15/10/13

O πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, μίλησε στην «Π.Γ.» για την κρίση και την έλλειψη οράματος

Ο Πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς βρέθηκε χθες στην Πάτρα, όπου είχε σειρά επαφών με φορείς εν όψει και της παρουσίασης του βιβλίου του, ενώ επισκέφθηκε και τα γραφεία της «Γ», συνοδευόμενος από την πρόεδρο του Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας, Ευφροσύνη Ανδρονοπούλου, το γνωστό δικηγόρο, Παναγιώτη Ανδρονόπουλο και  τον Αρκά δημοσιογράφο και συνεργάτη της «Π.Γ.», Νίκο Αντωνόπουλο.
Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά, ο εκδότης της «Π.Γ.», Χρ. Χριστόπουλος, ο Ν. Αντωνόπουλος, η κα Ανδρονοπούλου και ο σύζυγός της, Π. Ανδρονόπουλος, ο διπλωμάτης, πρέσβης επί τιμή, Αλ. Μαλλιάς και ο Εμπορικός Δ/ντης της «Π.Γ.», Ι. Χριστόπουλος.
Αποκαλυπτικός ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, μίλησε στην «Π.Γ.» για την κρίση και την έλλειψη οράματος.

Η Ελλάδα ξανά  υπολογίσιμη δύναμη
«Η Ελλάδα εξαιτίας των αλλαγών που συντελούνται γύρω μας ξαναμπαίνει στο ραντάρ των διεθνών εξελίξεων και ως χώρα και ως χώρος, έχοντας την ευκαιρία να αποτελέσει συντελεστή- κλειδί στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο πρέσβης επί τιμή, Ειδικός Σύμβουλος του Ειδικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Αλέξανδρος Μαλλιάς.
 Άκρως, αποκαλυπτικός ο Αρκάς διπλωμάτης, μίλησε στην «Π.Γ.» για τη βαθιά κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και αξιών, που έχει πλήξει το κύρος της χώρας μας εντός και εκτός συνόρων, λέγοντας πως είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε η χώρα θα επανακάμψει, καθώς υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια, όπως η έλλειψη οράματος, δικαιοσύνης, αλλά και πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Μαλλιάς, υπηρετώντας σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο αλλά και σε διπλωματικές Αρχές σε χώρες της Βαλκανικής, απέκτησε μεγάλες εμπειρίες για τα Βαλκανικά Θέματα, ενώ πολύτιμες είναι και οι εμπειρίες του από τη θητεία του στις ΗΠΑ, ως Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον. Μέρος αυτών των εμπειριών κατέγραψε και συμπεριέλαβε στο βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων, με τίτλο: «Η Άλλη Κρίση: Η Μαρτυρία Ενός Πρέσβη». Ένα βιβλίο, το οποίο θα παρουσιαστεί και στην Πάτρα την 1η Νοεμβρίου.

Πώς βλέπει την κρίση ένας διπλωμάτης. Ισχύει ότι η Ελλάδα είχε προειδοποιηθεί;

Είναι μία πολύ ισχυρή κρίση, πολυεπίπεδη, που έχει πλήξει το κύρος, την αξιοπιστία και την εμβέλεια της χώρας μας. Επειδή, από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι τον Ιούνιο του 2009 ήμουν πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον και παρακολούθησα εκ των έσω τις επαφές δύο Ελλήνων Υπουργών Οικονομικών, θέλω να πω ότι ναι μεν υπήρξαν έγγραφες προειδοποιήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι όμως τέτοιες που θα έθεταν σε συναγερμό τη χώρα. Το μόνο που υπήρχε ήταν κάποιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούσαν τρία θέματα, τις ελαστικότερες μορφές εργασίας και την άρση των νομικών περιορισμών στο εργασιακό καθεστώς, την παραγωγικότητα και το έλλειμμα- δημόσιο χρέος.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Είστε αισιόδοξος για τις εξελίξεις; Μπορεί η Ελλάδα να επανακάμψει;

