1/11/12

Φινλανδία, Σουηδία "φλερτάρουν" ανοιχτά με το ΝΑΤΟ

Εγκαταλείποντας την παραδοσιακή "σκανδιναβική" ουδετερότητά τους, Φινλανδία και Σουηδία στρέφονται προς το ΝΑΤΟ επιδιώκοντας πιο ενεργό ρόλο στους ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Συμμαχίας.
Παρελθόν η παραδοσιακή σκανδιναβική ουδετερότητα
Οι πολυκομματικές κυβερνήσεις συνασπισμού των δύο χωρών, όπου κυριαρχούν κόμματα της Δεξιάς, ανακοίνωσαν χθες ότι φινλανδικές και σουηδικές αεροπορικές δυνάμεις πρόκειται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του NATO για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Ισλανδίας. Η Ισλανδία, χώρα-μέλος της Συμμαχίας αλλά χωρίς δική της πολεμική αεροπορία, ζήτησε από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές.

Η απόφαση αποτελεί μια ακόμα ένδειξη πως οι κατά παράδοση ουδέτερες σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν πλέον ευνοϊκά τη στενότερη συνεργασία τους με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Πρόκειται πάντως για λεπτό πολιτικά και διπλωματικά ζήτημα, ειδικά στη Φινλανδία, όπου μια τέτοια κίνηση θα παραβιάσει την ουδετερότητα της χώρας και ενδέχεται να εκληφθεί ως μια ακόμη "ΝΑΤΟϊκή πρόκληση" από τη γειτονική Ρωσία.

«Η Φινλανδία προτίθεται να συμμετάσχει στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Ισλανδίας το 2014, μαζί με την Σουηδία», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν στη διάρκεια συνάντησής του με Σκανδιναβούς ηγέτες στο Ελσίνκι. Το δεξιό κόμμα της "Εθνικής Συμμαχίας" του οποίου ηγείται ο Κατάινεν τάσσεται υπέρ της στενότερης συνεργασίας με το NATO για την "ενίσχυση της φινλανδικής εθνικής ασφάλειας". Στην ίδια συνάντηση ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ είπε ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει «θετικά» το αίτημα της Ισλανδίας.

Πάντως, η φινλανδική αντιπολίτευση επέκρινε το σχέδιο και, όπως δήλωσε ο Κίμο Τιλικάινεν του "Κόμματος του Κέντρου", "η συμμετοχή στην επιχείρηση επιτήρησης του εναέριου χώρου χώρας μέλους του NATO δεν μπορεί να απασχολεί την αδέσμευτη Φινλανδία». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στη Φινλανδία που δημοσιεύθηκε χτες, το 42% των Φινλανδών αντιτίθεται στη συμμετοχή της χώρας του στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ, ενώ το 22% την υποστηρίζει.
http://www.avgi.gr/

1 σχόλιο:

  1. Η Σουηδία με τον υπουργό εξωτερικών της ούτε προαιρετικό υποσταθμό για το Ρώσικο αέριο, σε περίπτωση αλλαγής μελλοντικής ενεργειακής πολιτικής, δε επέτρεψαν τους Ρώσους να κάνουν στα ανοικτά της Γκότλαντ, τώρα όμως που μυρίζει αέριο κάτω από την ΑΟΖ της Μεσογείου θα πρέπει να πληρώσουν στρατηγικό τίμημα.

    Η Νορβηγοί πάλι σου λέει αρκετά λιώσαμε τους πάγους με τους υποθαλάσιους αγωγούς χιλιάδων χιλιομέτρων στη Βόρεια θάλασσα, όπου εκεί στο πάτο της, με τη πίεση της ροής στους αγωγούς, αναπτύσουν θερμοκρασίες "ίσως" μέχρι και 400 βαθμούς Κελσίου, που όλο και μεταφέρουν τα βορειοαντλαντικά θερμά θαλάσσια υποστρώματα όλο και πιο υπερ θερμενόμενα ακόμα βορειότερα, μη το ψάχνετε το γιατί οι πάγοι λιώνουν όλο και γρηγορότερα, ή ποιοι έπεισαν το Κογκρέσο των ΗΠΑ και δεν το ξεκίνησαν στην Αλάσκα πριν 25? χρόνια, άρα κι αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν τίμημα στους πολιτικο-τραπεζίτες του ΝΑΤΟ για της ακάλυπτες επιταγές τους, στις πλάτες του αεριτζίδικου χρέους των Ελλήνων.

    Απλά οι χώρες γύρω από την ΑΟΖ της Μεσογείου θα πρέπει τώρα να προετοιμάζονται ψυχολογικά για τους μελλοντικούς τυφώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.