10/11/14

ΑΟΖ για εσωτερική κατανάλωση

Με ένα πολύ προσεκτικό Κοινό Ανακοινωθέν, Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ανακοίνωσαν τη σύσφιγξη της συνεργασίας τους στον τομέα των υδρογονανθράκων, καλώντας όλες τις χώρες της περιοχής να συμπράξουν σε αυτήν, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.
Το Κοινό Ανακοινωθέν αναφέρει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ότι οι τρεις χώρες αποφάσισαν «...να προχωρήσουν το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμα...».

Ο αναγνώστης μπορεί να παρατηρήσει ότι στο επίσημο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αλλά αντιθέτως υιοθετείται μια απολύτως αόριστη φράση «θαλάσσιες ζώνες», (Maritime zones), η οποία δεν απαντάται ως όρος πουθενά, ούτε στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά ούτε και στα κείμενα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Επιπροσθέτως, ούτε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, στην επίσημη συνέντευξή του στο Κάιρο, έκανε αναφορά σε οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Και όμως, στο εσωτερικό της Ελλάδας από χθες δημιουργείται η ψευδής εντύπωση ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε το μεγάλο βήμα και προχωρά σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο, στέλνοντας «αυστηρό μήνυμα» στην Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, τίποτε από αυτά δεν έχει συμβεί. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, για να γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ απαιτείται η συμμετοχή των παράκτιων και απέναντι κρατών και η συμφωνία όλων στη συγκεκριμένη οριοθέτηση.

Εν προκειμένω, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ν. Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο απαιτείται η συμμετοχή και -συμφωνία- της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Με δεδομένη τη θέση της Τουρκίας για το Καστελόριζο (που ξεκινά από την αμφισβήτηση της ελληνικότητας της νήσου και φθάνει μέχρι «την απόφαση» ότι το νησί, λόγω απόστασης από την ελληνική ξηρά, στερείται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) είναι μάλλον αδύνατον να υπάρξει το επόμενο διάστημα συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ των χωρών αυτών. Αλλά ακόμα και αν η Αθήνα αποφασίσει να «καθορίσει» μόνη της την ΑΟΖ «της» και καταθέσει τις συντεταγμένες της στον ΟΗΕ, τότε αυτομάτως η Τουρκία θα καταθέσει τις συντεταγμένες της για την ΑΟΖ «της» που θα φθάνουν... μέχρι τον Μεσσηνιακό Κόλπο. Ο ΟΗΕ τότε είναι υποχρεωμένος να καλέσει τις δύο αυτές χώρες σε διμερή διαπραγμάτευση...

Επιπροσθέτως, η Αίγυπτος εμφανίζεται διστακτική να μπλέξει «σε ξένο αχυρώνα» και να υποστηρίξει την «ελληνική ΑΟΖ» έναντι της υποτιθεμένης «τουρκικής ΑΟΖ». Το προηγούμενο καθεστώς των Αδελφών Μουσουλμάνων εντατικοποίησε τις συνομιλίες με την Αγκυρα και «έριξε» την Αθήνα. Το καθεστώς Σίσι συνομιλεί περισσότερο με την Αθήνα, αφού χρειάζεται την υποστήριξή της στον πολιτικό και ενεργειακό τομέα. Αλλά μέχρις εκεί.

Κοντολογίς, η κυβέρνηση Σαμαρά στο Κάιρο επισημοποίησε στον ενεργειακό τομέα τη σύσφιγξη της συνεργασίας με την Αίγυπτο και την Κύπρο και πιθανότατα το επόμενο διάστημα και με το Ισραήλ έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα συμπαγές ενεργειακό μέτωπο απέναντι στην επιθετική Τουρκία.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται στο εσωτερικό της χώρας σε «καθορισμό ελληνικής ΑΟΖ».

Ούτε σε προεκλογικά παραμύθια.

enet

7 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα μπορεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας στην συμφωνία. Αλώστε η Κύπρος και Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει μεταξύ τους ΑΖΟ χωρίς να ζητήσουν την "άδεια" της Τουρκίας.
    Η Τουρκία ακόμα και άν καταθέσει συντεταγμένες δεν θα γίνουν δεκτές (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν) διότι δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί οι άνθρωποι ετοιμάζονται να κυβερνήσουν! Δεν γνωρίζει το θέμα αλλά εξυπνάδες και τσιτάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο, Βασίλη, εξαιρετική επισήμανση! Μέσα στην "κάψα" της να υποβαθμίσει την πολιτική σημασία της συμφωνίας του Καϊρου, η αρθρογράφος μετέρχεται όψιμα νομικών επιχειρημάτων τη στιγμή που αγνοεί θεμελιώδεις αρχές του δημοσίου διεθνούς δικαίου, ως αυτή που επισημαίνεις. Αλλά, ως γνωστόν, η ημιμάθεια είναι χειρότερη της άγνοιας... πολλώ δε μάλλον όταν υποκρύπτει σκοπιμότητα...

    Βετεράνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ... Πάνω από όλα, όμως, αφού υπογράμμισαν «την καθολική ισχύ της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας», αποφάσισαν «να προχωρήσουν το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμη».

    Με δεδομένο ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο έχει γίνει από το 2003, είναι προφανές πως η συγκεκριμένη αναφορά παραπέμπει ευθέως στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και της Αιγύπτου με εκείνες της Ελλάδας. Αποκαλύπτει ότι η Αίγυπτος εγκατέλειψε οριστικά παλαιότερες θέσεις της, που συνοψίζονταν άλλοτε στη φράση «δεν έχουμε κοινά σύνορα» και άλλοτε στην προτροπή «βρείτε τα πρώτα με την Τουρκία». Αναγνωρίζει τα δικαιώματα του Καστελόριζου και της Στρογγύλης στις θαλάσσιες ζώνες, στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, δηλώνει ότι δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και συμφωνεί ότι οι δικές της ζώνες συνορεύουν με εκείνες της Ελλάδας. Αποκρούει ξεκάθαρα πλέον τη θέση της Αγκυρας ότι ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ παρεμβάλλεται μια εκτεταμένη τουρκική ζώνη που φτάνει ώς τη δική της και συμφωνεί ότι η Ελλάδα θα έχει θαλάσσια σύνορα, τόσο με την ίδια όσο και με την Κύπρο.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    Η Κα Κύρα Αδάμ μόνο αδαής δεν είναι " Προκλήσεις ασφάλειας για την Ελλάδα και την Κύπρο" οποιος επιθυμεί ας ανατρέξει στο ανωτερω βιβλίο και θα καταλάβει τι εννοω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Αίγυπτος εχει καθορίσει ΑΟΖ.
    Εμεις αποτι φαίνεται δεν το έχουμε κάνει.
    Ο Μορσι ήθελε σύνορα με Τουρκία, ο Σισι με Ελλάδα. Αυτη ειναι μαλλον η ουσία της συμφωνίας, που για την Αίγυπτο δεν αλλάζει πολλα πράγματα.

    Χωρις να ξερω την συγγραφέα, νομιζω οτι σωστά τα λέει.

    Στην γκορτσα το σύνορο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Vasilis

    Καίτοι σού απαντούν εν πολλοίς οι παραπάνω, εγώ θα επισημάνω ένα:

    "Αλώστε η Κύπρος και Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει μεταξύ τους ΑΖΟ χωρίς να ζητήσουν την "άδεια" της Τουρκίας".

    Κύπρος και Αίγυπτος δεν είχαν θέμα Καστελορίζου. Διάβασες το άρθρο; Κατάλαβες την κεντρική του ιδέα, όπως λέγαμε και στο σχολείο;

    "Η Τουρκία ακόμα και άν καταθέσει συντεταγμένες δεν θα γίνουν δεκτές (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν) διότι δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας".

    Αν καταθέσει συντεταγμένες και δεχτεί την οριοθέτηση με βάση το υφιστάμενο Δίκαιο της Θαλάσσης (Montagobay 1982), αυτομάτως το αναγνωρίζει de facto. Από ποιον δεν θα γίνουν δεκτές;

    @ Christos Dromeas

    Σε ποιους αναφέρεσαι; Ποια τσιτάτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Vasilis

    Ως γνωστόν, η Τουρκία δέχεται το Διεθνές Δίκαιο (και) της Θαλάσσης, όποτε και όπου την βολεύει:

    H Τουρκία δέχεται το Διεθνές Δικαιο στην Μαύρη Θάλασσα - Στο Αιγαίο δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ


    "Επίσης, παρόλο ότι η Τουρκία ούτε προσυπέγραψε ούτε επικύρωσε τη νέα σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, δηλ. δεν το αναγνωρίζει, εκμεταλλεύτηκε τις διατάξεις της και υιοθέτησε το 1986 ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα ερχόμενη σε συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές.


    Αργότερα η Τουρκία συμφώνησε και με την Βουλγαρία και την Ρουμανία για το ίδιο θέμα και οριοθέτησε ΑΟΖ χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής και με τα κράτη αυτά. Έτσι, ενώ η Τουρκία στην ημίκλειστη Μαύρη θάλασσα οριοθέτησε με όλα τα γειτονικά της κράτη ΑΟΖ και όχι υφαλοκρηπίδα, αρνείται επίμονα να κάνει το ίδιο στο Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό αναμφίβολα είναι ένα μεγάλο λάθος για την Τουρκία και ένα όπλο για μας, αφού εύλογα διερωτόμαστε: Πως είναι δυνατόν να αρνηθεί την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, όταν ήδη υπάρχει το προηγούμενο αυτό. Συνεπώς η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι όσον αφορά την ΑΟΖ, η θέση της είναι αδύναμη γι' αυτό και αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί σε αυτή"
    (εδώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.