4/8/13

Μαζική η συμμετοχή στην αντικατοχική εκδήλωση στη Δερύνεια

Σαν μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή κόσμου των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζεται η χθεσινοβραδινή αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.
Για πρώτη ίσως φορά ύστερα από  αρκετά χρόνια στην πορεία προς το οδόφραγμα έδωσαν το «παρών» τους  τόσοι Αμμοχωστιανοί και όχι μόνον.

Με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αλέξη Γαλανό, τον οποίον πλαισίωναν πρώην Δήμαρχοι της Αμμοχώστου επέδωσαν  το ψήφισμά τους προς τον αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το οποίο μεταξύ άλλων καταδικάζουν την συνεχιζόμενη  κατοχή της πόλης τους από τον τουρκικό στρατό κατοχής ζητώντας επιτακτικά την επιστροφή της Αμμοχώστου  και την επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της.

Στην  κύρια εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενη Αμμοχώστου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Δερύνειας  Άντρος Καραγιάννης  ο οποίος ευχήθηκε όπως πολύ σύντομα όλοι γιορτάσουμε τα ελευθέρια της Αμμοχώστου στο ΓΣΕ,  εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Κυριάκος  Βιρβιδάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος  Ιωάννης  Σγουρός οι οποίοι αφού εξέφρασαν την συμπαράσταση του ελληνισμού προς την δεινοπαθούσα Κύπρο υπογράμμισαν  την σημασία της ενότητας ως βασική προϋπόθεση της επιτυχίας του αγώνα για   απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας.

Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να αναφερθούν στην παντελή έλλειψη της αλληλεγγύης  από μέρους των ευρωπαίων εταίρων μας τους οποίους χαρακτήρισαν ως υποκριτές.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός  αφού επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής πλεύσης και νοοτροπίας  με την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος  τόνισε  ότι «σήμερα χρειαζόμαστε  ενότητα, γνώση, εμπειρογνωμοσύνη, αξιοπιστία και πάνω απ`  όλα  να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του Λαού».

«Η δική μας επιστροφή» είπε ο Αλέξης Γαλανός, «θα είναι το πρώτο βήμα  για να απαλλαγεί όλο το νησί μας από την κατοχή και τον εποικισμό. Για μας τους οραματιστές της επιστροφής είναι μεν η   Αμμόχωστος  βασιλεύουσα στις σκέψεις  μας, στη ψυχή μας, στην κάθε μας πράξη, αλλά πάντα βασίλισσα  είναι η Κύπρος μας».
«Κοιτάξτε απέναντι την Αμμόχωστο. Τα φώτα είναι σβηστά. Θα ανάψουν.  Θα τα ανάψουμε» κατέληξε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα  του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Μενέντεζ στο οποίο αφού υπογραμμίζει πως ο τερματισμός της κατοχής  της  Αμμοχώστου θα ανοίξει τον δρόμο προς την ειρήνη στην περιοχή αυτή της Μεσογείου εκφράζει την πλήρη στήριξη των προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε στην παρουσία όλων των Δημάρχων Αμμοχώστου  ο Αμμοχωστιανός ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Αποδεχόμενος την τιμή ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο οποίος απήγγειλε κι`  ένα ποίημά του για την Αμμόχωστο, ανέφερε πως  δεν αποδέχεται για την Αμμόχωστο τον όρο «πόλη – φάντασμα».

«Για μένα» είπε, «είναι η πόλη – όραμα. Κι`  όταν με ρωτούν τι σημαίνει για μένα η Αμμόχωστο, τους απαντώ: Αμμόχωστος για μένα σημαίνει Κερύνεια» κατέληξε ο Κυριάκος Χαραλαμπιδης Στο καλλιτεχνικό μέρος  της εκδήλωσης εκτός από την χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου υπό την διεύθυνση του  μαέστρου Νίκου Βήχα, εμφανίστηκαν οι καλλιτέχνες  Κατερίνα Κούκα, Λένα Αλκαίου, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Βασίλης  Χατζηλούκα και Αλέξια Βασιλείου.

e-afipnisi  Πηγή: onlycy.com

1 σχόλιο:

  1. -Μην ανησυχείτε, θα σας σώσει και εσάς-
    Σε ένα υπαίθριο καφέ στον νότο είναι ασφυκτικά γεμάτα τα τραπέζια. Μερικοί Ελληνοκύπριοι συνομιλούν μεταξύ τους. Ένας απ’ αυτούς λέει το εξής: «Η δική μας η Ελλάδα δεν έχει χαΐρι. Η Τουρκία, όμως, φροντίζει καλά τους Τουρκοκύπριους. Κοίτα πώς τους βοηθά. Μακάρι να είχαμε και εμείς μια Τουρκία».



