Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Νικαράγουα, συζητήθηκαν οι προοπτικές της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στις μεταφορές. Το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο έργο που θα «συνδέει» τα επόμενα χρόνια τη Μόσχα με τη Μανάγκουα, είναι το λεγόμενο και «Μεγάλο Δια-ωκεάνιο Κανάλι», η εναλλακτική της Διώρυγας του Παναμά στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές.
Όπως είπε στη RBTH, πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση της Νικαράγουας υπολογίζει να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλειώδους έργου εντός του τρέχοντος έτους. Τουλάχιστον, αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει καταγραφεί στους όρους της τριμερούς συμφωνίας για την κατασκευή της «Μεγάλης» κεντρικο-αμερικανικής διώρυγας, που υπεγράφη μεταξύ της Νικαράγουας, της Ρωσίας και της Κίνας.
Κατασκευαστικό θαύμα
Το τεχνητό κανάλι για τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας στο δυτικό ημισφαίριο, θα έχει μήκος 286 χιλιόμετρα, τη στιγμή που το μήκος της Διώρυγας του Παναμά είναι 81,5 χιλιόμετρα. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του νέου καναλιού θα διέρχεται μέσα από τη λίμνη Νικαράγουα.
Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της διαδρομής, είναι το πλάτος και το βάθος του καναλιού, που είναι 83 και 27,5 μέτρα αντίστοιχα. Διαστάσεις, οι οποίες επιτρέπουν τη διέλευση πλοίων της «υπερβαρέας» κλάσης, με χωρητικότητα μέχρι 270.000 dwt, πλοία που δεν μπορούν να διέρχονται μέσα από τη διώρυγα του Παναμά, λόγω των περιορισμένων τεχνικών-μεταφορικών δυνατοτήτων της μοναδικής μέχρι σήμερα λειτουργούσας δια-ωκεάνιας διόδου στην Κεντρική Αμερική. Επιπλέον, ταυτόχρονα με τη διώρυγα στη Νικαράγουα σχεδιάζεται η κατασκευή δύο λιμένων, αεροδρομίου, αγωγού μεταφοράς πετρελαίου κ.ά. υποστηρικτικών υποδομών.
Το κόστος αυτού του τεράστιου έργου εκτιμάται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Σαν κύριος επενδυτής εμφανίζεται η κινεζική εταιρεία HKND, στην οποία έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα της κατασκευής και της λειτουργίας του καναλιού για εκατό χρόνια. Οι εργάτες που θα δουλέψουν στην κατασκευή, θα προέρχονται από την Κίνα και τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής. 
Στρατιωτική υποστήριξη
Η Ρωσία, σύμφωνα με πηγές της RBTH, θα προσφέρει, όχι τόσο οικονομική και οργανωτική βοήθεια στο έργο, αλλά περισσότερο στρατιωτική και πολιτική στήριξη. Ειδικότερα, η Ρωσία θα προστατεύσει το κατασκευαστικό έργο από πιθανές «προβοκάτσιες» και προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές της Νικαράγουα σύναψαν ειδική συμφωνία με τη Μόσχα, που επιτρέπει τη διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της κεντρο-αμερικανικής Δημοκρατίας, καθώς και τη διενέργεια περιπολιών στα ανοικτά των ακτών της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα μέχρι την 30η Ιουνίου 2015.
Η ιδέα της κατασκευής μιας διώρυγας στη Νικαράγουα δεν είναι σημερινή. Για πρώτη φορά, το έργο συζητήθηκε τον 19ο αιώνα. Στη συνέχεια, η πολιτική κατάσταση στην Κεντρική Αμερική ήταν αρκετά ασταθής (ανάμεσα στα άλλα υπήρξε και κατοχή της Νικαράγουα από αμερικανικά στρατεύματα), με γεγονότα που δημιούργησαν ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες για την υλοποίηση ενός τόσο απαιτητικού σχεδίου. Αργότερα, κατά καιρούς, το έργο, πότε έβγαινε στο προσκήνιο των συζητήσεων και πότε ήταν εξαφανισμένο από την αναπτυξιακή ατζέντα της περιοχής. Τέλος, μετά από πολλές διακυμάνσεις, το Σεπτέμβριο του 2013, το Κοινοβούλιο της Νικαράγουας ψήφισε τα νομοσχέδια που αφορούν την κατασκευή της διώρυγας. Οι προοπτικές της χώρας από την υλοποίηση του έργου εμφανίζονται εντυπωσιακές: Ταχεία αύξηση του ΑΕΠ, επέκταση της αγοράς εργασίας, νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις, μεγάλα έσοδα από τη διαχείριση της διώρυγας, κλπ.
Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο που εξάγεται από το επιχειρηματικό σχέδιο είναι, ότι το κατασκευαστικό κόστος της νέας διαδρομής ναυσιπλοΐας θα είναι πολύ λιγότερο από το ποσό που δαπανήθηκε για την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά. Παρεμπιπτόντως, επειδή «ο φόβος φυλάει τα έρμα», οι αρχές του καναλιού του Παναμά άρχισαν εργασίες εκσυγχρονισμού της διώρυγας. Σχεδιάζεται, ότι μέχρι το 2016 η μεταφορική χωρητικότητα της Διώρυγας του Παναμά θα διπλασιαστεί.
Αξίζει τον κόπο;
Το βασικό ερώτημα είναι, αν τελικά η Ρωσία χρειάζεται το νέο κανάλι στη Νικαράγουα. «Μετά από πολλή σκέψη, η Ρωσία συμφώνησε τελικά να συμμετάσχει στην κατασκευή της διώρυγας, η οποία με την ολοκλήρωσή της θα είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής μεταφορών στο δυτικό ημισφαίριο. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απολέσουν ένα σημαντικό κομμάτι του ελέγχου στην περιοχή που είχαν στη διάρκεια των τελευταίων εκατό χρόνων χάρη στη διώρυγα του Παναμά», δήλωσε στη RBTΗ ο διακεκριμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Λατινικής Αμερικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ), Εμίλ Νταμπαγκιάν.
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εθνικής Ενέργειας, Σεργκέι Πραβοσούντοφ, η Ρωσία θα ωφεληθεί όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά. Η λειτουργία του «Μεγάλου» καναλιού στη Νικαράγουα, θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο κύρος των ΗΠΑ. «Η Αμερική ελέγχει τα σημαντικότερα σημεία που περνούν οι θαλάσσιες οδοί: Τα κανάλια του Παναμά και του Σουέζ, καθώς και τις μεγάλες εμπορικές αρτηρίες που διέρχονται από τη Σιγκαπούρη, το Γιβραλτάρ κλπ. Ως εκ τούτου, η εμφάνιση μιας εναλλακτικής διαδρομής, αποτελεί μια άμεση πρόκληση για τις ΗΠΑ».
Ωστόσο, ορισμένοι ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν διαφορετική άποψη. Ειδικότερα, ο πολιτικός αναλυτής, Κονσταντίν Σιμόνοφ, πιστεύει ότι το project είναι πολύ επικίνδυνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κανάλι χρειάζεται, όχι τόσο στη Ρωσία, όσο στην Κίνα για τη συντομότερη διαδρομή στο διαμετακομιστικό εμπόριο των κινεζικών προϊόντων σε όλο τον πλανήτη. Η Ρωσία έχει τη δική της μεταφορική διαδρομή στη Αρκτική (Βόρεια θαλάσσια διαδρομή), η οποία επιτρέπει τη ναυσιπλοΐα στον βόρειο παγωμένο Ωκεανό μειώνοντας κατά πολύ την απόσταση Ευρώπης – Ασίας (αλλά και τα μεταφορικά κόστη). Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κέντρου βιομηχανικών ερευνών του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά της ΡΑΕ, Αλεξέι Ρέι, η ενίσχυση των μεταφορικών δυνατοτήτων στη βόρεια διαδρομή, βρίσκεται στη σφαίρα των γεωπολιτικών και εμπορικών συμφερόντων της Ρωσίας. «Από οικονομική άποψη, η αρκτική μεταφορική δίοδος μπορεί να είναι ακόμη πιο κερδοφόρα απ’ ό,τι η κατασκευή του καναλιού στη Νικαράγουα», είπε ο εμπειρογνώμονας.
Η μερική λειτουργία του «Μεγάλου» καναλιού στη Νικαράγουα, αναμένεται να ξεκινήσει το 2019. Η τελική παράδοση του έργου έχει προγραμματιστεί για το 2029.
Η Ρωσία Τώρα