Όχι, ειλικρινά δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει ωριμότητα, τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και ωριμότητα των πολιτών, κάτι που σήμερα τουλάχιστον, δεν υπάρχει. Αντιδρούμε, είμαστε αγανακτισμένοι, όμως δεν έχουμε όραμα, συνεπώς ούτε καν εμείς οι ίδιοι δεν θα βγούμε αλλαγμένοι μέσα από αυτή την κρίση. Επίσης, είναι σημαντικό το έλλειμμα δικαιοσύνης, για παράδειγμα στην κατανομή των φορολογικών βαρών, κάτι άλλωστε που  προβλέπει το Σύνταγμά μας.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΦΡΑΣΘΕΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Πιστεύεται ότι για ότι συμβαίνει η ευθύνη βαρύνει μόνο την Ελλάδα;

Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση, είναι πως παρά το γεγονός ότι περνάμε μία βαθιά κρίση αξιών, πέρα από την οικονομική, ο πνευματικός κόσμος της χώρας μας δεν έχει εκφραστεί δημόσια. Οι όποιες τοποθετήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αφορούν τις περικοπές, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων ή τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Η βαθιά κρίση αξιών έχει αναφορά στην ευρωπαϊκή κρίση. Υπάρχει ένα σύμπτωμα που λέγεται Ελλάδα, για το οποίο και έχουμε ευθύνη όσοι διαχρονικά διοικήσαμε τα τελευταία 50 χρόνια, όμως υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα οραμάτων και αξιών σε όλη την Ευρώπη. Από τη μία υπάρχει η παντοδυναμία της Γερμανίας, ενώ διαφορετικές πολιτικές για τους δικούς τους λόγους, ασκούν η Γαλλία, η Μ. Βρετανία. Δυστυχώς, η Ευρώπη βρέθηκε στο περιθώριο του ευρώ. Πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και οι αξίες της Ευρώπης, πέραν δηλαδή της αξίας του Ευρώ.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε κρίση και η Αμερική.

Εδώ και μερικά χρόνια. Εκεί όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και να μπλοκάρει την εκτελεστική εξουσία. Έχουν ένα Σύνταγμα που έχει στηριχθεί στη λειτουργία της Ρώμης και των πόλεων- κρατών της Αρχαίας Ελλάδας. Η αμερικάνικη δημοκρατία στηρίζεται σε αυτά που πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες εφάρμοσαν, αλλά ξεχάσαμε οι σημερινοί Έλληνες. Πιστεύω ότι στην Αμερική θα βρεθεί κάποια λύση που θα αφορά κυρίως, στο ανώτατο επιτρεπτό όριο του αμερικανικού δημόσιου χρέους.

Οι αλλαγές γύρω μας πως μας επηρεάζουν;

Φαίνεται πως οι κοσμογονικές αλλαγές που έχουν ξεκινήσει στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Και αυτό, είναι ένα μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό πλεονέκτημα, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση κι όχι αποσπασματικά ή σπασμωδικά. Λόγω της γεωπολιτικής μας θέσης γινόμαστε «παρατηρητήριο» για όλη την περιοχή. Μπαίνουμε ξανά στο «ραντάρ», γινόμαστε υπολογίσιμοι. Δεν είναι άλλωστε, τυχαία η δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στις 25 Ιουλίου που ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι συντελεστής- κλειδί για την προώθηση και επίτευξη του αμερικανικού στρατηγικού στόχου στην περιοχή».

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Βρίσκεστε στην Πάτρα για να προετοιμάσετε την παρουσίαση του βιβλίου σας

Ναι, το βιβλίο μου φέρει τον τίτλο «Η Άλλη Κρίση: Η Μαρτυρία Ενός Πρέσβη» και κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες από τις Εκδόσεις «Ινφογνώμων». Θα το παρουσιάσω και στην Πάτρα την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δικηγορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο Αχαΐας και την υποστήριξη του Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Γιώργος Κύρτσος, η Αγγελική Σπανού κι εγώ, ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Μάγνης.

Πηγή: Γνώμη της Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.