14/8/13

Bloomberg: Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί παράθυρο για χρεοκοπία

«Υπάρχει η πιθανότητα στο κοντινό μέλλον η Ελλάδα να μπορέσει να βρεθεί σε καλύτερη θέση μη πληρώνοντας τους πιστωτές της»
Αθήνα
Η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών έναντι των πιστωτών της από τη στιγμή που έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμά αρθρογράφος του Bloomberg σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Όπως σημειώνει η Μέγκαν Μακ Αρρντλ, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό πέτυχε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αν και ο προϋπολογισμός παραμένει ελλειμματικός. «Παραταύτα, είναι μεγάλο επίτευγμα», αναφέρει, «που προήλθε από την μεγάλη περικοπή δαπανών και την αύξηση των φορολογικών εσόδων».

Η αρθρογράφος σημειώνει στη συνέχεια ότι το πλεόνασμα μπορεί να ανοίξει νέο γύρο συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, έξι μήνες πριν από τις εκλογές τους, οι Γερμανοί απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε τέτοια συζήτηση.

«Φυσικά το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει άλλη μία δελεαστική (intriguing) πιθανότητα: την χρεοκοπία», γράφει η ΜακΆρντλ.

Όσο η χώρα δανείζεται για να εκπληρώσει τις ανάγκες της η χρεοκοπία είναι ουσιαστικά αδύνατη, σημειώνει, αλλά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα έσοδα και την κοινωνική πρόνοια σε αυτήν την κατάσταση «τουλάχιστον υπάρχει η πιθανότητα στο κοντινό μέλλον η Ελλάδα να μπορέσει να βρεθεί σε καλύτερη θέση μη πληρώνοντας τους πιστωτές της».

Και, όπως εκτιμά καταλήγοντας, με δεδομένο πόσο αντιδημοφιλείς είναι οι μεταρρυθμίσεις της λιτότητας στην Ελλάδα, «εκτός αν οι Γερμανοί ξαναγυρίσουν στο τραπέζει για να συζητήσουν για απομείωση του χρεους, περιμένω να ακούσω να γίνεται περισσότερη συζήτηση για τη χρεοκοπία» από την πλευρά της Αθήνας.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.