6/8/13

Το «μυστήριο Χανς» επιχειρεί να λύσει η ΕΛ.ΑΣ.

Τα «αναπνευστικά προβλήματα» του 72χρονου Γερμανού, οι σύνδεσμοι με την Τουρκία, η ζωή του στον Μαρμαρά
Ο εξοπλισμός του 72χρονου γερμανού συνταξιούχου Χανς Στ., ο οποίος συνελήφθη στη Χίο για κατασκοπεία
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 
«Ηρθα στην Ελλάδα γιατί είχα καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα και αναζητούσα, έπειτα από συμβουλή των γιατρών, καλό κλίμα. Αρχικά είχα πάει για αυτόν τον λόγο στην Τουρκία, όπου έμεινα για έξι χρόνια στη Σμύρνη και στον Μαρμαρά. Ομως δεν με κάλυπτε το ασφαλιστικό ταμείο μου, επειδή δεν είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και έτσι ήρθα στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια. Λίγους μήνες αφότου ήρθα και ενώ καθόμουν στο καφενείο, με πλησίασαν ξαφνικά κάποια άτομα τουρκικής καταγωγής που τα ήξερα με το μικρό τους όνομα και μου είπαν να τους στέλνω φωτογραφίες από εγκαταστάσεις στρατοπέδων στη Χίο. Εγώ δέχθηκα…»
Αυτά ανέφερε στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ ο 72χρονος γερμανός συνταξιούχος μηχανικός αυτοκινήτων Χανς Στ., ο οποίος συνελήφθη προ δύο ημερών στη Χίο για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας. Ο 72χρονος φέρεται να φωτογράφιζε στρατιωτικές μονάδες και δημόσια κτίρια στη Χίο και να τις πουλούσε αντί 500 ως 1.500 ευρώ σε άγνωστους τούρκους πράκτορες.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και το κλιμάκιο της ΕΥΠ στο νησί επιχειρούν να λύσουν το αίνιγμα της παρουσίας, της «στρατολόγησης» και της δράσης του μυστηριώδους Χανς. Με κύριο μέλημα να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις διασυνδέσεις του από την ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων στους ηλεκτρονικούς του υπολογιστές. Επιπλέον, ήδη έχει αρχίσει η διερεύνηση των ηλεκτρονικών ιχνών στα e-mails μέσω των οποίων φαίνεται να έστελνε το απόρρητο υλικό προς τους μυστηριώδεις τούρκους «συνδέσμους» του. Ερευνα γίνεται και για τον τρόπο που έπαιρνε τα χρήματα ο 72χρονος Γερμανός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει ως τώρα οι αστυνομικοί, ο 72χρονος ζούσε στη Βόννη και έχει μία κόρη. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του όμως έφυγε από τη Γερμανία και φαίνεται να έμεινε για έξι χρόνια στην Τουρκία.

Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «αυτή η περίοδος που ζούσε στην Τουρκία είναι για εμάς ζωτικής σημασίας προκειμένου να διερευνήσουμε τις κινήσεις του. Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο, ίσως λόγω κάποιου αδικήματός του ή από κάποια άλλη αιτία, να προσεγγίστηκε από τούρκους αστυνομικούς ή στελέχη της ΜΙΤ σε τουρκικό έδαφος, προκειμένου να αναλάβει αποστολή κατασκοπείας στην Ελλάδα. Αυτός ίσως να είναι ο πραγματικός λόγος που ήρθε Ελλάδα και όχι τα καρδιολογικά προβλήματα. Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτό που λέει για ξαφνική προσέγγισή του, το 2010, στη Χίο από τούρκους πράκτορες. Πού τον ήξεραν αυτοί και πώς τον βρήκαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει ως τώρα οι αξιωματικοί, ο 72χρονος Γερμανός ζούσε μια μοναχική ζωή στο νησί, απέφευγε τις επαφές με τους ντόπιους αλλά και με τους ομοεθνείς του που ζουν στη Χίο. Οπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, «συνήθως οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί ή και άλλοι αλλοδαποί από την Κεντρική Ευρώπη που ζουν στο νησί, επιδιώκουν επαφές με τους Ελληνες, συμμετέχουν σε τοπικούς συλλόγους κτλ. Αυτός ήταν εντελώς αποκομμένος από όλα…».

Ωστόσο, οι έλληνες ερευνητές της υπόθεσης είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την πρόοδο των ερευνών τους και την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης…

Οπως σημείωναν, «ως τώρα έχουν αναδειχθεί στη Χίο και άλλες υποθέσεις κατασκοπείας με φωτογραφίσεις εγκαταστάσεων από ολλανδούς, αυστριακούς και άλλης εθνικότητας τουρίστες. Ομως εδώ είναι φανερό ότι πρόκειται για κάτι πολύ πιο μεθοδικό και σοβαρό και για κινήσεις με σύνθετο σχεδιασμό. Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προκύψει κάτι σημαντικό από την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών. Και αυτό γιατί αφενός οι εμπλεκόμενοι θα είχαν φροντίσει να μην είναι ευχερής η ηλεκτρονική διερεύνηση της υπόθεσης και να αλλοιώνουν τα δεδομένα των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, αφετέρου γιατί είναι προφανές ότι οι Τούρκοι είναι βέβαιο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μας παραδώσουν σχετικά αναλυτικά στοιχεία και θα εφαρμόσουν παρελκυστικές τακτικές…».
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.