23/7/14

Τα πετροδολάρια των Τζιχαντιστων - Οι μπίζνες της ISIS

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Μάχη για την εξασφάλιση ελέγχου σε σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιράκ και στην Συρία δίνουν οι τζιχαντιστες του ISIS  ώστε να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία «κρατικών θεσμών» στις περιοχές που έχουν καταλάβει ,ενώ την ίδια στιγμή και το Ιρακινό Κουρδιστάν επιχειρεί να ελέγξει και άλλες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές  στις οποίες δεν έχει πλέον πρόσβαση η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Σε μια εικόνα που διαμοιράζονται τα "πετρελαϊκά ιμάτια» του Ιράκ και της Συρίας ,είναι εντυπωσιακή η αποκάλυψη ότι  οι τζιχαντιστες του ISIS  συνεχίζουν από τον περασμένο Νοέμβριο ,όταν απέκτησαν τον έλεγχο  των κοιτασμάτων  της περιοχής Ρακκα της Συρίας ,να διαθέτουν στην αγορά πετρέλαιο και να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη που φθάνουν και το ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα.
Οι τζιχαντιστές με εκτεταμένο λαθρεμπόριο πετρελαίου  που εξασφαλίζει από τα κοιτάσματα που έχει καταλάβει και με την δυνατότητα του να διαταράξει την ομαλή λειτουργιά σημαντικών αγωγών της περιοχής ,αναδεικνύεται  από την πρώτη στιγμή σε παράγοντα που επηρεάζει άμεσα την ιδιαίτερα ευαίσθητη (και πολιτικά) αγορά ενέργειας.
Οι σημερινές εξελίξεις κάθε άλλο παρά είναι άσχετες με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (International Energy Agency) ότι μέχρι  το 2035 το Ιράκ θα μπορούσε να τριπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου    ξεπερνώντας έτσι ακόμη και την Σαουδική Αραβία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών  χωρών. Ήδη από το 2012 το Ιράκ ήταν η δεύτερη χώρα  μετα την Σαουδική Αραβία στην παραγωγή αργού πετρελαίου.
Βεβαίως υπό τις σημερινές συνθήκες  οι επενδύσεις κατευθύνονται σε άλλες χώρες και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχειά μόλις το 15% των επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου αφορούν την Μέση Ανατολή… Όπως μάλιστα εκτίμησε η Wall Street Journal ,όσο βουλιάζει το Ιράκ σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο  τόσο θα μειώνονται οι επενδύσεις  στον πετρελαϊκό τομέα με αποτέλεσμα στο τέλος της διαδρομής να  υπάρξουν προβλήματα επάρκειας πετρελαίου.
Έτσι μέσω περίπλοκων υπολογισμών ενώ φαινομενικά η Σαουδική Αραβία αντιδρά , στην δράση του ISIS  το οποίο είναι απολύτως εχθρικό με την  βασιλική οικογένεια του Ριάντ αλλά και στην  επέκταση της επιρροής του Ιράν στην Βαγδάτη ,βλέπει ότι η κρίση στο Ιράκ και η κατάληψη σημαντικών  πετρελαϊκών πηγών του Ιράκ από το ISIS αλλά και το Ιρακινό Κουρδιστάν ,ενισχύουν την θέση της Σαουδική Αραβίας και της προσφέρουν την δυνατότητα να ελέγξει τις τιμές του αργού πετρελαίου  στην παγκόσμια αγορά.
Εν τω μεταξύ οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να κινούνται μεθοδικά  ,επεκτείνοντας τον έλεγχο επί του εδάφους.
Μετα την Ρακκα  οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την Μοσούλη και τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί  που βρίσκεται το 17% των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου του Ιρακ,ενώ στις αρχές Ιουλίου συνέχισαν  καταλαμβάνοντας  το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Σύριας  το Αλ-Ομάρ.
Παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι τζιχαντιστες ειδικοί της βιομηχανίας πετρελαίου θεωρούν δεδομένο ότι υπήρχαν στην διάθεση των μαχητών του ISIS  και ειδικοί επιστήμονες αλλά και συγκεκριμένοι χάρτες που αφορούν την γεωλογική δομή  των συγκεκριμένων περιοχών που είχαν «πετρελαϊκό ενδιαφέρον» .Χωρίς τέτοιους χάρτες  οι ειδικοί θεωρούν αδύνατο απλοί μαχητές να μπορούν να εντοπίσουν τις περιοχές με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα  μέσα στις ερήμους του Βόρειου και Δυτικού Ιράκ..
Έχει ενδιαφέρον όμως και η εκτίμηση του Ερνταλ Τανάς Καραγκιόλ του τούρκικου  Think Tank «SETA» ότι οι τζιχαντιστες  στράφηκαν και σε περιοχές απ όπου θα μπορούν να ελέγχουν και την εξαγωγή πετρελαίου μέσω αγωγών . Ο κ.Καραγκιολ μάλιστα επισημαίνει ότι οι επιθέσεις του ISIS είχαν για σημαντικό διάστημα δυσχεράνει την εξαγωγή πετρελαίου μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Σευχαν. Το Σευχαν τουρκικό λιμάνι στην Μεσόγειο έναντι της Κύπρου στο οποίο απολήγει και ο αγωγός από το Μπακού στην Κασπία  αποτελεί  τον βασικό πυλώνα  της πολιτικής της Τουρκίας για ενίσχυση του γεωστρατηγικου ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου.
Ένας ακόμη σημαντικός αγωγός πετρελαίου  που είχε σχεδιασθεί μεταξύ Ιράν ,Ιράκ και Συρίας για να μεταφέρει ιρανικό φυσικό αέριο   από το 2016 ,από το ιρανικό γιγαντιαίο κοίτασμα South Pars με κατάληξη την Μεσόγειο έχει ουσιαστικά «παγώσει» λογω της δράσης του ISIS..

