5/1/13

Αποκαλύπτουμε γιατί κυβερνά ο Ερντογάν: Για να εφαρμόσει τις πολιτικές των ΗΠΑ στο Κουρδικό

Καλώς ήλθες Κουρδιστάν
Ένα νέο κράτος γεννιέται στην περιοχή μας
Oι Κουρδικοί πληθυσμοί εκτείνονται σε μια ευρύτατη περιοχή, από την Άγκυρα μέχρι τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Βασόρα. Να γιατί οι Κούρδοι αναδεικνύονται στον πιο σημαντικό ρυθμιστικό παράγοντα στην περιοχή!
Αν και το έχουμε αναφέρει και πάλι σε άλλο μας άρθρο, είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος λόγος της υποστήριξης που παρείχε και συνεχίζει να παρέχει η Ουάσιγκτον στο νεοϊσλαμιστικό καθεστώς της Τουρκίας, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στον ίδιο τον Ερντογάν, απέναντι στους κεμαλιστές και τους στρατιωτικούς, είναι η στήριξη της νέας κάστας εξουσίας της Άγκυρας στην πολιτική της Ουάσιγκτον που οδηγεί στην ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ-Νότιο Κουρδιστάν.
Η στρατηγική των ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’80 προέβλεπε την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην περιοχή που θα συμπεριλαμβάνει και τη ‘χρυσοφόρο’ περιφέρεια του Κιρκούκ, το οποίο για να καταστεί βιώσιμο, θα πρέπει απαραιτήτως να έχει την ενεργό στήριξη της Άγκυρας και του τουρκικού κράτους.
Όταν τα τέλη του 1990, παραμονής της Επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου», ο Τουργκούτ Οζάλ, που ήθελε των ένωση της Τουρκίας με το Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), πίεσε τον τότε αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Νετζίπ Τορουμτάι, να προετοιμάσει τα απαραίτητα σχέδια για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ, εκείνος παραιτήθηκε, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει στην ίδρυση κουρδικού κράτους και στη συνέχεια στο διαμελισμό της Τουρκίας.
Τότε, παρά την παραίτηση του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, υπερίσχυσε η άποψη του στρατού, που είναι ο κύριος φορέας που παράγει πολιτική και στρατηγική σκέψη στην Τουρκία, οι μηχανισμοί του οποίου θεωρούνται υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Οζάλ, το 1993, όταν αποπειράθηκε και πάλι να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της Ουάσιγκτον, αποπειρώμενος την έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ, με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης για το Κουρδικό.
Η άποψη αυτή ήταν κυρίαρχη στις δομές του τουρκικού κράτους και σε όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, όταν η κυβέρνηση Ετζεβίτ, βλέποντας τις προετοιμασίες των ΗΠΑ για ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ και ισχυροποίηση του αυτόνομου κουρδικού κράτους που λειτουργούσε από τότε που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου", δήλωσε με κάθε επισημότητα ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ την ίδρυση κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ και αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα αποτελέσει αιτία πολέμου».
