25/7/14

Αερογέφυρα Ισραήλ-Κύπρου - 20 έκτακτες πτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Χωρίς πρόβλημα διεξάγονται οι έκτακτες πτήσεις του Ισραήλ για μεταφορά των Ισραηλιτών που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για διακοπές, μέσω της Κύπρου. Συνολικά 20 πτήσεις πραγματοποιούνται από χθες μέχρι και αύριο το ξημέρωμα, ενώ οι αρχές της Κύπρου δηλώνουν έτοιμες για επιπρόσθετες εξυπηρετήσεις σε περίπτωση ανάγκης.

Της Μαρίνας Χατζηκώστα

Δέκα έκτακτες πτήσεις από χθες τα μεσάνυχτα μέχρι και σήμερα το πρωί, εκ των οποίων πέντε αναχωρήσεις και πέντε αφίξεις, και άλλες δέκα από απόψε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εξυπηρετεί για μετάβαση των Ισραηλινών τουριστών στο Τελ Αβίβ, το αεροδρόμιο Λάρνακας. Μετά από αίτημα του Ισραήλ, οι αρχές των κυπριακών διεθνών αερολιμένων ανταποκρίθηκαν παρά το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά τους.

Ακόμη περισσότερες πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ώρες, παρά την απόφαση των Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών οργανισμών για την ασφάλεια των πτήσεων, να άρουν το εμπάργκο πτήσεων για το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Επικοινωνίας Hermes Airports Αδάμο Ασπρή, «το Κέντρο Επιχειρήσεων της Hermes παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις εξελίξεις και από χθες βράδυ το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας είναι έτοιμο να παράσχει επιπρόσθετες διευκολύνσεις, εάν και εφόσον μας ζητηθεί κάτι τέτοιο.»

Χωρίς αποτέλεσμα παραμένει στο μεταξύ η παρέμβαση Τζον Κέρρυ και Μπαν Κι Μουν. Το τίμημα των βίαιων συγκρούσεων πληρώνουν κυρίως οι άμαχοι. Περισσότεροι από 700 είναι οι νεκροί της νέας σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Με απόφαση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητείται η άμεση αποστολή ανεξάρτητης, διεθνούς επιτροπής έρευνας για να ερευνήσει παραβιάσεις και να εντοπίσει τους υπεύθυνους για τυχόν εγκλήματα πολέμου .Ζητά επίσης να τεθούν οι Παλαιστίνιοι υπό άμεση διεθνή προστασία.

Στο μεταξύ με αφορμή τη Γάζα πάγωσαν και οι σχέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, λόγω της ένθερμης υποστήριξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους Παλαιστίνιους.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν συνομιλεί πλέον τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα.


Νωρίτερα χθες

Αυξημένη είναι η κινητικότητα που παρατηρείται από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας αφού λόγω των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβιβ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή εποκοινωνίας της Hermes Airports Αδάμο Ασπρή χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν δέκα πρόσθετες πτήσεις, πέντε αφίξεις και πέντε αναχωρήσεις.

Δύο από τις αφίξεις αφορούσαν εκτροπές αεροσκαφές από τη Βασιλεία της Ελβετίας και το Μόναχο. Οι άλλες τρεις αφίξεις ήταν έκτακτες και αφορούσαν αεροσκάφη από το Ισραήλ για να παραλάβουν επιβάτες.

Οι τρεις αναχωρήσεις αφορούσαν τα αεροσκάφη που πήραν επιβάτες για να τους μεταφέρουν στο Ισραήλ και οι άλλες δύο αφορούσαν τα αεροσκάφη που είχαν κάνει εκτροπή.

Σύμφωνα με τον κ. Ασπρή, σημερα θα γίνουν 10 πτήσεις από και προς Ισραήλ. Οι Κυπριακές Αερογραμμ'ες έχουν ακυρώσει τις σημερινές τους πτήσεις προς το Τελ Αβιβ.

Σε ετοιμότητα η Πρεσβεία της Κύπρου στο Ισραήλ 

Την ίδια ώρα η Πρεσβεία της Κύπρου στο Τελ Αβίβ διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια εφόσον χρειαστεί, και στην απίθανη περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση πολιτών της ΕΕ από την περιοχή  να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί προξενική αρωγή από Κύπριους που κατοικούν μόνιμα στο Ισραήλ ή που επισκέπτονται τη χώρα.

