24/3/14

Ματωμένες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα

Ακόμη τρεις νεκροί από πυρά παρακρατικών στη Βενεζουέλα

Ματωμένες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα
Ενα τρυφερό φιλί ανταλλάσσουν οι δύο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Καράκας πριν από τη μάχη που πρόκειται να γίνει, όπως μαρτυρά η πέτρα που κρατά η διαδηλώτρια στο ένα της χέρι
Ακόμη τρεις νεκρούς μετρά από χθες η Βενεζουέλα όπου οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι τρεις διαδηλωτές, ένας 26χρονος φοιτητής, ένας 31χρονος οδηγός λεωφορείου και ένας 40χρονος, πυροβολήθηκαν από παρακρατικούς και ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στα 34.

Η βίαιη καταστολή, πάντως, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμεί ο Μαδούρο. Ημέρα με την ημέρα η αντιπολίτευση ενισχύεται, ενώ η φωνή του φυλακισμένου ηγέτη της Λεοπόλντο Λόπεζ ακούγεται όλο και πιο δυνατά. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Λόπεζ διαδηλώνοντας το Σάββατο στη λεωφόρο Φρανσίσκο ντε Μιράντα στο Καράκας, ενώ ο ίδιος ζήτησε από τον πρόεδρο να παραιτηθεί. «Μαδούρο, αν παραιτηθείς θα ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη» έγραψε ο Λόπεζ σε επιστολή την οποία ανέγνωσε η σύζυγός του σε διαδήλωση. «Η λύση βρίσκεται στα χέρια σου».

Η αντιπολίτευση έχει απορρίψει κατ' επανάληψη την πρόσκληση του Μαδούρο για διάλογο, δηλώνοντας ότι αρνείται να συμμετάσχει σε συναντήσεις που δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο από μερικά φωτογραφικά ενσταντανέ προς όφελος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο εξακολουθεί να κατηγορεί στις ομιλίες του τους διαδηλωτές για τρομοκρατία, βανδαλισμό και φασισμό. Η διαδήλωση του Σαββάτου πάντως ήταν απολύτως ειρηνική. «Αστυνομικέ, αδελφέ, αγωνιζόμαστε και για σένα» ήταν το σύνθημα που φώναξαν προς την πλευρά των ειδικών δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας.

Οπως σημειώνει ο απεσταλμένος της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ», πολλοί πολίτες έχουν πλέον την αίσθηση ότι η δημοκρατία στη Βενεζουέλα κινδυνεύει. Ο φόβος αυτός εδράζεται στο γεγονός ότι οι επιθέσεις προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης πολλαπλασιάζονται. Αντίθετα, δεν φαίνεται να φοβίζει η κλιμάκωση της καταστολής. Στο Σαν Κριστόμπαλ, πρωτεύουσα της επαρχίας Τατσίρα, όπου ο δήμαρχος οδηγήθηκε στη φυλακή, οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία διήρκεσαν περισσότερο από δώδεκα ώρες. «Είμαστε περήφανοι και θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε στους δρόμους» τονίζει στη γαλλική εφημερίδα ο Ζαν Πιέρο Οζόριο, επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος στο πανεπιστήμιο των Ανδεων, στο Σαν Κριστόμπαλ, απ' όπου άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης πριν από δύο μήνες.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι η κρίση στη Βενεζουέλα δεν θα τελειώσει σύντομα. «Η κυβέρνηση είναι πιο εύθραυστη απ' ό,τι θέλει να δείχνει» εκτιμά ο Γκιγιέρμο Ραμόν Αβελέδο, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης. Τον ισχυρισμό του επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες το κυβερνών κόμμα δυσκολεύεται να κινητοποιήσει τους οπαδούς του. Οπως πάντως προσθέτει ο ίδιος, «αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται πτώση της κυβέρνησης σύντομα».

ΤΑ ΝΕΑ  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.