Και επειδή το κεμαλικό κράτος είχε αντιληφθεί ότι η Ουάσιγκτον ετοίμαζε την εναλλακτική πολιτική λύση στην Τουρκία, η οποία θα ευθυγραμμιζόταν με την πολιτική της Ουάσιγκτον και θα αποδεχόταν την ίδρυση κουρδικού κράτους, προχώρησε στην εθνικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των μηχανισμών της Γκλάντιο, δημιουργώντας την πανίσχυρη ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση «Εργενεκόν», η οποία θα εξουδετέρωνε με τη δράση της την απειλή ανατροπής του κεμαλικού καθεστώτος.
Όμως, παρά τη συντονισμένη δράση του κεμαλικού βαθέος κράτους και των παρακρατικών και παραστρατιωτικών μηχανισμών της Εργενεκόν, στις εκλογές, το 2002 οι νέοι εκλεκτοί της Ουάσιγκτον, ήγουν, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ο Ερντογάν, κατέλαβαν την εξουσία και παρά το «ΟΧΙ» στο νομοσχέδιο της 1ης Μαρτίου 2003, που προέβλεπε τη χρησιμοποίηση των λιμανιών και του εδάφους της Τουρκίας, για την εισβολή του αμερικάνικού στρατού από Βορρά στο Ιράκ, βήμα προς βήμα έβαλαν ως στόχο το ξήλωμα της Εργενεκόν και των άλλων μηχανισμών του κεμαλικού βαθέως κράτους, για να εξουδετερωθούν οι αντιστάσεις.
Το 2009, όταν η διαδικασία αυτή έφθασε σε ικανοποιητικό επίπεδο, όταν δηλαδή ξηλώθηκαν οι μηχανισμοί της Εργενεκόν και αποδυναμώθηκε σημαντικά ο κεμαλικός παράγοντας, η κυβέρνηση Ερντογάν άρχισε να προσαρμόζει την πολιτική της Τουρκίας στο ζήτημα του Βορείου Ιράκ σε εκείνη της Ουάσιγκτον, για να φθάσουμε σήμερα να μιλούμε για απόλυτη σύμπλευση, αφού η Τουρκία, όπως κατήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νουρί αλ Μαλίκι, έδωσε εντολή στους Τουρκομάνους του Κιρκούκ να στηρίξουν τον Μπαρζανί και το κουρδικό κράτος στο δρόμο για την ανεξαρτησία.
Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε πρωτοχρονιάτικα ο επικεφαλής του κουρδικού λόμπι στην Ουάσιγκτον, Peter Galbraith, βουλευτής Βερμόντ, πρώην πρέσβης και στενός συνεργάτης του νέου υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρρυ, που δήλωσε στην εφημερίδα Χουρριέτ ότι «Έφθασε η στιγμή να αποκτήσουν οι Κούρδοι ένα ανεξάρτητο κράτος και ότι αυτό θα γίνει με συναινετικό διαζύγιο, κατά τα πρότυπα του Σουδάν, όπου το Νότιο Σουδάν αποσχίσθηκε από το Βόρειο και κέρδισε την ανεξαρτησία του
Και ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης και βουλευτής συνεχίζει: «Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει στο διαμελισμό της Τουρκίας, η οποία μπορεί να παίξει έναν θετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ερμπίλ-Βαγδάτης.... όσον αφορά το ΡΚΚ, αυτό πρέπει να το λύσει μόνη της η Τουρκία. Το ΡΚΚ τι ζητάει; Γενική Αμνηστία, συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, πολιτικά δικαιώματα στους Κούρδους. Αυτά είναι πράγματα που μπορεί να κάνει η Τουρκία....»
Όσο για το τι μπορεί να κάνει η Τουρκία για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού και τη συνεννόηση με το ΡΚΚ, θα το δούμε στο άρθρο μας στην «κυριακάτικη δημοκρατία».
Εφημερίδα "δημοκρατία"

