25/4/14

Δεκάδες οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι  σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν σε μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή σε προεκλογική συγκέντρωση ενός σιιτικού κόμματος στο Ιράκ, μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα αυτή.
Η σιιτική οργάνωση Ασάιμπ Αλ Χακ (Συνασπισμός των Δικαίων) παρουσίαζε τους υποψηφίους της για τις εκλογές της 30ής Απριλίου σε μια συγκέντρωση στην ανατολική Βαγδάτη. Τρεις βόμβες εξερράγησαν, η μία μετά την άλλη, καθώς ο κόσμος αποχωρούσε.
Αρχικά εξερράγη μια βόμβα που είχε τοποθετηθεί κοντά στην κεντρική πύλη του χώρου όπου διεξαγόταν η συγκέντρωση, ακολούθησε η έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου και, μετά από λίγα λεπτά, σημειώθηκε μια τρίτη έκρηξη.
Ένας λογαριασμός στο Twitter που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε —οργάνωση που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα— εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίθεση, χωρίς να αναλαμβάνει ευθέως την ευθύνη για αυτήν.
 Σύμφωνα πάντως με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται ανακοινώσεις του ΙΚΙΛ σε ισλαμιστικά φόρουμ, η οργάνωση αυτή ανέλαβε την ευθύνη δίνοντας λεπτομέρειες για την οργάνωση της επίθεσης.
Ο ηγέτης του Ασάιμπ, Σεΐχ Καΐς Χαζααλί, είχε μόλις εκφωνήσει την ομιλία του στην οποία κατηγόρησε ορισμένους πολιτικούς του Ιράκ ότι βοηθούν τους τρομοκράτες και διαβεβαίωσε ότι το κίνημά του είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση του ΙΚΙΛ.
«Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε προετοιμασμένοι. Είμαστε οι υπερασπιστές αυτής της χώρας. Δεν θα μας αγγίξετε ποτέ. Αν το ΙΚΙΛ είναι η ασθένεια, εμείς είμαστε το φάρμακο», τόνισε.
Το Ασάιμπ κατηγορείται από ορισμένους σουνίτες και σιίτες ότι έχει διαπράξει δολοφονίες και εκδίωξε οικογένειες από τα σπίτια τους. Ο Χαζααλί αρνείται τις κατηγορίες αυτές υποστηρίζοντας ότι το κίνημα υπερασπίζεται το Ιράκ απέναντι στους τρομοκράτες. Ορισμένα από τα μέλη του έχουν πάει στη Συρία με σκοπό να προστατεύσουν το ιερό Σαγίντα Ζάιναμπ, στη Δαμασκό.
Ο Χαζααλί ήταν συνεργάτης του σιίτη κληρικού Μουκτάντα Σαντρ και διοικούσε μια ομάδα μαχητών η οποία αποσχίστηκε στη συνέχεια από το Στρατό του Μάχντι του Σαντρ. Στο αποκορύφωμα της διαθρησκευτικής βίας, το 2006 και το 2007, το Ασάιμπ είχε κατηγορηθεί για ορισμένες από τις χειρότερες επιθέσεις εναντίον σουνιτών του Ιράκ ενώ είχε επίσης οργανώσει και επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.