“Είμαστε πάντα σε συντονισμό με τους εταίρους μας. Είμαστε ενεργό μέλος ως Κυπριακή Δημοκρατία επειδή είμαστε το πιο κοντινό (προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής) κράτος της ΕΕ”, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόξενος της Κύπρου στο Ισραήλ Μιχάλης Φυρίλλας προσθέτοντας πως καλό θα ήταν οι Κύπριοι που θέλουν να ταξιδέψουν στο Ισραήλ να έρχονται σε επαφή με την Πρεσβεία “για να έχουμε τα στοιχεία τους ώστε σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε κατάσταση και πρέπει να επικοινωνήσουμε μαζί τους να ξέρουμε πού να τους βρούμε” για να δούμε αν χρειάζονται κάτι.

150 Κύπριοι διαμένουν μόνιμα στο Ισραήλ

Ο κ. Φυρίλλας είπε πως η πρεσβεία διατηρεί έναν αρκετά επικαιροποιημένο κατάλογο με τους Κύπριους που διαμένουν μόνιμα στο Ισραήλ και που ανέρχονται σε περίπου 150 άτομα.

Οπως ανέφερε, από αυτούς το ένα τρίτο κατοικεί στη Δυτική Οχθη, δηλαδή κυρίως σε παλαιστινιακές περιοχές ή στην Ιερουσαλήμ, το ένα τρίτο είναι μοναχοί σε μοναστήρια στη Δυτική Οχθη αλλά και εντός του Ισραήλ, και το άλλο τρίτο κατοικεί στο Ισραήλ.

Ανέφερε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και πως οι Κύπριοι που κατοικούν στο Ισραήλ ίδιοι δεν έχουν εκφράσει ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή. Πρόσθεσε ωστόσο πως “ορισμένοι που κατοικούν εδώ για διάφορους λόγους, είτε επειδή εργάζονται, είτε επειδή είναι σε διάφορα στάδια εκπαίδευσης, έχουν επικοινωνήσει μαζί μας για να τους δώσουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση”.

Να επικοινωνούν έγκαιρα με την πρεσβεία όσοι θα ταξιδέψουν προς το Ισραήλ

Ανέφερε εξάλλου πως Κύπριοι οι οποίοι ταξιδεύουν προς το Ισραήλ, σύμφωνα και με την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, καλούνται να επικοινωνούν με την πρεσβεία εγκαίρως και πως καλό θα ήταν αυτό να γίνεται πριν φθάσουν στο Ισραήλ.

Ετσι θα έχουμε τα στοιχεία επικοινωνίας τους για να μπορέσουμε να τους εντοπίσουμε σε περίπτωση που η κατάσταση πραγματικά δημιουργήσει συνθήκες στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε ως πρεσβεία, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η ταξιδιωτική οδηγία του ΥΠΕΞ είναι εναρμονισμένη με αυτές των άλλων κρατών μελών της ΕΕ, σημειώνοντας πως  η ταξιδιωτική οδηγία των κρατών μελών της ΕΕ είναι πολύ διαφοροποιημένη από αυτήν των ΗΠΑ “που είναι κατά την άποψή μας υπερβολική”.

Καλούμε τους πολίτες μας, είπε ο κ. Φυρίλλας, να αποφεύγουν την περιοχή περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα της λωρίδας της Γάζας, να είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν οι αδιάκριτες πυραυλικές επιθέσεις προς σχεδόν όλα τα μέρη του Ισραήλ,  που είναι ωστόσο μεμονωμένες, και τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν σειρήνες τη στιγμή που το σύστημα εντοπίσει πως υπάρχει πύραυλος σε μια περιοχή και πως υπάρχουν αναχαιτίσεις που δημιουργούν κάποια ανησυχία.

Ομαλή η καθημερινότητα στις μεγάλες πόλεις

Πρόσθεσε πως παρόλα αυτά η καθημερινότητα στις μεγάλες πόλεις είναι ομαλή και υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες και πάρα πολλοί χώροι ασφάλειας. Κάθε ξενοδοχείο, κάθε κεντρικός χώρος, κάθε συνεδριακό κέντρο, και πάρα πολλά σπίτια έχουν καταφύγια, ανέφερε.