15 σχόλια:

 1. Πολύ ειδυλλιακά όλα αυτά και οι αμφιβολίες πληθαίνουν μέρα με την μέρα. Η Τουρκία δεν βγαίνει λαβωμένη και το οποίο Κουρδικό μόρφωμα υπο κηδεμονία.

  Το μόνο που έχω να πω ότι όλα αυτα απέχουν απο όσα πίστεψε και πάλεψε και για αυτά θυσιάστηκε ο Θεόφιλος Γεωργιάδης

  Φυσικά μην ψάξετε αναφορά στους κουρδικούς Ιστότοπους για το όνομα του τα τελευταία 5 χρόνια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακρίτα
  τη ροή των γεγονότων προσπαθούμε να την επηρεάσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
  Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που αγωνιζόμαστε εδώ μέσα.
  Ασχέτως όμως των προσπαθειών μας, τα πράγματα φαίνεται ότι παίρνουν έναν δρόμο.
  Στην υπό διαμόρφωση κατάσταση φαίνεται ότι Τουρκία έχει κάποια κέρδη.
  Το 1990 ο Οζάλ, για να πείσει τους στρατηγούς να εισβάλουν στο Ιράκ έλεγε: Ένα θα βάλουμε, τρία θα κερδίσουμε.
  Όμως παρόλα αυτά δεν τους έπεισε και στο τέλος τον καθαρίσανε.
  Εδώ λοιπόν είναι το κλειδί.
  Στο άρθρο μου γράφω ότι ο στρατός είναι ο μόνος φορέας που παράγει πολιτική και στρατηγική σκέψη στην Τουρκία.
  Και ο φορέας αυτός είναι αντίθετος στην πολιτική της ευθυγράμμισης.
  Θα πρέπει να αναρωτηθουμε γιατί.
  Αυτό που έχω να πω με βεβαιότητα, είναι ότι στην υπόθεση αυτή, ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της Τουρκίας.
  Όσο για τον Θεόφιλο, τον αγώνα του δεν τον παρατάμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να δικαιωθεί.
  Όσο για τη τάση του κουρδικού κινήματος απέναντι στον Ελληνισμό, περίμενε ακριβώς μια εβδομάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και μια ζωή θα περιμένω Σάββα , ο Αγώνας του Θεόφιλου παραμένει αδικαίωτος όσο ο τουρκος βαρβαρος λεηλάτης πατεί αρχέγονα Ελληνικά χώματα όσο επιβουλεύεται Ελληνικό χώρο, οσο ο Ελληνισμός παραμένεις διασπασμενος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. I am sorry but why should we welcome a Kurdistan under Turkish control? That revives the Ottoman Empire as Turkey will control areas in Iraq, Iran, Syria and beyond...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Νίκο, το Καλώς Ήλθες είναι έκφραση ευγενείας.
  Όσο για το σύνολο της εικόνας, μπορεί να φαίνεται ότι η Τουρκία έχει κάποια κέρδη, όμως, επαναλαμβάνω ότι κατά την εκτίμησή μου ο χρόνος θα λειτουργήσει εις βάρος της Τουρκίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επί τη ευκαιρία, Εύχομαι σε Όλους Σας και στις Οικογένειές Σας Καλή Χρονιά και προ πάντων Υγεία.

  Βρίσκομαι εκτός των γεγονότων!

  Γνωρίζω ελάχιστα, κυρίως από όσα διαβάζω σε επιλεγμένες εφημερίδες και kυρίως στο διαδίκτυο, το οποίο και αυτό είναι πολλές φορές "προκατειλημμένο" ..... κατά κάποιον τρόπο....

  Εξαιρείται ο κ. SKAL ο οποίος συνεχώς ασχολείται και προβάλει τον κουρδικό απελευθερωτικό αγώνα, και που έχει, οπωσδήποτε, καλλίτερη ενημέρωση από μένα!

  Μήπως όμως η δημιουργία του νέου Κουρδικού Κράτους, σημάνει την απώλεια της Θράκης μας και άλλων τμημάτων της Ελληνικής επικράτειας προς αποζημίωση των μιγάδων εξομοτών ισλαμοφασιστών της Τουρκίας;

  Όπως και Εσείς κ. SKAL, είμαι Βόρειος Έλλην, και πονάω την Θράκη μας!

  Είχα και έναν αείμνηστο φίλο και Εν Όπλοις Συνάδελφο από το Σουφλί, τον οποίο λόγω παλαιών καθηκόντων ίσως να τον είχατε γνωρίσει τότε.

  Ευμένης Καρδιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ευμένη
  είμαστε στις επάλξεις.
  Πάντως, δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο.
  Χρειάζεται δουλειά.
  Εδώ είμαστε πάντως.
  Παρόντες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κύριε SKAL,

  Ο Ντάνιελ Φρήντ, τότε κατά την επίθεση κατά του Ιράκ, όταν οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στον Αμερικανικό Στρατό να επιτεθεί από Βορρά από την Τουρκία, φέρεται να είπε:

  -Τους δώσαμε χρήματα, τους δώσαμε την Κύπρο, τέλος πάντων αυτοί οι Τούρκοι τι θέλουν;

  Ναι μεν να ιδρυθεί Κουρδικό Κράτος, αλλά να μην ακρωτηριαστεί η Πατρίδα μας προκειμένου να ικανοποιηθεί η Τουρκία από αλλού ...!


  Ευμένης Καρδιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δυο Μέτρα και Δυο Σταθμά, για τους Κούρδους από ό,τι φαίνεται και καμία έννοια διεθνούς νομιμότητας!

