7/7/14

Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ: Πολλά υποσχόμενος συνεταιρισμός με Κύπρο

Την άποψη του Αντιπροέδρου Μπάιντεν για το ρόλο κλειδί της Κύπρου στην μεταμόρφωση της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο ενστερνίζεται άλλος ένας Αμερικανός διπλωμάτης. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την ενεργειακή διπλωματία, Αμος Χοχσταϊν (φώτο), δηλώνει στο Έθνος της Κυριακής ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Κύπρο είναι ένας πραγματικός και πολλά υποσχόμενος συνεταιρισμός.
Ο Αμος Χοχσταϊν, ερωτηθείς για τις επαφές του με Τούρκους αξιωματούχους και κατά πόσο τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για λύση στο κυπριακό, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να αναπτύξει τους πόρους της στις υπεράκτιες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της.

«Έχουμε εξίσου δηλώσει με σαφήνεια την άποψη μας ότι τα έσοδα από την ανάπτυξη αυτών των πόρων θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς σε όλους τους Κυπρίους στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό ζήτημα. Πιστεύουμε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στα υπεράκτια ύδατα της Κύπρου τονίζει την ανάγκη για μια διευθέτηση και δεν θα πρέπει να εμποδίζει τις συνομιλίες για επανένωση. Πιστεύουμε επίσης ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να αποφύγουν τις ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της έντασης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την ασφάλεια τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

«Πιστεύω οι υδρογονάνθρακες μπορούν να χρησιμεύσουν ως κίνητρο για την επίλυση του κυπριακού, με δεδομένα τα δυνητικά οικονομικά οφέλη που θα φέρει στις δύο κοινότητες καθώς και στους γείτονες της η ανάπτυξη των πόρων αυτών», είπε.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο ενώ τάχθηκε υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και των οδών εφοδιασμού λέγοντας ότι καμία χώρα δεν πρέπει να αναγκαστεί να στηριχθεί σε μία και μόνο πηγή προμήθειας φυσικού αερίου και ενέργειας.

Λακκοτρύπης: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ της.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κύπρος προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα ακριβώς για να καταστεί ενεργειακός κόμβος και να καταστεί γέφυρα μεταξύ των χωρών της περιοχή. Η εμπλοκή των Αμερικανών διεφάνη ξεκάθαρα και με την παρουσία στην Κύπρο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ αλλά και την συνεχή εμπλοκή που έχουν, όπως αποτυπώνεται και σήμερα στην συνέντευξη του κ. Hochstein».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε μια πάρα πολύ συνεργασία με την αμερικανική διπλωματία όπως και με την ευρωπαϊκή αλλά και με τις γύρω χώρες. Αυτό το πράγμα θέλουμε να το αναδείξουμε και να προάγουμε την Κύπρο ως ενεργειακό κόμβο για την περιοχή».

Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως οι Αμερικανοί ασκούν τις αναγκαίες πιέσεις προς την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού, ο Υπουργός παρέπεμψε τόσο στη συνέντευξη του κ. Hochstein όσο και στις δηλώσεις του αμερικανού Αντιπροέδρου, ότι δηλαδή «υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνες εξόρυξης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και θα αφεθεί η χώρα να κάνει τις επιλογές της όπως αυτές είναι οι πιο εμπορικά και στρατηγικά συμφέρουσες».
Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.