Σε ότι αφορά τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ είπε πως οι αμερικανικές πτήσεις θα επαναρχίσουν σήμερα και το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τις ευρωπαϊκές αερογραμμές.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος λειτουργεί ως κόμβος για επιβάτες που επιθυμούν να επιστρέψουν ή να αναχωρήσουν από το Ισραήλ, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλές χιλιάδες επιβάτες λόγω του ότι βρισκόμαστε σε τουριστική σεζόν.

Δεν κλείνει το αεροδρόμιο του Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Αερογραμμές ποτέ δεν θα πάψουν να πετούν από το Ισραήλ και το αεροδρόμιο δεν θα κλείσει, ανέφερε, προσθέτοντας πως “στην χειρότερη περίπτωση υπάρχει και η δυνατότητα αναχώρησης μέσω Ιορδανίας”, όπου κάποιος μπορεί να ταξιδέψει οδικώς από το Ισραήλ.

Ο κ. Φυρίλλας είπε ακόμη πως καμία πρεσβεία της ΕΕ δεν έχει υποβαθμίσει την παρουσία της στο Ισραήλ και πρόσθεσε πως όλα τα στελέχη της κυπριακής πρεσβείας είναι εκεί και συνεχίζουν να εργάζονται.

Δεν υπάρχει προς το παρόν σχέδιο για εκκένωση

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος στο Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών Χριστόφορος Χατζηττοφής είπε πως δεν έχει επικοινωνήσει κάποιος Κύπριος πολίτης με το Υπουργείο για να ζητήσει βοήθεια είτε για σκοπούς εκκένωσης, είτε για οτιδήποτε άλλο. “Κάποιες εταιρείες -  ισραηλινές εταιρείες -  κάνουν πτήσεις κανονικά από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και όποιος θα ήθελε να φύγει από το Ισραήλ μπορεί να το πράξει”, ανέφερε.

“Δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο προς το παρόν για εκκένωση”, ανέφερε ο κ. Χατζηττοφής, προσθέτοντας παράλληλα πως Κύπριοι πολίτες παίρνουν τηλέφωνο στο Υπουργείο ζητώντας κάποιες πληροφορίες και ρωτώντας για την κατάσταση στη χώρα.

“Υπάρχει η ταξιδιωτική οδηγία του ΥΠΕΞ που είναι συμβουλευτική. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει εκείνο που πιστεύει ο ίδιος πιο καλά. Απλά εισηγούμαστε εάν κάποιος ταξιδέψει να ενημερώσει την πρεσβεία μας ότι βρίσκεται στη χώρα για να έχουμε τα στοιχεία του”, ανέφερε επαναλαμβάνοντας πως είναι καλά να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε κάποιες περιοχές, μέχρι και 40 χιλιόμετρα από τη λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρεται και στην ταξιδιωτική οδηγία.


Προχθές
Της Μαρίνας Χατζηκώστα 
Επιχείρηση για επιστροφή Ισραηλινών με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών προς όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ισραήλ. Ολες οι διεθνείς πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ έχουν ακυρωθεί, καθώς συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας, με μάχες ακόμα και σώμα με σώμα.

Στα αεροδρόμια της Κύπρου γίνονται διεργασίες για να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των πτήσεων που θα μετέφεραν τουρίστες από το Ισραήλ σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες μετά την ταξιδιωτική οδηγία δεν εκτελούν πτήσεις από και προς το Ισραήλ.

 Οταν εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των τουριστών, θα γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις για να φτάσουν με ασφάλεια στα κυπριακά αεροδρόμια και από κει να μεταφερθούν στο Μπεν Γκουριον. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, και οι πρώτες αναχωρήσεις των τουριστών που βρίσκονταν σε άλλες χώρες του εξωτερικού αρχίζει τα μεσάνυκτα με τρεις πτήσεις.

Νωρίτερα, την προσοχή και τη συνεργασία των Κύπριων πολιτών που ζουν, επισκέπτονται ή επιθυμούν να ταξιδέψουν μέχρι το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, συνέστησε το Υπουργείο Εξωτερικών, με έκδοση σχετικής ταξιδιωτικής οδηγίας.