  Η Τουρκία από ό,τι φαίνεται διασπά τους Κούρδους, κερδίζει αυτούς του ΙΡΑΚ και αφήνει μόνους αυτούς της Τουρκίας, εξαγοράζοντας την Κουρδική ηγεσία με το Πετρέλαιο του Κιρκούκ, τώρα μένει να δούμε πως θα αντιδράσει το ΙΡΑΚ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ευμένη το Κουρδικό κράτος αφορά το Νότιο Κουρδιστάν κα ιδεν είναι παραχώρηση της Τουρκίας είναι βασική επιλογή του Αμερικανοισραηλινού Αξονα

  Στην Τουρκία οι Κούρδοι μιλούν για Δημοκρατικό Αυτόνομο Κουρδιστάν.

  Το παιχνίδι παίζεται στην Συρία για το κουρδικό κίνημα αν το Κουρδικό μόρφωμα που θα παραχθεί θα είναι υπό τον έλεγχο Μπαρζανί οι Κούρδοι θα βρεθούν με ένα κράτος μαριονέτα αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στο τρόπο διακυβέρνησης της Κουρδικής Περιφεριακής Διοίκησης εκεί

  Σάββα στά μελλοντικά σου άρθρα προσθέσε αν μπορείς και το ΙΣΛΑΜΙΚΌ ΤΆΓΜΑ ΓΚΟΥΛΕΝ το οποίο μπορεί και να διαδραμτίσει καταλυτικό ρόλο ως φορέας που παράγει πολιτική και στρατηγική σκέψη στην Τουρκία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλημέρα σας και Καλή Χρονιά!
  Τελευταία παρατηρούμε μια κινητικότητα στο Κουρδικό, για την οποία, εν μέρει, "πληροφορεί" η MIT! Ο διοικητής της "διαπραγματεύεται" με τον Οτσαλάν. Τι να κρατήσει και τι να απορρίψει, κανείς, από τέτοια "πληροφόρηση"... Το καλό σενάριο θα μπορούσε να είναι η προσπάθεια επίτευξης καθεστώτος διευρυμένης αυτονομίας στο Τουρκικό Κουρδιστάν, ακολουθώντας το παράδειγμα της Καταλωνίας ή της Βισκάγια, ούτως ώστε και η πίεση στούς Κούρδους να χαλαρώσει και η ακεραιότητα του Τουρκικού κράτους να μην τρωθεί. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ανεξαρτησία στο επίπεδο κρατικής οντότητας, αλλά, το "πείραγμα" των συνόρων στη "μετα-διπολική" εποχή μπορεί να έχει και παρενέργειες στα δικά μας... Το κακό σενάριο θα ανεδείκνυε μια κουρδική ηγεσία (ή μέρος της) ηττημένη, παραδομένη στον αντίπαλο, να εγκαταλείπει το όραμα για ανεξάρτητη πατρίδα. Το τι ακριβώς γίνεται δεν το γνωρίζω και δε θα ήθελα να προχωρήσω σε πρόωρα και ατεκμηρίωτα συμπεράσματα, τα οποία θα μπορούσαν να θίξουν ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Όμως, η κινητοποίηση κόμβων του αμερικανικού παράγοντα ΥΠΕΡ ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους πιθανόν να σημαίνει ότι διευκολύνονται περισσότερο με το "διαίρει" και ότι έχουν την "καβάντζα" τους σε όλο τον Κουρδικό χώρο. Αυτό δεν υποβαθμίζει καθόλου τους αγώνες του Κουρδικού λαού, όπως δεν έχασε την αξία της η Επανάσταση του 1821 επειδή κινητοποιήθηκαν τα γεράκια των Μεγάλων Δυνάμεων προς την εξυπηρέτηση των δικών τους στρατηγικών στόχων. Και μια ερώτηση: έχει εκφραστεί η Ρωσική εξωτερική πολιτική στο Κουρδικό; Και πώς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εκτιμώ ότι ο πονοκέφαλος των ΗΠΑ στη περιοχή είναι το ΙΡΑΝ, το οποίο και παίζει σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις για το μέλλον της περιοχής.
  Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στα δυτικά του ΙΡΑΝ, έστω και χωρίς "συναινετικό διαζύγιο", θα αποτελεί πλήγμα όχι μόνο για το ΙΡΑΚ, αλλά και για τη Τεχεράνη, κυρίως λόγω της κουρδικής μειονότητας εντός των συνόρων της.
  Όμως στη παρούσα φάση και εν όσο συνεχίζονται οι "καλυμμένες" επαφές για έναν ιστορικό συμβιβασμό ΗΠΑ-ΙΡΑΝ, εκτιμώ ότι δεν θα προχωρήσει η ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν στα Νοτιοανατολικά της τουρκικής επικράτειας. Δυστυχώς για τον κουρδικό λαό οι ΗΠΑ θα τον χρησιμοποιήσουν ως "εργαλείο" για την επαύξηση της επιρροής τους στη περιοχή αυτή, που αποτελεί περιοχή ζωτικού συμφέροντος για τις ΗΠΑ.
  Ένα είναι το σίγουρο: Βρισκόμαστε ξανά σε περίοδο ανακατατάξεων και αλλαγών συνόρων στην περιοχή της Μ. Ανατολής και όλα είναι ρευστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Φίλε ΑΚΡΙΤΑ,

