3/9/14

Σκωτία: Άνοδος του «ναι» στην ανεξαρτησία

Αισθητή άνοδο του «ναι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας δείχνει μία νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ απομένουν περίπου δύο εβδομάδες μέχρι το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.
Έρευνα του ινστιτούτου YouGov για τις εφημερίδες Sun και Times δείχνει πως 47% των Σκωτσέζων θα ψήφιζε «ναι» και το 53% «όχι».
Η απόσταση του «ναι» από το «όχι» έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό σε σχέση με μια δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου που δημοσιεύθηκε στα μέσα Αυγούστου, η οποία έδινε προβάδισμα 14 μονάδων στους πολέμιους της ανεξαρτησίας. 
Την περασμένη Παρασκευή μια έρευνα του ινστιτούτου Survation είχε ακριβώς το ίδιο εύρημα, δηλαδή οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας έφθαναν το 47% και οι υποστηρικτές της παραμονής της Σκωτίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου το 53%. 
Οι δύο πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν έτσι μια κάμψη σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες που έδιναν στο όχι προβάδισμα δώδεκα μονάδων.
«Το στρατόπεδο του "ναι" μπορεί πλέον να ελπίζει ότι είναι σε θέση να αποσπάσει μια θεαματική και ιστορική νίκη, ενώ το στρατόπεδο του "όχι" αναρωτιέται πώς μπόρεσε να βρεθεί ξαφνικά σ' αυτό που μοιάζει με μια μάχη της τελευταίας στιγμής για να διατηρηθεί η Σκωτία στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου», σχολιάζει στο ιστολόγιό του ο Τζον Κέρτις, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ. 
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Ποιός πιστεύει πλέον τα δυτικά ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις τους ;

    Η Σκωτία, μία παραμελημένη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, ουσιαστικά ζητάει το μερίδιο της από τα πετρέλαια της Βόρειας θάλασσας και την μη πληρωμή φόρων για τα λούσα της Βρετανίας.

    Δεν φαίνεται να έχει και άδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μωρέ άδικο δεν έχει, αλλά επειδή είναι δειλοι τελικά οι Σκωτσέζοι μάλλον θα ψηφίσουν ΟΧΙ (μακάρι να βγω ψεύτης)... Καλά να πάθουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.