15/3/14

Το δημοψήφισμα, οι αιματηρές διαδηλώσεις και το παρασκήνιο

Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου
Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι το δημοψήφισμα της Κριμαίας για απόσχιση από την Ουκρανία, και ενώ οι αιματηρές διαδηλώσεις πληθαίνουν μαζί με τις αντιδράσεις της Δύσης, που απειλούν τη Ρωσία με κυρώσεις και απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα.

Τα πράγματα έχουν λίγο πολύ κριθεί ήδη σε σχέση με το αποτέλεσμα του επίμαχου δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι η αυτόνομη Βουλή της Κριμαίας έχει ήδη ψηφίσει την προσχώρηση στη Ρωσία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της περιοχής με δηλώσεις του εκτιμά πως το «ναι» αναμένεται να φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 80%.

«Η διαδικασία θα είναι διαφανής και δίκαιη», είπε από το κοινοβούλιο της Κριμαίας ο Σεργκέι Αξιόνοφ. «Εγγυόμαστε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι πτυχές του ευρωπαϊκού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας για τους ψηφοφόρους».


Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Αξιόνοφ εδώ.

Οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα γίνουν γνωστά λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε ο Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει το δημοψήφισμα.

Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ξεκινά στις 08:00, θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.

623 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το δημοψήφισμα, καθώς και 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες. Οι παρατηρητές αυτοί θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα, οι τοπικοί παρατηρητές θα φέρουν ένα μπλε σήμα.

Τα μέσα ενημέρωσης θα έχουν την άδεια να κινηματογραφήσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που θα τοποθετηθούν σε τρεις στοίβες: για τη Ρωσία, για μια διευρυμένη αυτονομία και λευκά ψηφοδέλτια.


Θα τυπωθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια, αριθμός που ανταποκρίνεται στον ενήλικο πληθυσμό συν ένα τοις εκατό, είπαν ακόμη οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο προϋπολογισμός του δημοψηφίσματος, που καλύπτεται πλήρως από τα αποθέματα της περιοχής, ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια γρίβνα ή 1,3 εκατομμύρια ευρώ.


Οδομαχίες με νεκρούς στην Ουκρανία

Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έχουν ξεσπάσει βίαιες διαδηλώσεις τόσο από φιλορώσους πολίτες όσο και από φιλοδυτικούς, καθώς καθεμιά από αυτές μετρά νεκρούς.

Πιο συγκεκριμένα,τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, δύο άνθρωποι, ένας φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος, σκοτώθηκαν  και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο , από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών. Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου άνοιξαν πυρ αλλά δεν έγινε γνωστό εάν οι φιλορώσοι απάντησαν στα πυρά.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Βίντεο από τις αιματηρές διαδηλώσεις:


Τρεις νεκρούς και πάνω από 50 τραυματίες «μέτρησε» η διαδήλωση που έλαβε χώρα την Πέμπτη στην πόλη Ντονετσκ, όπου κυριολεκτικά οι συμπλοκές ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοδυτικούς πήραν χαρακτήρα εμφυλίου πολέμου.

Όπως έγινε γνωστό, η ομάδα των φιλοδυτικών δέχθηκε βάναυση επίθεση από τους φιλορώσους, οι οποίοι σκότωσαν τρεις ανθρώπους και τραυμάτισαν τουλάχιστον 50.

Διαβάστε αναλυτικά για τις συγκρούσεις της Πέμπτης εδώ.


Ωστόσο οι διαδηλώσεις δεν σταμάτησαν στα σύνορα της Ουκρανίας, καθώς το Σάββατο, και η Μόσχα είδε 50.000 ανθρώπους να βγαίνουν στην Κόκκινη Πλατεία, αντιτιθέμενοι στην προσάρτηση της Κριμαίας και στην ρωσική παρέμβαση στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι –15.000 σύμφωνα με την αστυνομία–, συγκεντρώθηκαν κοντά στην πλατεία της Επανάστασης και στο Κρεμλίνο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα εθνικιστικών οργανώσεων, με πανό υποστήριξης της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολλοί νεαροί έφεραν κόκκινους ανεμοφράχτες που είχαν στην πίσω πλευρά το περίγραμμα της πρώην ΕΣΣΔ και την επιγραφή "CCCP 2.0", που παραπέμπει στο πληροφοριακό λογισμικό και σε μία νέα Σοβιετική Ένωση, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Δύση


