19/8/13

Το ατύχημα, οι παρερμηνείες και ο λαϊκισμός

της Ελίνας Γαληνού
Κανείς δεν αμφισβητεί το ότι η ανθρώπινη ζωή, αξίζει πολύ περισσότερο από ένα εισιτήριο τρόλευ. Και ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου που φεύγει από τη ζωή κατ΄αυτόν τον τρόπο, είναι οπωσδήποτε μεγάλο δυστύχημα. Πολλές συγκυρίες στη ζωή, φέρνουν έτσι τα πράγματα και γίνονται τέτοια δυστυχήματα, προκαλώντας στους χαροκαμένους γονείς και στην κοινωνία, θλίψη και πικρία.
Σεβαστότατος ο πόνος των γονέων του 19χρονου, οι οποίοι ασφαλώς δεν θα περίμεναν για το παιδί τους ένα τέτοιο τέλος. Καθένας όμως σε ανάλογη θέση, το ίδιο θα σκεφτόταν. Ωστόσο, πέρα από το θλιβερό γεγονός, υπάρχουν και μερικοί παράγοντες που δεν γίνεται να αγνοηθούν, εν συνδυασμώ με κάποιες κινήσεις οι οποίες είτε συνέβησαν είτε όχι...
Είναι γνωστό σε όλους τους ανθρώπους από τη στιγμή που ξεκινούν να κυκλοφορήσουν μόνοι τους, ότι όταν επιβαίνουν σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, πρέπει να κόβουν το εισιτήριό τους. Παλαιότερα που στα τρόλευ υπήρχαν εισπράκτορες, όχι μόνο υποχρεωνόσουν να κόψεις αμέσως εισιτήριο, αλλά να έχεις και το ακριβές αντίτιμό του, γιατί συνήθως ο εισπράκτορας δεν είχε ψιλά.. . Τώρα με τα νέα συστήματα όπου αγοράζεις εισιτήρια και απλώς έχεις να τα ακυρώσεις μόλις μπείς σε ένα μέσο, ή να τα έχεις ακυρωμένα αν πρόκειται για το μετρό, τα πράγματα είναι απλούστερα. Και εφ΄όσον καθένας κινείται συχνά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οφείλει να έχει επάρκεια 2-3 εισιτηρίων μαζί του, για να μην ξεμένει..

Υπάρχουν όμως και πολλοί επιβάτες, που επωφελούνται στις διάφορες νεκρές (κατά την άποψή τους) ώρες κίνησης και δεν ακυρώνουν τα εισιτήριά τους, ελπίζοντας ότι τέτοια ώρα, απίθανο να βρεθεί ελεγκτής για τον έλεγχο.. Ομως, αν δεν υπάρχει έλεγχος που να επιβάλει και πρόστιμο τσουχτερό για να το καταλάβει ο άλλος και να μην  επαναλάβει το παράπτωμα, οι τζαμπατζήδες θα ενθαρρύνονται όλο και περισσότερο να μετακινούνται ...δωρεάν. Δεν αμφιβάλουμε ότι είναι δύσκολες εποχές οικονομικά και ότι ίσως το τελευταίο ευρώ μετράει για τους ανθρώπους, αλλά δεν γίνεται να θέλεις να μετακινείσαι χωρίς να πληρώνεις. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν έξοδα και αν δεν πληρώνουν οι επιβάτες, θα βουλιάξουν κι΄αυτά..

Εάν ο 19χρονος και η παρέα του, προσπάθησαν  να αποφύγουν την ακύρωση του εισιτηρίου, θεωρώντας ότι στις 10 το βράδι μειώνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί ελεγκτής, σίγουρα έκαναν ένα λάθος. Ο ελεγκτής ανέβηκε προφανώς σε κάποια στάση, ζήτησε να δεί τα εισιτήρια των επιβατών, είδε ότι το δικό του δεν ήταν ακυρωμένο ή δεν το έδειξε κάν, και μάλλον του είπε να κατέβει. Δεν είναι ευχάριστο βέβαια αυτό, αλλά δυστυχώς ο κανονισμός ορίζει ότι εάν δεν είσαι εντάξει με το εισιτήριό σου, δεν έχεις δικαίωμα να παραμένεις στο όχημα. Στην περίπτωση του νεαρού, του κόστισε βέβαια τη ζωή του. Αν πετάχτηκε έξω από το όχημα, παραπάτησε, έπεσε και τραυματίστηκε θανάσιμα, ήταν τελικά πολύ άτυχος. Τώρα οι οικείοι του ισχυρίζονται ότι δέχτηκε βίαιη ώθηση από τον ελεγκτή ή μήπως ο οδηγός δεν εντόπισε έγκαιρα την κάθοδό του απο το όχημα και δεν φρενάρισε άμεσα. Καθένας όταν χάνει το παιδί του, έχει δικαίωμα να βάζει στο νού του διάφορα πράγματα και να τα διερευνά βεβαίως, αλλά ο πόνος είναι και πολλές φορές παραπλανητικός.