    Σαράντα χρόνια μετά το 1974 ακούσαμε και αυτά τα λόγια στην οδό Λήδρας. Αν δίπλα μας υπήρχε κάποιος εθνικιστής Γκρίζος Λύκος, σίγουρα θα φώναζε «ευτυχισμένος αυτός που λέει ’είμαι Τούρκος’», μόλις τα άκουγε αυτά. Εμείς δεν κάναμε έτσι αγαπητέ Ελληνοκύπριε αδελφέ. Διότι δεν συγκαταλεγόμαστε στους Κυπρίους που λυπούνται γιατί δεν ενώθηκε αυτό το νησί με την Αγγλική Αυτοκρατορία. Απλώς σκεφτήκαμε εκείνους τους χωρικούς στους οποίους μοίρασε χρήματα στον δρόμο ο Άγγλος διοικητής, ο οποίος ξεκίνησε από τη Λάρνακα πάνω στο άλογο για να καταλάβει τη Λευκωσία. Ύστερα σκεφτήκαμε τους Κυπρίους που πήγαν να πολεμήσουν εναντίον του Χίτλερ. Οι περισσότεροι παραδόθηκαν στο πρώτο μέτωπο στο οποίο συναντήθηκαν με τις γερμανικές ορδές. Οι Ναζί δεν τους συμπεριφέρθηκαν άσχημα. Δεν τους σκότωσαν όπως έκαναν με τους Εβραίους, τους Πολωνούς και τους Ρώσους. Στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως έκαναν τους ράφτες, τους παπουτσήδες και τους μαραγκούς. Επέστρεψαν ζωντανοί στην πατρίδα τους. Τώρα σκέφτομαι τι άραγε να συνέβαινε αν οι Γερμανοί καταλάμβαναν την Κύπρο. Πάρα πολλοί από εμάς θα έπαιρναν αμέσως το μέρος τους και θα χαιρετούσαν φασιστικά λέγοντας «χάιλ Χίτλερ»; Ειδικά αν οι Γερμανοί έφερναν πλούτο εδώ και έπνιγαν όλους στο χρήμα. Ένας Ρώσος οδηγός ταξί μου είχε πει κάποτε το εξής στη Μόσχα: «Ο Χίτλερ μας επιτέθηκε αφού πρώτα κατάλαβε την ψυχή μας. Ποια είναι η ψυχή μας; Η βότκα και το σαλάμι! Δώσε στον Ρώσο βότκα με σαλάμι και πάρε την ψυχή του».

    Και η δική μας η ψυχή έχει την ιδιαιτερότητά της. Μήπως είμαστε σε θέση να γελάσουμε με τους Ρώσους; Η Τουρκία μας φροντίζει καλά, λέει. Πόσο θαυμασμό προκάλεσε τελικά στους Ελληνοκύπριους αδελφούς μας η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε εμείς στον βορρά. Με πόση ζήλια μας βλέπουν. Δηλαδή μας έκανε χάρη που ήρθε η Τουρκία το 1974 και κατέλαβε μόνο τον βορρά. Έσωσε μόνο εμάς, λέει! Αν όμως είχε επεκταθεί ώς τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Πάφο, θα είχαν σωθεί όλοι τώρα, έτσι δεν είναι; Κρίμα. Εγκατέλειψε στο έλεος της Ελλάδας τα αδέλφια μας τους Ελληνοκύπριους. Τους στέρησε τη βοήθειά της. Όμως, θα μπορούσε να ετοιμάζει και γι’ αυτούς τώρα πακέτα όπως ετοιμάζει σε εμάς. Σαν τον Άγιο Βασίλη. Αφού θα μείωνε τους μισθούς τους σε επίπεδα χαμηλότερα από τους μισθούς στην Τουρκία, θα μπορούσε να τους πλήρωνε κάθε μήνα. Θα μπορούσε να αύξανε και τον δικό σας πληθυσμό όπως αύξησε τον δικό μας. Σε κάθε περίπτωση εμείς σταματήσαμε να κάνουμε παιδιά. Και αυτό το σκέφτηκε. Μην μπαίνετε στον κόπο, μας είπε. Τους έβαλε στα καράβια και τους έστειλε. Με πείραξαν άσχημα, είναι αλήθεια, αυτά που είπε ο Ελληνοκύπριος, ο οποίος ζηλεύει την κατάστασή μας. Δεν είναι έλεος. Δεν είναι ούτε αίσθημα λύπησης. Είναι κάτι άλλο. Όμως, κάτι που είπε ένας άλλος Ελληνοκύπριος, πιστέψτε με, μου έκαψε τα σωθικά. Κοιτάξτε τι είπε: «Αν πάρω ένα τουφέκι και σκοτώσω μερικούς Τούρκους, θα θυμώσει άραγε ο Ερντογάν και θα έρθει να σώσει και εμάς;» Μην λυπάσαι αδελφέ. Θα το κανονίσω εγώ. Δ



    Δεν χρειάζεται να βάψεις τα χέρια σου με αίμα γι’ αυτό. Σου το υπόσχομαι. Θα το πω στον Ερντογάν οπωσδήποτε μόλις τον δω. Να κάνει γρήγορα. Να έρθει να σώσει και εσάς, όπως έσωσε εμάς. Μην ανησυχείς. Θα τερματίσω αυτή τη διάκριση. Αν δεν μπορεί να σας φροντίσει η κακιά Ελλάδα, θα σας φροντίσει η Τουρκία. Θα τείνει και σε εσάς χείρα βοηθείας. Είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Διότι θα λογοδοτήσει. Γιατί έσωσε μόνο εμάς και δεν έσωσε και εσάς; Υπάρχει Θεός εκεί πάνω μωρέ, υπάρχει Θεός!
    ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.