χωρητικότητας 10000 κυβικών μέτρων. Από εκεί με αγωγό υψηλής πυκνότητας πολυαιθάνης διαμέτρου 1600 mm, ο οποίος θα είναι συγκρατημένος με μπετονένια βαρίδια σε κάθε 500 μέτρα απόσταση, σε βάθος 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και στερεωμένος σε μπετόν στο βυθό της θάλασσας.

Το νερό, που θα διοχετεύεται στο αντλιοστάσιο που θα ανεγερθεί στον Βαβυλά (ακτή Βασίλειας) στις βόρειες ακτές της κατεχόμενης Κύπρου, θα διοχετεύεται στο φράγμα των Πανάγρων με αγωγό πολυαιθάνης μήκους 3 χιλιομέτρων και διαμέτρου 1400 mm. Το μισό από το νερό που θα συσσωρεύεται στο φράγμα των Πανάγρων θα διοχετεύεται με σκοπό την ύδρευση σε κάθε απόμακρο σημείο της των κατεχομένων καλύπτοντας έτσι όλα τα «δημαρχεία». Η δε υπόλοιπη μισή ποσότητα του νερού, θα διοχετεύεται με ροή 4.04 κιβυκά/δευτερόλεπτο από το φράγμα Πανάγρων στην πεδιάδα της Μόρφου με αγωγό μήκους 28.3 χιλιομέτρων και διάμετρο 1600mm. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα αρδεύεται μια γεωργική έκταση 6400 εκταρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.