5/3/14

Όργιο σπατάλης στις δημοτικές επιχειρήσεις

Κονδύλια για κηδείες και… εσώρουχα

 Ένα πάρτι απόλυτης αδιαφάνειας φαίνεται πως είχε στηθεί με τις δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, πολλές από αυτές αγνοούν τις πέντε επιστολές του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη προκειμένου να απογραφούν.
To τρομερό είναι ότι οι συνεχείς έλεγχοι από το ΣΔΟΕ έφεραν στο φως απίστευτες σπατάλες δημοσίου χρήματος, όπως σε... κηδείες και αγορές εσωρούχων.
Το αποτέλεσμα είναι από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις να έχουν απογραφεί μόλις 350 και οι υπόλοιπες 411 εξακολουθούν να λειτουργούν κάτω από καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και όπως γράφει και το «Έθνος», το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένας έλεγχος στα οικονομικά τους.
 
Ενδεικτικό είναι πως από τους 12.700 υπαλλήλους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις, το κράτος, γνωρίζει μόνο τους 5.500 και τι μισθό παίρνουν. Και τα στοιχεία δεν σταματούν εκεί, αφού υπάρχουν και άλλες τραγελαφικές περιπτώσεις που έχει εντοπίσει το υπουργείο Εσωτερικών όπως σε αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Πατρέων που έχει 5 εργαζόμενους και 9 μέλη Διοικητικού Συμβουλίου
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμαρχοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι της απόκρυψης των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν παράνομες μονιμοποιήσεις και ανεξέλεγκτες δαπάνες. Ενώ, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα, μόλις η πίεση από το υπουργείο έγινε ασφυκτική οι δήμαρχοι ξεκίνησαν άρον - άρον, μεταφορά εργαζομένων από τις δημοτικές επιχειρήσεις σε κεντρικές επιχειρήσεις των δήμων, ώστε να φαίνονται πως έχουν παραγωγικό αντικείμενο και ότι καλύπτουν διαρκείς ανάγκες.
 
Κραυγαλέες είναι οι περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος από κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει το «Έθνος», μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:
 
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Νηλέως και νυν Δήμου Μαντουδίου Ευβοίας, η οποία δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2010, το 2011 συγχωνεύθηκε με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κηρέως και ένα χρόνο μετά διαλύθηκε. Ωστόσο οι ορκωτοί λογιστές εντόπισαν ζημιά 378.000 ευρώ. Το καταστατικό της προέβλεπε οργάνωση διαλέξεων, εκδηλώσεων και τη δημιουργία μουσείου δάσους.
 
Για τη Δημοτική εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης Γρεβενών το 2010 οι ελεγκτές που επί 2,5 χρόνια τσέκαραν τα στοιχεία ανακάλυψαν κομπίνα ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ με πλαστά τιμολόγια, έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ακόμα και τιμολόγια αγοράς εσωρούχων αξίας 3.088 ευρώ.
 
Στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς το Δεκέμβριο του 2012 ελεγκτές εντόπισαν τρύπα 2,5 εκ.. Η υπόθεση αφορά την πενταετία 2002-2006 και αφορούσε κομπίνα με με πληρωμές σε νεκροκομιστές και αγορές για κόλλυβα χωρίς να υπάρχουν παραστατικά.
 
Στη Δημοτική Επιχείρηση Ευόσμου τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και υπαλλήλους.
 
Στη Δημοτική Κατασκευαστική Επιχείρηση Βέλου το ΣΔΟΕ εντόπισε εικονικά τιμολόγια και παραστατικά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα στα τιμολόγια δεν αναφερόταν το όνομα του εκτελεστή για τα έργα που είχαν υλοποιηθεί.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

5 σχόλια:

  1. "Ο/Η Andreas είπε...

    Μαζι τα φαγαμε!!!!"

    και ο Φούχτελ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν όμως οι δημοτικές αρχές ήταν ανεξάρτητες από το κράτος και τις επιχορηγήσεις του και έπρεπε να κάνουν κουμάντο μονοι τους και αν το κράτος έκανε πραγματικούς ελεγχους στους Δήμους κάθε 2 χρονια και όχι κάθε 100 και ο κόσμος θα ασχολούταν περισσότερο με τα κοινά και οι Δήμαρχοι θα αναγκάζονταν να είναι πιο υπεύθυνοι, αλλα είπαμε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμ! το άλλο? που παίρνουν και έξοδα παράστασης σε δίκες, αποκρύβοντας τα υπέρ του δήμου στοιχεία στα δικαστήρια, αλλά και ψευδομαρτυρώντας υπέρ των απαιτούντων τα δίκαια της ολότητας των κατοίκων.
    Εννοείται στο κόλπο πρέπει να είναι μεμονωμένοι δικηγόροι όπως και δικηγορικά γραφεία.

    Υπ΄ όψιν ο δήμος δεν έχει καμιά υποχρέωση να τους συνδράμει με στοιχεία, ούτε και κανένας υπεύθυνος εκ των υπηρεσιών του δήμου, σε σημείο αδελφός δικηγόρος να μνημονεύει τον αδελφό του δήμαρχο, ότι δεν τον συνέδραμε με στοιχεία.

    Υπ΄όψιν ότι διόλου απίθανο τοπικοί εισαγγελείς και δικαστές, ή γιατί στους έχουν στο χέρι ή από αλισβερίσι λαυρακιώτικων απότοκων δικαστικών αποφάσεων ή για να μη τους κόψουν την καλημέρα οι δικηγόροι των διαπλεκόμενων, και ενώ το αντιλαμβάνονται κάνουν στραβά μάτια, σου λέει αφού δεν ενδιαφέρετε ο δήμος.

    Τουτέστιν τα ίδια τα δικαστήρια συνδράμουν στην επαύξηση της διαφθοράς των διαπλεκόμενων και δυσχεραίνουν το έργο των υπηρεσιών ελέγχου στα του δημοσίου.

    Πέραν του ότι ο πολίτης στην Ελλάδα, κι αυτό είναι το πιο εξευτελιστικό για μια χώρα όπου κάποτε μπήκαν τα θεμέλια ενός πολιτισμού για μια πολιτεία δικαίου, και σήμερα ο πολίτης της είναι persona no justice.

    Γιατί λοιπόν να απαντήσει ένας συνταγματολόγος σε κοινού ενδιαφέροντος πολιτειακό θέμα εξηγώντας, από που το δικαίωμα να δηλώνει ένας βοσκοτόπια χωρίς να έχει δικά του, ούτε "σιδερένια" ούτε για σφαχτά για βόσκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Κριστιάν

    Ο Φούχτελ (μάλλον ... Χούφτελ) ασχολείται με το ... ποδήλατο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.