Αντίδραση Λιλλήκα για διάσκεψη Αναστασιάδη Πάφος: Έκπληξη εξέφρασε σε δηλώσεις του στην Πάφο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας για τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τις πρόσφατες επαφές του στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. «Με εκπλήττει το γεγονός», είπε, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει διασκέψεις Τύπου απλά και μόνο για να ενημερώσει ότι έκανε τη δουλειά του, την οφειλόμενη δηλαδή δουλειά που πρέπει να κάνει ο εκάστοτε πρόεδρος όταν κάνει επισκέψεις, στα ΗΕ και στις άλλες χώρες».

Επί της ουσίας, όμως, όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, «ο Πρόεδρος άφησε εκτεθειμένα τα κόμματα, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τα οποία αντέδρασαν στην πρόταση του, που κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία για την εισαγωγή της τετραμερούς διάσκεψης από το παράθυρο». Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε, επίσης, πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που αντέδρασαν σ’ αυτή την πρόταση του Προέδρου, δηλώνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο ούτε και οι πολιτικές δυνάμεις
.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην δήλωση του, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, είπε ξεκάθαρα ότι «ενημέρωσε τις πολιτικές δυνάμεις και στις συσκέψεις αρχηγών και στο Εθνικό Συμβούλιο». Πρόσθεσε, επίσης, πως αναμένει πως τα κόμματα θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για να γνωρίζει - όπως είπε- ο λαός την αλήθεια.

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε για ακόμη μια φορά το δίλημμα μεταξύ αρεστού και ωφέλιμου, προσθέτοντας ότι «πρώτον, αν κρίνουμε από τις αποφάσεις του Eurogroup, όχι μόνο δεν ήταν αρεστός στο λαό με τις αποφάσεις του, αλλά ούτε και ωφέλιμος ήταν για την χώρα του» και η αναφορά σ’ αυτό το δίλλημα ουσιαστικά προμηνύει μια κακή λύση και ο Πρόεδρος στοχεύει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη.

Προειδοποίησε επίσης, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι μια « κακή λύση δεν θα τον καταστήσει απλά μη αρεστό στο λαό, αλλά θα τον καταστήσει και μη ωφέλιμο στη χώρα του», αντίθετα συνέχισε, «μια καλή λύση και ωφέλιμο θα τον καταστήσει, αλλά και πολύ αρεστό στον κυπριακό λαό».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη στη συνέντευξη Τύπου για τα τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στις δηλώσεις του ότι υπέβαλε σειρά προτάσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και μεταξύ αυτών και το ζήτημα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου, ο κ. Λιλλήκας είπε «άρα υπάρχουν και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Επανέλαβε, επίσης, την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που κατέθεσε στην Τουρκία, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για κάτι το απόρρητο, αφού η τουρκική πλευρά, η Άγκυρα, γνωρίζει τις προτάσεις για τα ΜΟΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας», λέγοντας παράλληλα, πως οι μόνοι που δεν τα γνωρίζουν είναι ο κυπριακός ελληνισμός.

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στις αμφισβητήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά πόσο, οι συναντήσεις του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αντίστοιχα, θα οδηγήσει στην τετραμερή και διερωτήθηκε «αν μετά από μια σειρά διμερών συναντήσεων, η Τουρκία προσκαλέσει την Ελλάδα και την Κύπρο να καθίσουν με τους δύο συνομιλητές των δύο κοινοτήτων στο ίδιο τραπέζι, για να επιταχυνθεί και να γίνει πιο παραγωγική η διαδικασία, με τι επιχείρημα η Ελλάδα και η Κύπρος θα απορρίψουν αυτή την συνάντηση, που θα είναι μια τετραμερής από την οποία θα απουσιάζει μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία;».

Πηγή: Philenews
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/164658/antidrasi-lillika-gia-diaskepsi-anastasiadi#sthash.MEo1ixI7.dpuf