8/10/14

Αυτές είναι οι περιοχές της ΑΟΖ της Κύπρου που δέσμευσε η Αγκυρα -Ο χάρτης των τουρκικών προκλήσεων [εικόνα]

Το «θερμόμετρο» στο κυπριακό έχει ανέβει στα ύψη, έπειτα από την απόφαση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να κάνει σεισμογραφικές έρευνες. Περιοχές, που ήδη είχαν παραχωρηθεί σε κοινοπραξίες για γεωτρήσεις.
Στο χάρτη, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταγράφονται ουσιαστικά οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αφού απεικονίζονται τις περιοχές της ΑΟΖ που δέσμευσε η Αγκυρα από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου για σεισμογραφικές έρευνες με οδηγία προς ναυτιλομένους («navtex»).

Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι με κόκκινο χρώμα στο χάρτη. Σε αυτές είναι μέρος του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο οποίο άρχισε γεώτρηση η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS. Επιπλέον, στο ίδιο κομμάτι είναι και μέρος του οικοπέδου 2, το οποίο μαζί με το οικόπεδο 3, έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ίδια κοινοπραξία.

Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στα ανωτέρω οικόπεδα. Στο 12 (κοίτασμα «Αφροδίτη») έκανε γεώτρηση η αμερικανική εταιρεία Noble, ενώ τα οικόπεδα 10, 11 έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στη γαλλική εταιρεία Total.

Η κόκκινη συνεχόμενη γραμμή αποτελεί αυτή που συμφωνήθηκε στις οριοθετήσεις της ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας, Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Η συνεχόμενη γαλάζια γραμμή δείχνει τις συνταταγμένες -όπως έχουν δημοσιευτεί- της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τη μέση γραμμή σε συνάφεια με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κίνηση της Αγκυρας είναι η σοβαρότερη πρόκληση, από την εποχή που η κυπριακή κυβέρνηση καθόρισε την ΑΟΖ, τη διαχώρισε σε οικόπεδα και προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες. Με ανακοίνωσή της, η Κομισιόν καλύπτει τη Λευκωσία, αναφερόμενη σε πράξεις και ανακοινώσεις της Τουρκίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί πόρους υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ. Ακόμη, στο κείμενο της Εκθεσης Προόδου για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας που παρουσίασε την Τετάρτη ο απερχόμενος επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, καλείται η Αγκυρα να μην κάνει δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία δεν έχει άρει το βέτο της για τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ.


1 σχόλιο:

  1. Η καφέ γραμμή είναι τα 12 ν.μ. των χωρκών υδάτων της Κύπρου και η άσπρη γραμμή το FIR Λευκωσίας.

    Θ. Καρυώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.