Με κέντρο του λαθρεμπορίου την πόλη Tuz Khurmatu, δεκάδες βυτία και φορτηγά τα οποία έχει στην διάθεση του το ISIS μεταφέρουν το πετρέλαιο κατευθείαν στο Ιρακινό Κουρδιστάν όπου παραδίδεται από τους λαθρέμπορους  στις εγκαταστάσεις της Σουλειμανιγια και από εκεί «ξεπλένεται» και εξάγεται ως κουρδικό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις και των ιρακινών  σχεδόν 100φορτηγα μεταφορών καθημερινά από τις πετρελαιοπηγές του όρους Homrin ,του Ajil και του Al Qiyara  και κάθε φορτίο πληρώνεται 10-14.000 δολάρια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ ,το κάθε βαρέλι προσφέρεται στην τιμή των 25 δολαρίων το βαρέλι ,τιμή που εξασφαλίζει τεράστιο ποσοστό κέρδους στους λαθρέμπορους αλλά και στους Κούρδους του Ιράκ. Έτσι πλέον έχουν χαλαρώσει πλήρως οι έλεγχοι που γίνονταν από το Ιρακινό Κουρδιστάν για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, στο οποίο πλέον σύμφωνα  με την Daily Mail εμπλέκονται και τούρκοι και ιρανοί επιχειρηματίες.
ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ υπήρξαν ενδείξεις ότι η ISIS  πουλούσε πετρέλαιο και στο καθεστώς Ασαντ και ο γάλλος υπουργός εξωτερικών Λορεν Φαμπιους κατήγγειλε ότι αποχίν στοιχεία για την σχέση αυτή της ισλαμικής οργάνωσης με το καθεστώς Ασαντ..

Έτσι δημιουργείται ένα ς φαύλος κύκλος . Το καθεστώς Ασαντ εξασφαλίζει το πετρέλαιο που χρειάζεται για να κινεί την στρατιωτική μηχανή του  και συγχρόνως οι τζιχαντιστες εξασφαλίζουν πόρους για να εξασφαλίζουν οπλισμό και να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην Συρία και στο Ιράκ. Στον φαύλο αυτό κύκλο το καθεστώς Ασαντ πυροβολεί τα ίδια του τα πόδια καθώς το ISIS κάθε άλλο παρά θα μπορούσε να θεωρηθεί έστω και ευκαιριακός σύμμαχος του.
Σύμφωνα με το υπουργείο ενεργείας της Συρίας το ISIS ελέγχει το 60% των κοιτασμάτων πετρελαίου της Συρίας  που έχουν δυνατότητα παράγωγης 180.000 βαρελιών την ημερα.Ο επόμενος στόχος των τζιχαντιστων είναι  τα κοιτάσματα της περιοχής Χασακαχ τα οποί όμως ελέγχουν οι ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ,YPG που συνδέονται και επηρεάζονται πολιτικά από το PKK .

Η χρηματοδότηση του ISIS από το  πετρέλαιο  δίνει την δυνατότητα να εμφανίσει με ένα κοινωνικό πρόσωπο ,όπως η Χεζμπολα στον Λίβανο, οργανώνοντας κρατικές  δομές ,  (ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες πινακίδες κυκλοφορίας με το έμβλημα IS-Islamic State) λειτουργεί ακόμη και επιτροπή για την αγορανομία με έδρα τηνΡακκα) ,σχολεία του ισλαμικού νόμου ,συσσίτια ,ενώ τα καύσιμα προσφέρονται  είτε στο ένα τρίτο της τιμής  τους είτε δωρεάν…
Οι πρώτες πήγες χρηματοδότησης του ISIS ήταν από την Σαουδική Αραβία ,το Κατάρ ,ενώ όταν άρχισε η επέλαση του προς το Ιράκ και κυρίως μετα την κατάληψη της Μοσούλης έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστων και μεγάλα ποσά που βρίσκονταν στις τράπεζες της περιοχής.Μονο στην Μοσούλη τα ποσά αυτά έφθαναν τα 450 εκατομμύρια δολάρια ,σε ιρακινά δηνάρια…
Τώρα το ISIS επενδύει στα δικά του πετροδολάρια. Έστω κι αν προέρχονται από μια σκοτεινή διαδρομή  βίας, αίματος και παρανομίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ 17 Ιουλιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.