25/7/14

Έξαλλοι οι Εβραίοι των ΗΠΑ με τον Ερντογάν: «Φέρε πίσω το Βραβείο Θάρρους»

Προσβολή ή μήπως τιμή για τον εύθικτο πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί το ότι Εβραίοι του ζητούν να επιστρέψει βραβείο που του απένειμαν το 2004 για την αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και τις προσπάθειες του για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων;

Το Αμερικανικό Εβραϊκό Συμβούλιο (AJCongress), με έδρα τη Νέα Υόρκη, ζήτησε με ανοιχτή επιστολή την επιστροφή του βραβείου γιατί κατά την άποψη τους ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει εξελιχθεί στον «πιο αντι-ισραηλινό ηγέτη του κόσμου».
Μάλιστα ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζακ Ρόζεν, μεταξύ άλλων, επικαλείται τα σχόλια που έκανε ο Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύριακο για το ότι το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει σε βαρβαρότητα τον Χίτλερ». «Μία δεκαετία αφότου σας δώσαμε το βραβείο μας, γίνατε αδιαμφισβήτητα ο σφοδρότερος αντιισραηλινός ηγέτης του κόσμου — εκτοξεύετε επικίνδυνες ρητορείες για πολιτικό όφελος και υποκινείτε τον τουρκικό πληθυσμό σε βία εναντίον του εβραϊκού λαού», συνεχίζει ο Ρόζεν.

Της επιστολής του AJCongress  είχε προηγηθεί η έκκληση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, προς τον Ερντογάν να επιστρέψει το βραβείο. «Γίνε ο άνδρας που κρατάει το λόγο για μια φορά: Βγάλε το από το λαιμό σου και επέστρεψε το!» είχε καλέσει ο ηγέτης του CHP τον Τούρκο πρωθυπουργό στις 17 Ιουλίου.
Τρεις μέρες αργότερα ο Ερντογάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είχε πεί ότι το βραβείο του δόθηκε «τις πρώτες μέρες» της ανάληψης των καθηκόντων του ως πρωθυπουργός. «Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ τότε, δεν είναι αυτές που είναι σήμερα…Δεχθήκαμε αυτά τα μετάλλια ως δωροδοκία και σιωπήσαμε; Είμαι η ισχυρότερη φωνή κατά των σφαγών στη Γάζα σήμερα» είχε προσθέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.