24/3/14

Wall Street Journal: Ανακτά τον έλεγχο των πολιτικών της η Ελλάδα

Η Αθήνα κατάφερε να περάσει το δικό της στη συμφωνία με την τρόικα
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να έχει τον έλεγχο των πολιτικών της διατυπώνει η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal σε ηλεκτρονικό της δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα είναι σε θέση να καλεί το δικό της σκοπό» (Greece able to call its own tune).
Ο αρθρογράφος Σάιμον Νίξον αναφέρει στο δημοσίευμα πως  η κρίση της ευρωζώνης ξεκίνησε στην Ελλάδα και δεν θα λήξει μέχρις ότου εξαλειφθούν οι αμφιβολίες για τις προοπτικές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο η τελευταία επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα κατέδειξε πως αυτό απέχει ακόμα.
Ο Νίξον αναγνωρίζει πως το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της συμφωνίας Κυβέρνησης – τρόικας ήταν η έκταση με την οποία η Αθήνα έκανε «το δικό της» σε ζητήματα ζωτικής σημασίας, που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ο αρθρογράφος το ερμηνεύει ως ένδειξη του πόσο η ανάκαμψη της οικονομίας, η αισιοδοξία των αγορών και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχουν αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.
«Στην έναρξη της επιθεώρησης της προόδου του προγράμματος στήριξης, το ΔΝΤ επέμεινε πως η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό έλλειμμα το 2013 και απαιτούσε περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Η Αθήνα επέμεινε στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της, αρνούμενη να ενεργήσει με τρόπο που θα παρέτεινε την ύφεση. Αυτή η απόφαση αποδείχθηκε σωστή όταν τα στοιχεία της Ελληνικής κυβέρνησης έδειξαν ότι η χώρα πέτυχε πλεόνασμα προ τόκων 1,1% το 2013», τονίζεται στο δημοσίευμα.

2 σχόλια:

  1. Όχι μόνο έκανε το δικό της η κυβέρνηση των Τσολάκογλου, αλλά με τσαμπουκά έβαλε και το θέμα με το γάλα παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των τοκογλύφων να παγώσουν το θέμα και να συνεχίσει η Ελλάδα να έχει παραγωγούς γάλακτος.

    Ευτυχώς που ο Τσολάκογλου πάτησε πόδι και έτσι σε λίγο θα τα διαλύσει όλα, ώστε να έχουμε φρεσκότατο γάλα 20 ημερών από τους εκλεκτούς Γερμανούς φίλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς κάνουν ο,τι μπορούν και αυτοί για να στηρίξουν τις μαριονέτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.