1/7/14

Λονδίνο: Παρουσιάζονται τα οικόπεδα ελληνικών υδρογονανθράκων

Συμμετέχουν εκπρόσωποι άνω των 30 πετρελαϊκών εταιρειών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η παρουσίαση των οικοπέδων που θα δημοπρατηθούν στο γύρο παραχωρήσεων για την εκμετάλευση υδρογονανθράκων στο Λονδίνο. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν η ελληνική πλευρά να έχει αποφασίσει να βγάλει τελικώς προς δημοπράτηση συνολικά 20 οικόπεδα, με στόχο να εκμεταλλευτεί αφενός τα εξαιρετικής ποιότητας και πολύ ελπιδοφόρα σεισμικά της PGS, αφετέρου να επωφεληθεί από το θετικό momentum που επικρατεί και έχει φέρει την Ανατολική Μεσόγειο στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος της πετρελαϊκής αγοράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ο γύρος θα περιλαμβάνει και οικόπεδα στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, στην οποία έχουν στηριχθεί πολλές ελπίδες για την πιθανή ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματο.
Στο συνέδριο έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 30 πετρελαϊκές και περισσότερα από 150 στελέχη της αγοράς, τα οποία εκτός από τις ανοιχτές παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, θα πραγματοποιήσουν σειρά ραντεβού με στελέχη της PGS, του BEICIP Franlab  (σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες) και του ΥΠΕΚΑ.
Στα ραντεβού αυτά στα οποία συνήθως συμμετέχουν γεωλόγοι πετρελαίου ή managers των εταιρειών δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τα σεισμικά δεδομένα, τις απεικονίσεις και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για το δυναμικό πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής.

Στο συνέδριο συμμετέχουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες η βρετανική BP, η αγγλοολλανδική Shell, οι αμερικανικές Exxon Mobil και Chevron και η ιταλική Eni. Εκπροσώπηση υπάρχει και από μεσαίου μεγέθους εταιρείες, κυρίως βρετανικές και καναδικές, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέροντα jointventures όπως αυτό της βρετανικής Nexen στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει μπει η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Κίνας CNOOC. Από την Ασία το παρόν δίνει η γιαπωνέζικη Nippon, ενώ από μεσογειακές εταιρείες θα συμμετάσχουν εκτός της Eni, οι Edison, Enel από Ιταλία, η Repsol από την Ισπανία, η RatioOil  από το Ισραήλ.

Στο Λονδίνο βρίσκονται και οι δύο παίκτες της εγχώριας αγοράς η Energean Oil & Gas και  Ελληνικά Πετρέλαια, με τους συνεταίρους τους.
Για την επίσπευση των διαδικασιών πάντως πιέζει και η νορβηγική εταιρεία που έκανε τις σεισμικές έρευνες PGS η οποία έχει υπό την εποπτεία της το marketing των πολυδάπανων δεδομένων. Μέχρι στιγμής παραμένουν δύο οι εταιρείες που έχουν αγοράσει τα πακέτα των ερευνών, τα ΕΛΠΕ και η γαλλική Total.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει κανείς με τις σχετικές νομικές γνώσεις για να πει και σε'μας τους αδαείς αν είναι παράνομο να εκπροσωπείται το Ελληνικό δημόσιο από την PGS (αλλοδαπή εταιρία ιδιωτικών συμφερόντων), το BEICIP Franlab (αλλοδαπή εταιρία ιδιωτικών συμφερόντων), και το ΥΠΕΚΑ (βάσει της κείμενης νομοθεσίας αναρμόδιο) ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΕΥ;

    Απλά ρωτάω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.