5/12/14

Τουρισμός: Ρωσικός «χειμώνας» εν μέσω τουρκικής αντεπίθεσης

Σε μάχη Ελλάδας - Τουρκίας για την προσέλκυση Γερμανών και Ρώσων τουριστών ίσως εξελιχθεί το 2015. Πώς η Τουρκία επιχειρεί να επωφεληθεί από την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Ρωσία, αξιοποιώντας τις δυσκολίες ελιγμών των Ελλήνων ξενοδόχων. Οι γερμανοτουρκικές αεροπορικές μπίζνες χαμηλού κόστους.
Νέα δεδομένα διαμορφώνουν στον ελληνικό τουρισμό οι εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας - Τουρκίας, με τη Γερμανία να ενισχύει τη θέση της ως υψηλού «επόπτη» της αγοράς διακοπών στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση πως το 2015 ίσως εξελιχθεί σε ελληνοτουρκική τουριστική κόντρα. Κι αυτό καθώς η Τουρκία επιχειρεί τουριστική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, ενώ την ίδια στιγμή ο ελληνικός τουρισμός επιχειρεί να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Οι κινήσεις Ρωσίας - Τουρκίας στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής και η πρόσφατη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν επιβεβαίωσαν πως η Ρωσία «ψηφίζει» Τουρκία στο χώρο του τουρισμού. Τουλάχιστον για το 2015. Την ίδια στιγμή ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει το ορατό ενδεχόμενο ενός ρωσικού «χειμώνα» στις κρατήσεις διακοπών.
Οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ δίνουν, πλέον, προτεραιότητα στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή στη συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίζονται αποφασισμένοι είτε να διατηρήσουν τα προγράμματά τους στα περυσινά επίπεδα (ελάχιστοι) είτε να τα μειώσουν (οι περισσότεροι). Στελέχη ρωσικών τουρ οπερέιτορ, μάλιστα, με τα οποία ήρθε σε επαφή το Euro2day.gr, ανέφεραν πως ακόμα και μια μείωση των προγραμμάτων τους κατά 50% προς Ελλάδα το 2015 ίσως αποδειχθεί πως δεν είναι αρκετή να καλυφθεί η μείωση ζήτησης.
Στο εννεάμηνο φέτος η κάμψη της κίνησης προς την Ελλάδα συγκρατήθηκε σε ελεγχόμενα επίπεδα καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, διαμορφώθηκε στο -10% στο σύνολο των Ρώσων ταξιδιωτών και στο -11% για όσους ταξίδεψαν στην Ελλάδα για διακοπές. Οι φετινές απώλειες, όμως, από τη ρωσική αγορά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα επίπεδα του 14%-15%, καθώς οι κρατήσεις κατέρρευσαν από τον Οκτώβριο εξαιτίας του ντόμινο πτωχεύσεων ρωσικών τουρ οπερέιτορ.
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

4 σχόλια:

  1. Οι εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας-Τουρκίας αγγίζουν δύο χώρες των Βαλκανίων την Βουλγαρία και την Σερβία προκαλώντας σοβαρές περιπλοκές και επιπλοκές. Ολως τυχαίως και οι δυο αυτές χώρες αποτελούν ανάχωμα στον αλβανικό εθνικισμό και τον τουρκικό νεο-οθωμανισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήδη είχαμε μειωμένο τουρισμό, όχι μόνο λόγω της στάσης της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, αλλά και λόγω δικού των προβλήματος, γενικότερα.

    Κόστισε εφέτος στην τουριστική αγορά η απουσία των Ρώσων

    Λιγότεροι και τον Σεπτέμβρη οι Ρώσοι που ήρθαν

    Θα ήταν ευχής έργο να καταργούσαν την βίζα για τους Ρώσους και τουρίστες, αλλ' αυτό είναι θέμα ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστρέψουν τον ρωσικό τουρισμό:

    Επιπλέον απώλειες Ρώσων, λόγω των βιομετρικών στοιχείων

    Κι εγώ, ο αφελής, γράφω από πάνω ότι πρέπει να καταργήσουν την βίζα!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.