Ομως, πέρα απ΄όλα αυτά, υπάρχουν δυό ερωτήματα που θα απασχολούσαν κάθε λογικό άνθρωπο. Πρώτα απ΄όλα, ποιά η θέση των ελεγκτών που ανακαλύπτουν επιβαίνοντες χωρίς εισητήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι δυνατόν να τους χαρίσουν το εισιτήριο και να μην επιβάλουν την τάξη; Και έπειτα, τι σχέση έχει αυτό το-έστω-δραματικό γεγονός, με τους πολιτικάντικους λαικισμούς του ενός και του άλλου κομματάρχη, οι οποίοι επιχειρούν να καπηλευτούν ένα δυστύχημα για να αυξήσουν τους πολιτικούς τους πόντους; Εντάξει, γνωρίζουμε πόσο "ευαίσθητοι" πολιτικοί υπάρχουν -όταν δεν κυβερνούν-αλλά ας σκεφτούν και πόσοι άλλοι άνθρωποι καθημερινά δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε φάρμακα και ζητούν ντροπιασμένοι πιστώσεις και δανεικά. Είναι όντως πολλά τα θύματα του Μνημονίου και χτυπημένα με πολύ άδικους τρόπους, αλλά όποιος χτυπήσει πόρτες πολιτικών, το μόνο που εισπράτει είναι να του υποσχεθούν "καλύτερες μέρες" όταν έρθουν στην εξουσία. Τώρα αν ο θάνατος του 19χρονου τους ήρθε βολικός γιατί είναι ηχηρό γεγονός και ξεσηκώνει κοινωνικές ευαισθησίες, τι να πούμε; Οτι είναι τουλάχιστον ντροπή να εκμεταλλεύεσαι ένα δράμα και να το μετατρέπεις σε λαικίστικη κορώνα, ενώ παράλληλα εκδηλώνεις με πάθος την ευαισθησία σου γι΄αυτό; Ο νοών νοείτο..

4 σχόλια:

  1. Μέχρι πρό τινος ὑπῆρχε μία ψευδοκοινωνικὴ πολιτικὴ μὲ δανεικὰ χρήματα ἄλλων. Ἔτσι ὅποιος γούσταρε πλήρωνε καὶ γιὰ τὸ ἔλλειμα τὸ κρᾶτος ἔβγαινε στὶς ἀγορὲς καὶ ἐδανείζετο. Αὐτὴ ἡ ὡραῖα μηχανή, ποὺ ἐδούλευε μιὰ χαρά, ἔπαψε νὰ δουλεύη ὅταν ἔπαψαν νὰ μᾶς δανείζουν οἱ ἀγορές. Τέλικῶς μπῆκε στὸ κρᾶτος διαχειριστής, ἔτσι ἐνῶ δὲν μᾶς ἐνδιέφερε τί ἔκανε ὁ διπλανός, τώρα μᾶς νοιάζει, διότι γενικεύοντας τὸ παράδειγμα ἢ πιάνεις τοὺς λαθρεπιβάτες ἢ 25% πάνω τὰ εἰσιτήρια, καταλαβαίνετε τί μέλλει γενέσθαι στὴν ἑλληνικὴ κοινωνία.

