10/6/13

Η Λευκωσία, αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα, να προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις - Ανακήρυξη ΑΟΖ και βορείως της Κύπρου

Γράφει: δρ. Ελένη Σταύρου
Λευκωσία: Η Τουρκία, διά του υπουργού Εξωτερικών, έθεσε τους στόχους και τις προϋποθέσεις της:
Πρώτον, απαιτεί άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για μια «λύση που θα προνοεί και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών από το νέο κράτος».

Δεύτερο, αν η «λύση» είναι τώρα ανέφικτη, να συσταθεί ένα κοινό όργανο, με το ψευδοκράτος, για τη διαχείριση των πηγών μας.

Τρίτον, απειλεί πως αν και αυτό δεν γίνει από μας δεκτό, και «οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν πως οι πηγές αυτές είναι δικές μας και εκείνες στον βορρά είναι δικές σας, τότε ήλθε ο καιρός για λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Την υποταγή της Κύπρου στα τελεσίγραφά της η Τουρκία θα την επιδιώξει και έμπρακτα, σύντομα, με τον κατάπλου σύγχρονων ερευνητικών σκαφών της, τα οποία θα ενεργούν, αφενός μεν εκ μέρους του ψευδοκράτους, εντός της ΑΟΖ που η Τουρκία αναγνωρίζει ότι μας ανήκει, αφετέρου δε, εκ μέρους της ίδιας της Τουρκίας, στο τμήμα εκείνο της δικής μας

ΑΟΖ που η Τουρκία διεκδικεί ότι ανήκει σ' αυτήν.

Η Βρετανία: Η πάντοτε καραδοκούσα και υποσκάπτουσα Βρετανία εγείρει, μέσω μελών της Βουλής των Λόρδων και παρεμβάσεων του ΥΠΕΞ, ζητήματα σχετικά με τα χωρικά ύδατα των Βρετανικών Βάσεων και τα οφέλη από τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ μας.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Κομισιόν, επίσημα, καλεί «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση… Μια συνολική διευθέτηση παραμένει ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος να επιτύχουμε ότι όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους, κάτω από το συμφωνούμενο πλαίσιο μιας Ενωμένης Κύπρου».

Το Ισραήλ: Μετά την, από μακρά αναμενόμενη, «απολογία» Νετανιάχου προς Ερντογάν, στην παρουσία Ομπάμα, ως απαρχή αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών, ακολούθησαν επισκέψεις κορυφαίων υπουργών της Κύπρου στο Ισραήλ με ουσιαστικά αποτελέσματα, και τη Δευτέρα του Πάσχα ήτανε εκεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Μεταφέρει, πέραν των άλλων σημαντικών, και την απόφαση, επιτέλους, για τη δημιουργία στην Κύπρο «τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου». Μια απόφαση που «δένει» με εξαγγελία ανάλογη της αμερικανικής Noble Energy.

Κινήσεις αποτροπής από Άγκυρα

Η Τουρκία σπεύδει να επωφεληθεί από την κατάσταση αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, για να λύσει το Κυπριακό, να λεηλατήσει τα ενεργειακά μας κοιτάσματα, να ματαιώσει τις εν δυνάμει νέες συμμαχίες μας, να αποκλείσει από την Ανατολική Μεσόγειο την Ελλάδα, να κυκλώσει οριστικά το Ισραήλ, να διαλύσει τον Άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάς, που θα την απομόνωνε, να μονοπωλήσει την εκπροσώπηση του ΝΑΤΟ, της Ευρώπης και της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, να ελέγξει την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και να ηγηθεί του Ισλάμ στον νευραλγικότερο χώρο του πλανήτη.

Με την πρόταση Νταβούτογλου για παραπομπή της διαχείρισης των πηγών σε κάποιο κοινό όργανο, στοχεύει στην επ’ αόριστον αναστολή του προγράμματος εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων μας. Την απειλή λύσης δύο κρατών την επανέφεραν, γιατί γνωρίζουν, από την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα, την ευαισθησία που σε όλους μας φέρει ο εφιάλτης της διχοτόμησης.

Αντίθετα, τώρα εκτιμάται ότι η Τουρκία θα κάνει ακόμη και πόλεμο για να αποτρέψει μια «λύση δύο κρατών». Γιατί αυτή θα της ανέτρεπε όλα τα σχέδια, όπως εκτέθηκαν προηγουμένως. Επιδιώκει έλεγχο σε ολόκληρη την Κύπρο.

Να θυμίσουμε κατηγορηματικά στη Βρετανία, ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίζει ΑΟΖ μόνο σε κράτη και όχι σε ανεπιθύμητα αποικιακά κατάλοιπα. Η κυνική, δε, πρόνοια του Σχεδίου Ανάν περί δικαιωμάτων των Βάσεων στην ΑΟΖ μας έχει, οριστικά, ριφθεί στον κάλαθο της Ιστορίας. Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποστομωτική και τελεσίδικη θα πρέπει να είναι και η απάντηση του κράτους στην ιταμή παρέμβαση της Κομισιόν, υπέρ της Τουρκίας και εναντίον κράτους-μέλους της.

Ισραήλ: Η σχέση μας είναι νομοτελειακά αμφίδρομη. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την πλευρά μας. Να αποδείξουμε, δηλαδή, στους Ισραηλινούς, ότι είμαστε εξίσου με αυτούς μεθοδικοί και επίμονοι στην προώθηση των συμφερόντων μας, κοινών και ιδίων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Κύπρος επειδή τελεί, ήδη, υπό καθεστώς ομηρίας και εξανδραποδισμού από την Τρόικα, θα δεχθεί και ποικιλόμορφη επίθεση από την Τουρκία, με τη συνηγορία της Βρετανίας, του απαράδεκτου Ντάουνερ και της Κομισιόν.

Γράφει: δρ. Ελένης Σταύρου

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.