28/10/13

NSA: Δεν είχαμε πει στον Ομπάμα ότι παρακολουθούμε την Μέρκελ

Εν μέσω γερμανικής και ευρωπαϊκής αγανάκτησης
Την ώρα που η οργή στην Ευρώπη για τις παρακολουθήσεις ξένων ηγετών φουντώνει, η NSA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ενημερωθεί από τον επικεφαλής της NSA ότι το κινητό της γερμανίδας καγκελάριου βρισκόταν υπό παρακολούθηση.
Την Κυριακή, γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το κινητό της Μέρκελ μπορεί να παρακολουθείτο ήδη από το 2002 και ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε για τις παρακολουθήσεις από το 2010.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, δεν συζήτησε ποτέ τις υποτιθέμενες επιχειρήσεις που αφορούν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο (στρατηγός) Αλεξάντερ δεν συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το 2010 μία υποτιθέμενη επιχείρηση των υπηρεσιών πληροφοριών στο εξωτερικό που ενέπλεκε τη γερμανίδα καγκελάριο, Μέρκελ, ούτε έχει ποτέ συζητήσει υποτιθέμενες επιχειρήσεις που αφορούν την καγκελάριο Μέρκελ» δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της NSA, Βανί Βάινς.

«Τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται άλλα πράγματα, δεν είναι αληθινά» τονίζει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται εάν ο αμερικανός πρόεδρος γνώριζε για την παρακολούθηση από άλλη πηγή.

Το θέμα έχει οδηγήσει σε διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και δεν έχει πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις του Μπαράκ Ομπάμα.

Τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στην τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ-Ομπάμα την Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι εάν γνώριζε ότι το κινητό της Μέρκελ ήταν υπό παρακολούθηση θα το είχε σταματήσει.

Ωστόσο, η Bild, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο της NSA, αναφέρει ότι η παρακολούθηση γινόταν με τη «σιωπηλή συγκατάθεση» του προέδρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κιθ Αλεξάντερ είχε ενημερώσει από το 2010 τον Μπαράκ Ομπάμα για την επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο Ομπάμα δεν έβαλε τέλος στην επιχείρηση αυτή, αντίθετα άφησε να συνεχιστεί» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της NSA.

Η Γερμανία θα στείλει αντιπροσωπεία αξιωματούχων των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.