    Βοήθειά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. * Έτσι νομίζουμε ; Ότι χάθηκε μια νέα ζωή για ένα εισιτήριο; Όχι αγαπητοί μου. Έχουμε δώσει με τη στάση μας δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στους αγαπημένους μας. Για σκεφτείτε το λίγο. Αν ήθελαν απλά να ελέγξουν την λαθρεπιβίβαση, αρκούσε να δώσουν εντολή στους ελεγκτές να κατεβάζουν στην επόμενη στάση τους παραβάτες.
    Η είσοδος να γίνεται μόνο από εμπρός. Δεν έχεις εισητήριο δεν μπαίνεις. Υπάρχουν λύσεις όταν το θέλουν. Ούτε πρόστιμα, ούτε διαπληκτισμοί, ούτε κρατήσεις, ούτε τίποτα ; Μήπως ο στόχος τους είναι άλλος ; Η άσκηση εξουσίας σε βάρος του άτυχου που βρέθηκε χωρίς εισιτήριο ; Διότι στις μέρες μας πλέον, ακόμη και το αντίτιμο ενός απλού εισιτηρίου αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος για πολλούς από εμάς που είμαστε ήδη στην ανεργία. Και πρωτίστως για τα παιδιά μας. Αν είχαμε την ευλογία να τα έχουμε και πολλά. Όλα αυτά όμως έχουν έναν στόχο : τον Έλληνα Ραγιά.
    Πρέπει ο ραγιάς να αισθάνεται ραγιάς σε κάθε φάση της καθημερινής ζωής του. Και πότε ο ραγιάς έχει πεισθεί ότι δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο εκτός από ραγιάς; Όταν πληρώνει αδιαμαρτύρητα και από φόβο ότι του απαιτεί η εξουσία, όσο παράλογο κι αν είναι, όσο κι αν θέτει την ίδια την επιβίωσή του σε κίνδυνο. Τα χαράτσια και ο αγάς που τα εισπράττει κάνουν τον ραγιά φιλήσυχο, έλεγε παλιά το δοβλέτι. Αλήθεια γιατί οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον ελεγκτή και τον οδηγό ως συνεργό σε ανθρωποκτονία, όπως όφειλαν ; Οι αστυνομικοί παρέλαβανν το πτώμα του νέου και μαθαίνουν για την συμπλοκή που προηγήθηκε με τον ελεγκτή και τον οδηγό. Κι αντί να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να συλλάβουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στον εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου, τι κάνουν ; Απολύτως τίποτε. Συλλέγουν απλά τη σωρό του παιδιού και αφήνουν τους δράστες ελεύθερους αναγνωρίζοντας τους το δικαίωμα να δράσουν όπως έδρασαν. Έστω κι αν κόστισε μια ανθρώπινη ζωή. Και ο εισαγγελέας ?
    Έβγαλε απόφαση ( μπράβο ταχύτητα κ. εισαγγελέα ) στο άψε σβήσε. Μην ενοχληθούμε οι ραγιάδες και . . . ξυπνήσουμε από τον λήθαργο ( συγνώμη από τις διακοπές μας ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. km58 19 Αυγούστου 2013 - 9:34 μ.μ.,

    Ἄλλο ἡ ἐλευθερία καὶ ἄλλο ἡ ἀσυδοσία. Δὲν μποροῦμε νὰ ἀφεθοῦμε στὸν πατριωτισμὸ τῶν Ἑλλήνων, διότι ἰδοῦ ποὺ φθάσαμε, στὸ χεῖλος τοῦ γκρεμοῦ. Ὅποιος θέλει νὰ εἶναι ἐλεύθερος καὶ ἀξιοπρεπής, ἐὰν δὲν ἔχει εἰσιτήριο πάει μὲ τὰ πόδια ἢ πληρώνει τὸ πρόστιμο χωρὶς πολλὰ πολλά.

    Σὲ ἕνα ἄλλο ἐπίπεδο:
    Ὅποιος βλέπει πολὺ τηλεόραση, ὁ πατέρας του δὲν τὸν ἔχει πονηρέψει καὶ ἀπὸ πάνω πουλάει μαγκιὰ καὶ δὲν σκέφτεται ὁ ἴδιος, ἰδοῦ τ' ἀποτελέσματα. Μὴν ξεχνᾶμε καὶ τὸν Ἀ. Γρηγορόπουλο τὸ 2008 ποῦ κάηκε ἡ Ἀθῆνα, τὸν Μ. Καλτεζὰς παλιότερα καὶ ἄλλους πολλούς.
    Γιατὶ μέλημά μου εἶναι πρῶτα ἡ ζωὴ καὶ μετὰ βλέπουμε γιὰ τὰ ὑπόλοιπα.

    Ἡ νεολαία ἔχει ὑπερεκτιμηθῆ καὶ ἂς μὴν ξεχνᾶμε ὅτι καὶ οἱ δολοφόνοι ὴ ἐμπλεκόμενοι στὶς παραπάνω περιπτῶσεις κάποτε ἦταν νέοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γενικώς στα λόγια μου ερχόσαστε.
    Δεν συμφωνώ στο ότι η νεολαία έχει υπερεκτιμηθεί. Μάλλον χειραγωγείται και χρησιμοποιείται με πολύ πονηρούς τρόπους.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.