9/4/14

Παρουσίαση του βιβλίου: «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι»

Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, 19:00, στο Μέγαρο Δημαρχείου Καλλιθέας, Ματζαγριωτάκη 76.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Νατάσα Μποζίνη, δημοσιογράφος, σεναριογράφος - ερευνήτρια
Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός , συγγραφέας
Νίκος Βερβερίδης – ιδρυτής του  ελculturegr - μιας  πλατφόρμας  σύγχρονου πολιτισμού
Την εκδήλωση συντονίζει  ο Βασίλειος Τσενκελίδης,  ιστορικός, συγγραφέας
Αποσπάσματα από τις νουβέλες διαβάζει η Σινδοπούλου Σοφία
με συνοδεία του κεμεντζέ του Γιάννη Γεωργιάδη
Συμμετέχουν η Μήδεια Χουρσουλίδου (τραγούδι) και ο Περικλής Παλαμιώτης (κιθάρα) 
Πληροφορίες:
2310207039- Τάσος Κυριακίδης
6947-938-639- Βασίλης Τσενκελίδης
6937120100- Σοφία Προκοπίδου 
Το βιβλίο
«Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» είναι συλλογή 18 διηγημάτων με μία κεντρική ηρωίδα την Αντιγόνα που είναι στη θέση της ακροάτριας ή παρατηρήτριας, αλλά και πρωταγωνίστριας  στα γεγονότα που συμβαίνουν στην πρώην ΕΣΣΔ –και την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.
Οι τίτλοι των διηγημάτων (νουβελών ) λένε από μόνοι τους: «Ο μικρός Στάλιν», «Ο Αχιλλέας και ο Βοροσίλοβ», «Ο ξάδελφος Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β'» , «H γιαγιά Μαρία, o γάτος και o Στάλιν», «Πως ο θειος Κώστας έφτυσε το Λένιν», «Ο Όμηρος και η Μαρία Κάλλας», «Ο Αχιλλέας και το 26ο συνέδριο του ΚΚΣΕ». «Μυστική οργάνωση «Παιδαγωγική Εταιρία», «ΚΚΣΕ και το νεφρό της Αντιγόνας», «Ο «Γάμος» της 25ης Μαρτίου»…
Αλλά και τα υπόλοιπα διηγήματα: «Η γιαγιά – ρατσίστρια», «Η γριά Λεμόνα φεύγει στον Παράδεισο», «Γλυκό από  σύκα», «Το θέατρο του Αχιλλέα», «Οι θείοι Σόνια και Κόλια και η γουρούνα τους Κάτκα», «Ο Πατέρας Βάνια»,  «Η Βάλια, το ποδήλατο της και ο έρωτας του Βάνια», «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι»,  επίσης αναφέρονται στις προσωπικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην εποχή μεγάλων ιστορικών αλλαγών.

Οι ήρωες περνούν από πολλές συμπληγάδες και φτάνουν σε ένα και μοναδικό καταφύγιο που έχει μόνιμες αξίες και τους δυναμώνει για να συνεχίζουν τη Ζώη τους. Είναι η αγάπη και αθωότητα, που τους σώζει και τους δίνει ελπίδα και ευτυχία. Όλοι τους είναι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι γιατί μπόρεσαν και επιβίωσαν με όχημα τη απόλυτη πίστη ότι ... η ζωή είναι ωραία  ότι και αν μας επιφυλάσσει η μοίρα, γιατί το κάθε τέλος είναι και μια αρχή.
Είπαν για το βιβλίο:

Άννα Παναγιωταρέα, δημοσιογράφος, καθηγήτρια
«Πόσο αυτοβιογραφική και πόσο όχι η  αφήγηση της Σοφίας; Θα έλεγα πολύ αλλά έχω καταλήξει ότι δεν υπάρχει καλύτερο νταμάρι για άντληση αφηγηματικού υλικού  από εκείνο, το δικό μας,  που  σωρεύεται ως  κεφάλαιο πολύτιμο, με τα χρόνια,  στην ψυχή μας.  Ξετυλίγεται μέσα από εικόνες  άλλοτε  σε αχλύ εξαιτίας του μακρινού παρελθόντος  και άλλοτε τόσον εναργείς, εξαιτίας του προσωπικού μας βιώματος. Ολα  μαζί πιέζουν  να βγούν προς τα έξω,  να  τα κοινωνήσουν και άλλοι, ώστε να τους δοθεί ενός είδους δικαίωση, ότι δικαίως κράτησαν μια περίοπτη θέση στη μνήμη του αφηγητή.
(…….) Την ευχαριστούμε που μας διασκέδασε με  τους ήρωες της  που η αφέλειά τους, η μικροπονηριά τους, η έφεση για χαρές και γλέντια αλλά και ο πατριωτισμός τους, τους  κάνει αριστοφανικούς και άλλους, πού είναι σαν ξεπήδησαν μέσα από τις σελίδες του Τσέχωφ. Μοιράστηκε  μαζί μας, από καρδιάς, τις παιδικές και τρυφερές αναμνήσεις της, μετουσιώνοντας τες σε μια ζωντανή, δυνατή και ταυτόχρονα διασκεδαστική και δήθεν ανάλαφρη αφήγηση.
 Εγώ θέλω επιπροσθέτως  να την ευχαριστήσω για τη χάρη και την  κομψότητα  του ύφους της γραφής της, που ενώ με συγκινούσε με έκανε να χαμογελώ, σα να έβλεπα εκείνες τις μικρογραφίες- απεικονίσεις που ζωγραφίζουν επιτήδειοι  ρώσοι λαϊκοί  καλλιτέχνες πάνω στα μαύρα γυαλιστερά κουτιά».

Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφους, συγγραφέας
(….) και  οι 18 ιστορίες στο «Μία βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» σε συναρπάζουν με τον απλό και απέριττο λόγο της, δίχως προσπάθεια εντυπωσιασμού. Και με πλεονέκτημα το ότι  μιλάει στην καρδιά του αναγνώστη και του κεντρίζει το ενδιαφέρον, χωρίς να τον κουράζει.
Αυτό που ξεπροβάλλει μέσα από όλα σχεδόν τα διηγήματα του βιβλίου, είναι η αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο, η λαχτάρα για ένα καλύτερο αύριο, παρά τις αντιξοότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ήρωες της συγγραφέως. Πολύ περισσότερο που όλες οι ιστορίες διαδραματίζονται σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών που θα ανατρέψουν τον ρουν της ιστορίας.
Κι όμως, οι πρωταγωνιστές αυτών των 18 ιστοριών, με τη λειτουργική αμεσότητα που παρουσιάζονται από τη Σοφία Προκοπίδου, θα καταφέρουν όχι μόνο να επιβιώσουν από τις σημαντικές ανατροπές που σημειώνονται στη ζωή τους και τις τρικυμίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και να ανοίξουν πανιά για το λιμάνι της ελπίδας και της προσδοκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.