  Και πάλι εύχομαι σε Σένα και στην Οικογένειά Σου ένα Ευτυχισμένο και με πολλή Υγεία Νέο Έτος.

  Εννοείς φαντάζομαι το τμήμα του Κουρδιστάν που βρίσκεται στο Βόρειο Ιράκ;

  Εγώ εννοούσα την διάλυση του τουρκικού κράτους, όπως την περιέγραφε εκείνος ο Πήτερς, η οποία όπως έγραφε και ο Γεώργιος Μούρτος, ίσως να μας έβγαινε σε κακό, καθ' όσον οι Τούρκοι θα αποζημιωνόντουσαν από Ελληνικά εδάφη.

  Μην δίνεις σημασία σε ύβρεις. Το διαδίκτυο είναι ανοικτό σε όλους.

  Εσύ να κάνεις το καθήκον Σου.

  Φιλικά

  Ευμένης Καρδιανός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μάριε
  το θέμα είναι ότι για τον έναν ή τον άλλο λόγο, πλησιάζει η ώρα της πολιτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.
  Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, οι Κούρδοι σε επίπεδο κορυφής και εννοώ Ταλαμπανί-Μπαρζανί-Οτζαλάν, έχουν συμφωνήσει σε κάποια ζητήματα, από τα οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.
  Από και και μετά, όλοι εμείς που δεν χάνουμε κορμιά στα πεδία των μαχών, έχουμε πολύ περιορισμένο δικαίωμα να υποδεικνύουμε λύσεις για ένα δικό τους πρόβλημα.
  Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε, είναι να βοηθήσουμε τους Κούρδους να δουν πιο καθαρά τα πράγματα και να πράξουν με βάση το εθνικό τους συμφέρον.
  Είναι τόσο σύνθετα και περίπλοκα τα πράγματα, που δεν χωράνε όλα σε ένα άρθρο ή μια ανάλυση.
  Άσε που δεν μπορείς και δεν πρέπει να τα πεις όλα.
  Τέλος πάντων, εδώ ειμαστε, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.
  Ακρτα ο Γκιουλέν έχει γίνει ένα κέντρο παραγωγής πολιτικής και στρατηγικης σκέψης τα τελευταία χρόνια.
  Νομίζω όμως ότι κινείται στα ίδια περίπου νερά με την Ουάσιγκτον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Εγώ θέλω να δώ την Τουρκία να χάνει κάτι χωρίς να παίρνει ανταλλάγματα.
  Θέλω να τη δώ να παίρνει ένα γερό μάθημα από τους δυτικούς συμμάχους για την αλαζονεία της που πάντα θεωρεί ότι πρέπει να κερδίζει.
  Αρκετά γίναμε εμείς το πειραματόζωο της αποτυχημένης ευημερίας. Ας γίνει κι΄αυτή ένα παράδειγμα προς αποφυγή για όσα έχει κάνει.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.