23/12/13

Νέο εκπαιδευτικό κέντρο στην Γερμανία

Με στόχο την καλύτερη επιχειρησιακή εκπαίδευση των στελεχών του, η Αμερικανική Φρουρά στην Βαυαρία της Γερμανίας και η Πολυεθνική Διακλαδική Διοίκηση Εκπαίδευσης, προχώρησαν στην υλοποίηση επταετούς προγράμματος, κόστος 4,5 εκατομμυρίων δολλαρίων, το οποίο και εγκαινίασαν πριν από λίγες ημέρες.
Πρόκειται για εγκατάσταση, με μήκος 7,5 χιλιομέτρων, στην οποία θα περνούν από εκπαίδευση στην προστασία φαλαγγών οι στρατιώτες των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών, επεκτείνοντας την ικανότητα διακλαδικών επιχειρήσεων σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο. Στο χώρο εκπαίδευσης του κέντρου υπάρχουν διαδρομές σε γεωγραφικό ανάγλυφο, με διασπαρμένους στόχους, ώστε οι στρατιώτες να συνηθίζουν στον εντοπισμό και την καταστροφή τους ή όχι, ανάλογα με τη φύση τους, κάνοντας φυσικά χρήση πραγματικών πυρών.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του κέντρου, οι εγκαταστάσεις είναι βελτιωμένες σε σχέση με τις παλαιότερες που υπήρχαν, επιτρέποντας το μη κλείσιμο γειτονικών τμημάτων όσο θα διεξάγεται η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο στίβο. Υπολογίζεται ότι, 36 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και μη και πάνω από 30.000 στρατιώτες τον χρόνο θα κάνουν χρήση των υποδομών.
Θα επισημάνουμε δύο πράγματα. Πρώτα, την ανυπαρξία οργανωμένης σχετικής εκπαίδευσης στον Ελληνικό Στρατό, όχι μόνο σε επίπεδο εγκαταστάσεων αλλά και σε επίπεδο προγράμματος. Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε υπόψη μας είναι η ανυπαρξία εφαρμογής – υλοποίησης σχεδίων για τη δημιουργία σωστά οργανωμένων (με όλα τα απαραίτητα μέσα) κέντρων εκπαίδευσης, που θα ικανοποιούν τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Αυτό όχι μόνο για τον Ελληνικό Στρατό ή τους άλλους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για τις συμμαχικές χώρες.
Είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευση στη Συμμαχία, τοποθετόντας τον εαυτό της στο “χάρτη”. Εκτός από τα επιχειρησιακά οφέλη, τα οικονομικά θα ήταν μεγάλα, αποσβένοντας το αρχικό κόστος. Γνωρίζουμε ότι η εξεύρεση χώρου εκπαίδευσης είναι πολύπλοκη υπόθεση για τα εγχώρια δεδομένα, αλλά είναι ευκαιρία να αποκτήσουν νόημα τα κενά λόγια της πολιτικής ηγεσίας για τον υποτιθέμενο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή κι εντός των μεγάλων διεθνών οργανισμών.

defence3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.