18/3/14

ΕΔΑΔ: Η Τουρκία καταδικάστηκε για κακομεταχείριση του Κούρδου Οτζαλάν

ΓΠΕ, AFP   (μτφ. Κριστιάν)
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις 28 Σεπτεμβριου 1993 στη Masnaa στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας (Joseph Barrak AFP /)
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τρίτη την Τουρκία επειδή επέβαλε μια  ασυμπίεστη ποινή φυλάκισης, χωρίς δυνατότητα διακοπής η απελευθέρωσης υπό όρων στον αντάρτη Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, γεγονός που, κατά το δικαστήριο,  αποτελεί «απάνθρωπη μεταχείριση».

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η φυλάκιση του με απομόνωσή ως μόνος φυλακισμένος στο νησί-φυλακή Ιμραλί, μέχρι το 2009, αποτελούσε κακιά μεταχείρηση.

«Μια σειρά από παράγοντες, όπως η έλλειψη μέσων επικοινωνίας μέσα που θα επέτρεπαν την αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης του κ. Οτζαλάν, η ακόμη την επιμονή για τη δημιουργία σημαντικών προβλημάτων στη πρόσβαση στη φυλακή μέχρι τις 17 Νοέμβρη 2009 αποτελούσαν μια απάνθρωπη μεταχείριση», δήλωσε το Δικαστήριο σε ανακοίνωση.

Μετά την ημερομηνία αυτή, ο κ. Οτζαλάν ενώθηκε με άλλους κρατούμενους στο νησί, και η συχνότητα των επισκέψεων αυξήθηκε, σημείωσε εντούτοις.

Αλλά προπαντός εκτίμησε ότι με την «απουσία οποιουδήποτε μηχανισμού που θα επέτρεπε την επανεξέταση του, η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που επιβλήθηκε στο κ. Οτζαλάν κατατίθεται ως ασυμπίεστη ποινή, που αποτελεί και αυτή μια απάνθρωπη μεταχείριση».

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, «μια ποινή φυλάκισης ισόβιας κάθειρξης θα πρέπει να είναι συμπιέσιμη, δηλαδή να προσφέρει ταυτόχρονα μια ευκαιρία αναθεώρησης και μια ευκαιρία επανεξέτασης».

Από τη σύλληψή του το 1999 έως το 2009, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, σήμερα ηλικίας 64 ετών, ήταν ο μόνος κρατούμενος στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης. Από το 2009, πέντε άλλοι κρατούμενοι μεταβισβάστηκαν εκεί.

Σε πρόσφατη έκθεση, η επιτροπή πρόληψης κατά των βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτίμησε ότι η μεταβίβαση είχε «αναμφισβήτητα θετικό αντίκτυπο» για τη κατάσταση του Κούρδου ηγέτη. Αντίθετα όμως, η κατάσταση των τελευταίων δεν είχε βελτιωθεί με αυτή την ευκαιρία, αν συγκρίνουμε τη σημερινή τους κατάσταση με τις προηγούμες συνθήκες κράτησής τους, είχε επίσης εντοπίσει η CPT.

Η CPT ήταν εξάλλου έκπληκτη για το γεγονός ότι ο Οτζαλάν δεν έχει το δικαίωμα να τηλεφωνήσει στην οικογένειά του από τη φυλακή, ενώ οι άλλοι τρόφιμοι έχουν το δικαίωμα να τηλεφωνήσουν για δέκα λεπτά συζήτησης κάθε δύο εβδομάδες. 
Οι τουρκικές αρχές είχαν απαντήσει ότι η απαγόρευση αυτή δικαιολογείται στην περίπτωση του ηγέτη των Κούρδων, επειδή εφαρμόζεται για τους κρατούμενους που «εξακολουθούν να διοικοίσουν παράνομες ένοπλες οργανώσεις».

Copyright © 2013 AFP. Tous droits de reproduction et de représentation réservés.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.