Την ίδια στιγμή, σε διπλωματικό επίπεδο, η Δύση αμήχανη προσπαθεί να πάρει θέση εναντίον του δημοψηφίσματος, ενώ επιχειρείται μια τακτική παράλληλης υποβάθμισης της σημασίας του και αυστηροποίησης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να καταδικαστεί το δημοψήφισμα και να εκδοθεί ένα σχέδιο απόφασης των μελών για την καταδίκη αυτή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ενώ οι διπλωμάτες αναμένουν ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο εναντίον του σχεδίου απόφασης αυτού.

Διαβάστε για το διπλωματικό «πόκερ» στο ΣΑ του ΟΗΕ εδώ.


Ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ από το World News:



Στη Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία έχουν αναλάβει δύο διαφορετικούς «ρόλους» ως προς την αντιμετώπισης της επερχόμενης απόσχισης της Κριμαίας.

Από τη μια πλευρά, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έχει αναλάβει το ρόλο της «τρομοκράτησης» της Ρωσίας με εντατικοποίηση των κυρώσεων εναντίον της, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε πλήρη απομόνωση τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως ο ίδιος δήλωσε  η αναγνώριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από τη Μόσχα θα αποτελέσει μια «προσάρτηση (της περιοχής) από την πίσω πόρτα». Τόνισε δε ότι η Ρωσία θα υποστεί τις «συνέπειες» εφόσον δεν βρει «κάποιον τρόπο για να αλλάξει την πορεία» που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Κέρι εδώ.

Από την άλλη, η Γερμανία έχει αναλάβει το ρόλο της υποβάθμισης του επερχόμενου δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Για του λόγου το αληθές, την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία «θα είναι άνευ σημασίας».


Διαβάστε αναλυτικά τη στάση της Γερμανίας εδώ.

Και η Ρωσία παρακολουθεί ατάραχη
...

Μέσα σε όλο αυτό το διπλωματικό πυρετό που επικρατεί, η Ρωσία φαίνεται η πιο ψύχραιμη από όλους. Και αυτό γιατί τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λάβροφ όσο και ο υπουργός Οικονομίας της χώρας επιχειρούν να υποβαθμίσουν με τη σειρά τους τις κυρώσεις με τις οποίες έχουν απειληθεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε μεταξύ άλλων την Πέμπτη: «Οι εταίροι μας κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό εργαλείο (…) Σίγουρα δεν θα διευκολύνουν τα κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα».


Διαβάστε τις δηλώσεις Λαβρόφ εδώ.

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ τόνισε ότι οι κυρώσεις που σχεδιάζει η Δύση εναντίον της Ρωσίας δεν είναι πιθανό να έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο.

«Πρέπει να ετοιμαστούμε για κινδύνους, είναι δυνατοί μετά τις 17 Μαρτίου, πιθανόν», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 και συνέχισε:

«Αλλά μου φαίνεται πως η οικονομική σημασία των κινδύνων αυτών δεν είναι τόσο σφαιρική. Δεν περιμένω, ειλικρινά μιλώντας, οποιεσδήποτε αποφάσεις που θα θέσουν σε αμφιβολία το εμπορικό ισοζύγιο ή τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδιά μας».

Ο Ουλιουκάγεφ είπε πως περιμένει ότι η οικονομική συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ θα συνεχιστεί.

«Τα πολιτικά κύματα έρχονται και πάνε, αλλά η επιχειρηματική συνεργασία συνεχίζεται. Επεξεργαζόμαστε όλες τις θέσεις που θα επιτρέψουν στη Ρωσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στο λιγότερο χρόνο στο μονοπάτι της εποικοδομητικής εμπορικής-οικονομικής συνεργασίας», είπε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.