6/8/13

Ιλκέρ Μπασμπούγ: ποιός είναι ο πρώην πανίσχυρος στρατηγός

Ισόβια κάθειρξη επέβαλε τουρκικό δικαστήριο στον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης Εργκένεκον.

Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ είναι ο πλέον γνωστός κατηγορούμενος στην υπόθεση. Διοικητής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το 2008 ώς το 2010, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2012 και κατηγορήθηκε για τη σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Η σύλληψή του ακολούθησε μαρτυρίες αξιωματικών του στρατού, που κατηγορούνταν σε έτερη δίκη, σχετικά με τη δημιουργία αντικυβερνητικών ιστοσελίδων.Ο ίδιος έχει απορρίψει τις κατηγορίες αποκαλώντας τες «κωμικοτραγικές» προσπάθειες της κυβέρνησης να τον εμπλέξουν σε τρομοκρατικές ενέργειες. «Ουδέποτε είχα θεωρήσει τις κατηγορίες σε βάρος του Ιλκέρ Πασά σωστές. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σκληροί οι ισχυρισμοί ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης», είχε δηλώσει λίγους μήνες μετά τη σύλληψή του ο Ερντογάν.

Οντως, από μόνη της η κατηγορία περί τρομοκρατικής δράσης σε βάρος ενός πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου είναι εξόχως αυθαίρετη, αφού υπονοεί ότι ένας «τρομοκράτης» με πρόσβαση στα πλέον απόρρητα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών διοικούσε τον τουρκικό στρατό. Χαρακτηριστική ήταν η πρώτη αντίδραση του Ερικ Εντελμαν, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία το 2003-2005, ο οποίος δήλωσε «εμβρόντητος» όταν πληροφορήθηκε τη σύλληψη του Μπασμπούγ.

Παράλληλα, στην έκθεση προόδου της Ε.Ε. για το 2012, η σύλληψή του αναφέρεται δύο φορές με την επισήμανση πως «εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το δικαίωμα στην υπεράσπιση, τη μακρά προφυλάκιση και τις υπερβολικά γενικές κατηγορίες που υπονομεύουν τελικά τη νομιμότητα τέτοιων διαδικασιών». Εκπρόσωπος του Στέφαν Φούλε, επιτρόπου Διεύρυνσης στην Ε.Ε., απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αρκέστηκε μόνο να διατυπώσει επιφυλάξεις για τον τρόπο διενέργειας της δίκης.

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.