19/3/14

Αγωγό Ανατολικής Μεσογείου θέλει η ΔΕΠΑ… Όχι Λευκωσίας!

Την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Eastern Mediterranean Pipeline», που θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα, δρομολογεί η ΔΕΠΑ, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προχθές.

Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την μελέτη θα προχωρήσει άμεσα από την ΔΕΠΑ και ως στόχο έχει να εξεταστεί η βιωσιμότητα του έργου για τον αγωγό Eastern Mediterranean Pipeline, Eastmed- που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας. Η συνολική δαπάνη θα καλυφθεί από τη ΔΕΠΑ καθώς και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες και φορείς που εμπλέκονται στην εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη λεκάνη της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, θα επιδιωχθεί η σχετική μελέτη να συγχρηματοδοτηθεί από το κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF), που αφορά αποκλειστικά στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ).

Ισραηλινό και κυπριακό αέριο στην ΕΕ 
Ο εξεταζόμενος αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει αρχικά 8 δισ. κυβ. μέτρα ετησίως (ΔΚΜ) ισραηλινό και κυπριακό αέριο προς την Ευρώπη. Αφετηρία του αγωγού αποτελούν τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης, ενώ ο τελικός προορισμός του τοποθετείται στις ακτές τις Θεσπρωτίας, όπου και υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης με τον αγωγό IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ) με τελικό προορισμό τις αγορές της Ευρώπης, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

Ο αγωγός αποτελείται από τα εξής τμήματα: 
α) το υποθαλάσσιο τμήμα από τα κοιτάσματα έως το Βασιλικό της Κύπρου, ενδεικτικού μήκους 150χλμ.
 β) το υποθαλάσσιο τμήμα από το Βασιλικό της Κύπρου έως τις ακτές της ανατολικής Κρήτης, ενδεικτικού μήκους 650χλμ. γ) το υποθαλάσσιο τμήμα από τις ακτές της ανατολικής Κρήτης, έως τις ακτές της ΝΑ Πελοπονήσσου, ενδεικτικού μήκους 400χλμ.  
δ) το χερσαίο τμήμα από τις ακτές τις ακτές της ΝΑ Πελοπονήσσου έως τις ακτές της Αχαΐας, ενδεικτικού μήκους 260χλμ.
 ε) το υποθαλάσσιο τμήμα στον Πατραϊκό κόλπο και τέλος στ) το χερσαίο τμήμα από τις ακτές τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας έως την Θεσπρωτία, ενδεικτικού μήκους 220χλμ. Μανιάτης:

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα
«Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης πραγματοποιείται με την προώθηση της Μελέτης Σκοπιμότητας του αγωγού Eastmed. Ένα ακόμη βήμα για να καταστεί η Ελλάδα κύρια πύλη εισόδου της Ευρώπης για το αέριο της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της ΝΑ Μεσογείου» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

«Ο αγωγός Eastmed αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποδεικνύεται άλλωστε από το έντονο Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου, στον οποίο ελπίζω ότι θα υπάρξει στο μέλλον σημαντική συνεισφορά και ελληνικού φυσικού αερίου.» » Τα θετικά αποτελέσματα είναι προφανή. Η Ελληνική οικονομία και ο Έλληνας καταναλωτής θα απολαμβάνουν ακόμη χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, ενώ η χώρα θα έχει αναβαθμισμένο και ισχυρό ρόλο στο διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι» κατέληξε ο υπουργός.

Τι λέει σε όλα αυτά όμως η πολιτική ηγεσία της Κύπρου; ¨ολα δείχνουν ότι δεν επιθυμούν με τίποτε αυτή τη λύση. Ο λόγος φέρεται να είναι στο γεγονός πως επιθυμούν και σχεδιάζουν να ανταλλάξουν το ¨πέρασμα¨του αγωγού από την τουρκία με ορισμένα μικρής κλίμακας πολιτικά μκέρδη στη διαπραγματευσή τους για λύση του Κυπριακού (αν αυτή ευοδωθεί).

Αυτό άλλωστε δείχνουν οι ως τώρα δηλώσεις ορισμένων πολιτικών όπως οι κ.κ.. Νεοφύτου, Γ. Βασιλείου, Μ. Σαρρής, κ.ά).

Πηγή

3 σχόλια:

 1. Κοιτάξτε να δείτε, εμενα το μυαλό μου σύμφωνα με αυτά που βλέπω δηλαδή, είναι πολύ διεστραμμένο, βεβαια οι σχέσεις Ελλάδος Κύπρου είναι πολύπλοκες, γιατί και στις δυο χώρες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, την ηγεσία την έχουν αναλάβει γενίτσαροι!

  Ο Μεγάλος μου φόβος είναι πως αυτή η μελέτη για τον east μεντιτεράνεαν pipe είναι μια παρωδία, για να μην εκτεθούν οι γενίτσαροι στην κοινή γνώμη και είναι τρομερό το γεγονός ότι προσπαθούν να λοιδωρήσουν τη μελέτη πριν καν αυτή αρχίσει! Ας κάνουν πρώτα τη μελέτη, ας υπολογίσουν τα οικονομικά δεδομένα ας την παρουσιάσουν ολοκληρωμένη και μετά ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του!

  Αυτό που συμβαίνει όμως, χωρίς να έχει ξεκινήσει καν η μελέτη και από τώρα να ρίχνουν την ευθύνη στους Κυπριους ας πούμε είναι πολύ ύποπτο και ουσιαστικά υπονομεύουν την ίδια τους την μελέτη. Επιπλέον, ας πάει ο χοντρός γενίτσαρος στην Κύπρο, αν ισχύει όλο αυτό και ας συζητήσει μαζί τους και ας προσφέρει ουσιαστική βοήθεια η Ελλάδα στην Κύπρο.

  Αλλα αν ισχύει αυτό, τι να ανταλλάξουν οι Κύπριοι με τους Τούρκους, να παραδώσουν τον έλεγχο των κοιτασμάτων στην Τουρκια γιατί? Για να τους δώσουν την Αμμόχωστο? Όταν έχει βγει ο Ερογλού και ήδη έχει κάνει σκουπίδια το κοινό ανακοινωθέν μιλώντας για δυο λαούς, λέγοντας ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν τα εγκλήματα(κλοπές,διωγμοί,βιασμοί) και να μην έχουν απαιτήσεις για το περιουσιακό οι Έλληνες? Τι να ανταλλάξουν όταν ακόμα δεν έχει βγει λέξη για το τι θα γίνει με τα κατοχικά στρατεύματα? Τι συζητάνε οι διαπραγματευτές δηλαδή?

  Ποσο ηλίθιος πρέπει να είναι κάποιος για να νομίσει ότι μπορεί να εξευμενίσει την Τουρκια? Θέλουν να παραδώσουν ολοκληρωτικά τον έλεγχο της Κύπρου στην Τουρκια, θέλουν να εξαφανίσουν τον Ελληνισμό από εκεί? Τι θέλουν να κάνουν ο Αναστασιάδης και οι φίλοι του?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οπως βλεπετε δεν ισχυει το "ειμαστε ολοι πατριωτες". Τι να καμομεν? Ας προσεχαν οι Κυπριοι ποιον ψηφιζαν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυστυχως η καταστροφικη διακυβερνηση Χριστοφια εφερε τον Αναστασιαδη στην εξουσια ,υπο αλλες περιστασεις δεν υπηρχε πιθανοτητα να γινει προεδρος...η Ελλαδα πρεπει να πιεσει την Κυπρο στο θεμα του αγωγου ωστε να μην περασει απο την Τουρκια το φυσικο αεριο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.