24/3/14

Ερχεται αναβάθμιση από τη Moοdy’s

Μαντικίδης Τάσος 
Ο οίκος αξιολόγησης θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία στις 4 Απριλίου
Η τριπλή λήξη των παραγώγων και η αναθεώρηση του δείκτη FTSE All-World, με την είσοδο των τριών μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, αλλά και η έκθεση της Standard & Poor's για την ελληνική οικονομία ενέτειναν την Παρασκευή τη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Η S&P διατήρησε αμετάβλητο το ελληνικό αξιόχρεο σε μη επενδυτική κατηγορία («B-»), εκτιμώντας πως η ελληνική οικονομία βρίσκει σταδιακά νέα ισορροπία, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας αν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί «ουσιαστικά».

Διατήρησε σταθερές τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Ελλάδας, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του χρέους της. H Moody's που αξιολογεί την Ελλάδα με «Caa3», δύο βαθμίδες δηλαδή κάτω από το «Β-» της S&P, θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της στις 4 Απριλίου.

Στην αγορά εκτιμάται ότι η Moοdy's θα αναβαθμίσει την Ελλάδα καθώς η τρέχουσα αξιολόγησή της (βαθμίδα «Caa3») αποτυπώνει σημαντικό κίνδυνο χρεοκοπίας.

Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο επίσης στις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Πειραιώς και στις γενικές συνελεύσεις που θα συγκληθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η αγορά περιμένει τους όρους και τις τιμές της αύξησης καθώς και ψήφιση των σχετικών ρυθμίσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κάποιοι αναλυτές εκτίμησαν ότι όσο ταχύτερα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων τόσο το καλύτερο, καθώς αυξάνεται η ζήτηση από τους επενδυτές που επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις και η έκδοση θα μπορούσε να γίνει ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τα θετικά σχόλια της S&P έρχονται ύστερα από μία σειρά θετικών ειδήσεων για την οικονομία, όπως η επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα στις αρχές της εβδομάδας.

Η ραγδαία υποχώρηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα, με τους επενδυτές να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις εντός ευρωζώνης, έχει ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

«Τα εποικοδομητικά σχόλια της S&P, το γεγονός ότι θα λάβουν την τελευταία δόση και η συζήτηση για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με ένα μικρής διάρκειας ομόλογο στο πρώτο εξάμηνο είναι θετικά νέα για την Ελλάδα»
 ανέφερε στο Reuters ο Philip Tyson, υπεύθυνος στρατηγικής στην ICAP. «Σίγουρα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεων και της διαφοράς απόδοσης (spread). Παραμένουν ωστόσο κάποια θεμελιώδη θέματα, σε περίπτωση που η ανάπτυξη στην Ελλάδα απογοητεύσει» είπε χαρακτηριστικά.


Χρειάζεται χρόνος
«Μια έκδοση ομολόγων στην αγορά θα ήταν θετική για τη χώρα. Ωστόσο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας όσον αφορά την πραγματική οικονομία και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που τώρα σχεδιάζονται για τον Αύγουστο, θα είναι καθοριστικής σημασίας» ανέφερε η Royal Bank of Scotland.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.