Η συμβουλή είναι όπως οι πολίτες αποφεύγουν να επισκέπτονται συγκεκριμένες περιοχές μέχρι και σαράντα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και όπως περιορίσουν γενικότερα τις μετακινήσεις τους, παρακολουθούν τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης για τυχόν εξελίξεις και ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας ανάγκασε όλες τις ξένες αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν την πλειοψηφία των πτήσεών τους με κατεύθυνση το Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφάρμοσαν γενικό εμπάργκο πτήσεων, το οποίο ανανεώνεται απόψε για δεύτερο 24ωρο, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας ζήτησε αναστολή των πτήσεων με προορισμό το Τελ Αβίβ.
Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν συνολικά ογδόντα ακυρώσεις πτήσεων.
Τρεις πτήσεις επηρέασαν την Κύπρο.

Πρόκειται για μία αναχώρηση και μία άφιξη που ακυρώθηκαν, ενώ ένα αεροσκάφος από τις Βρυξέλλες με προορισμό το Τελ Αβίβ, προσγειώθηκε χθες βράδυ στη Λάρνακα και αργότερα αναχώρησε για τον αρχικό του προορισμό.

Η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al θα προγραμματίσει έκτακτες πτήσεις για να επαναπατρίσει Ισραηλινούς που έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό.

Την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν σε περίπτωση απευχόμενης ανάγκης, ανακοίνωσαν οι αρχές των κυπριακών αεροδρομίων.

«Διαβεβαιώνουμε ότι στην απευχόμενη περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, τα Διεθνή Αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε τυχόν αυξημένες απαιτήσεις και για άλλη μια φορά, να αποτελέσουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή.»

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες, η αιματοχυσία συνεχίζεται. Εντός νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα. Από την οροφή των εγκαταστάσεων πυροβολούν Παλαιστίνιοι μαχητές, ενώ ανταπαντούν με βλήματα Ισραηλινοί στρατιώτες. Αγνωστη παραμένει η τύχη όσων νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο.

Για εγκλήματα πολέμου αλληλοκατηγορούνται οι δύο πλευρές, την ώρα που το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει για να αποφασίσει τη νομιμότητα της επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ και συναντώνται αργότερα απόψε, δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 670 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.


 Πηγή: ΑΝΤ1

3 σχόλια:

  1. Η Κύπρος ήταν από την εποχή των Σταυροφόρων σημαίνουσα για την περιοχή. Χωρίς την Κύπρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεν θα υπήρξε Ουτρεμέρ. Και όταν όλοι οι ΣΤαυροφόροι εκδιώχθηκαν από την Ασία, βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο.

    Αν το είχαν κατανοήσει αυτό οι Ισαηλινοί και οι σύντροφοί τους οι των ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν μια χριστιανική Κύπρο στα όπα - όπα και όχι να την έχουν κάνει όπλο των Τούρκων.

    Αλλά, αυτή είναι η ιστορία της δεύτερης χιλιετίας της Δύσης και συνεχίζεται και στην τρίτη. Οι Χριστιανοί να εξοντώνουν τους εαυτούς τους. Σκάβουν τον ίδιο τους τον τάφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λάθος,κατὰ τὴν γνώμη μου.
    Τὸ Ἰσραήλ δὲν θέλει χριστιανικὴ Κύπρο.
    Θέλει Κύπρο πολυθρησκευτικὴ καί διηρημένη οὔτως ὥστε νὰ τὴν κάνη δικὴ του ὃταν δὲν θὰ μπορῆ νὰ σταθῆ στὰ ἐδάφη ποὺ ἔχει καταλάβει.

    Οἱ Κύπριοι εἶναι ἀφελεῖς(ὁ λαὸς,ὄχι τὸ ὄρθιο γίδι ποὺ τοὺς κυβερνᾶ)καὶ θὰ χάσουν τὸ νησί στοὺς ἑβραῖους καὶ ὄχι στοὺς Τούρκους.

    Τά τελευταῖα παγκόσμια γεγονότα μὲ ἔκαναν νὰ πιστέψω ὅτι οἱ ἑβραῖοι περισσότερο μισοῦν τοὺς χριστιανοὺς παρὰ τοὺς ἰσλαμιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ίδια λέμε! Ακριβώς τα ίδια!!!

    και αυτό που λες, "Τά τελευταῖα παγκόσμια γεγονότα μὲ ἔκαναν νὰ πιστέψω ὅτι οἱ ἑβραῖοι περισσότερο μισοῦν τοὺς χριστιανοὺς παρὰ τοὺς ἰσλαμιστές".

    ετσι ήταν και την εποχή των σταυροφόρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.