22/8/13

Αναζητείται φιλικός διακανονισμός μεταξύ κυβέρνησης και Cosco

Στο επίκεντρο, σήμερα, οι επενδύσεις της κινεζικής εταιρείας και η ιδιωτικοποίηση του μεγάλου λιμανιού
Αναζητείται φόρμουλα που θα δώσει το «πράσινο φως» για τη νέα επένδυση της Cosco στον προβλήτα ΙΙΙ του ΟΛΠ.
Το γόρδιο δεσμό του φιλικού διακανονισμού θα επιδιώξουν να λύσουν τις επόμενες ημέρες σε νομικό επίπεδο ΟΛΠ, ΟΛΠ-2,02% ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείο Ναυτιλίας από τη μία πλευρά και Coscο-ΣΕΠ από την άλλη.
Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη, μιας σειράς όπως φαίνεται, σύσκεψη νομικών όλων των πλευρών με στόχο να διαμορφώσουν τη φόρμουλα που θα κινείται εντός της αρχικής συμφωνίας ΟΛΠ-Cosco, αλλά παράλληλα θα ανοίγει το δρόμο για τη νέα επένδυση της Cosco στον προβλήτα ΙΙΙ, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αποφασισμένες να επιτευχθεί μια συμφωνία, ωστόσο, κυρίως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι η όλη συμφωνία δεν θα εγείρει νομικά θέματα αμφισβήτησης από τρίτους του αρχικού διαγωνισμού παραχώρησης των προβλητών του ΟΛΠ στην Cosco.
Αγκάθι αποτελεί η αναστολή του εγγυημένου τιμήματος που ζητά η Coscο. Επισημαίνεται ότι η Cosco έχει προτείνει να κατασκευάσει τον προβλήτα ΙΙΙ έναντι 220 εκατ. ευρώ.
Επίσης, να μεταφέρει με δικά της έξοδα τον προβλήτα πετρελαιοειδών που είναι υποχρέωση του ΟΛΠ, αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ, να δώσει τη διαχείριση στον Οργανισμό και να αποπληρωθεί με πολύ μικρό επιτόκιο, καθώς και να αναπτύξει μαρίνα και αλιευτικό καταφύγιο στην περιοχή. Ως αντάλλαγμα ζητά να ανασταλεί η καταβολή του εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι να επιστρέψει το ΑΕΠ της χώρας στα επίπεδα προ κρίσης, κάτι που υπολογίζεται για το 2025.
Ολα τα παραπάνω θα πρέπει να αποκτήσουν και μία νομική βάση που δεν θα αμφισβητείται από τρίτους.
Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε συγκεκριμένες διευκρινίσεις για μία σειρά θεμάτων, τις οποίες και έδωσε η ελληνική πλευρά και η Cosco, η οποία εμφανίζεται αισιόδοξη σε ό,τι αφορά την όλη αντιμετώπιση του θέματος από την Eυρωπαϊκή Ενωση.
Η σημερινή σύσκεψη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς στο βαθμό που δεν υπάρξει τελικά συμφωνία, η Cosco έχει διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στη διαιτησία.
Στην περίπτωση αυτή θεωρείται βέβαιο ότι θα πάει πίσω ο διαγωνισμός πώλησης του ΟΛΠ, ενώ τίθενται εν αμφιβολία και τα όποια πλεονεκτήματα περιλαμβάνει η πρόταση της Cosco όπως η μεταφορά του προβλήτα των πετρελαιοειδών.
Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό πώλησης του ΟΛΠ, οι διαδικασίες φαίνεται να πηγαίνουν λίγο πίσω αφού ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ιωάννης Εμίρης έκανε προχθές λόγο για έναρξη διαδικασιών το επόμενο τρίμηνο, σε αντίθεση με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη που είχε δηλώσει λίγες ημέρες πριν ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο.
Το κρίσιμο, ωστόσο, θέμα γύρω από το διαγωνισμό είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει η πρόθεση της κυβέρνησης επισήμως σε ό,τι αφορά την πώληση ή όχι μετοχών.
Το ΤΑΙΠΕΔ με έγγραφό του προς την κυβέρνηση προκρίνει την πώληση μετοχών, θέση την οποία παρουσίασε και ο παραιτηθείς πρόεδρος του Ταμείου.
Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη θέση εξακολουθεί να εκφράζει την αντίθεσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης και μία σειρά τοπικοί παράγοντες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί του θέματος δεν έχει τοποθετηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι τίμησε το συνταξιούχο πλέον captain Wei Jiafu με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Φοίνικα, που του απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Διαχείριση υγρών αποβλήτων
Δημόσιο διεθνή διαγωνισμό προτίθεται να προκηρύξει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. (ΟΛΠ), για τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών ευκολιών παραλαβής και διαχείρισης υγρών αποβλήτων πλοίου και υγρών καταλοίπων φορτίου των πλοίων που καταπλέουν στη Λιμενική Ζώνη του ΟΛΠ μέσω της δημιουργίας σταθερής (χερσαίας) λιμενικής εγκατάστασης, βάσει της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.