8/12/14

Μαφία και εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο!

Ακόμα μία υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του ποδοσφαίρου είδε το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Τα πορίσματα του τέως αθλητικού εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, ο οποίος διεξήγαγε την προκαταρκτική εξέταση, είναι σοκαριστικά.
Στημένοι αγώνες, απόπειρες εκβίασης, δωροδοκίες και δωροληψίες συνθέτουν τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης που, από το 2011 έως το 2013, φέρεται ότι δρούσε ως «κράτος εν κράτει» στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Στις 173 σελίδες του πορίσματος του κ. Κορέα περιγράφεται η δράση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία φέρεται ότι απαρτίζουν ηχηρά ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, εν ενεργεία στελέχη της ΕΠΟ, παράγοντες του ποδοσφαίρου και διαιτητές. Και μόνο αυτό το γεγονός αποδεικνύει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό ποδόσφαιρο συνταράσσεται από παράνομες δραστηριότητες σημαντικών παραγόντων.

Στο πόρισμα-φωτιά, ο Αριστείδης Κορέας αναλύει σε 173 σελίδες τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας με σχεδιασμό και οργάνωση προσέγγιζαν και επιδίωκαν να εκμεταλλευτούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους αστυνομικούς, δικαστικούς, πολιτικούς και άλλους ισχυρούς παράγοντες της χώρας. Επιπλέον, η εγκληματική οργάνωση, όπως κατά πληροφορίες περιγράφεται στο εισαγγελικό πόρισμα, έστηνε ματς και όριζε διαιτητές σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, προκειμένου να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτή η εγκληματική δράση, όπως φέρεται ότι τονίζει ο κ. Κορέας στο πόρισμά του, είχε ως αποτέλεσμα οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες να πέφτουν θύματα απάτης, πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ένα πρωτάθλημα που δεν είναι στημένο. Αντίθετα, όπως κατά πληροφορίες επικαλείται ο κ. Κορέας στο πόρισμά του, συγκεκριμένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες στήθηκαν και, λόγω αυτού, ποδοσφαιρικές ομάδες υποβιβάστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κορέας φέρεται ότι επισημαίνει πως οι ομάδες που ευνοήθηκαν από το «στήσιμο» είχαν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, επειδή ήταν ψηλά στην κατάταξη του πρωταθλήματος και συμμετείχαν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον κ. Κορέα, εκτείνεται από το 2011 έως και το 2013!Βάσει των συμπερασμάτων του αθλητικού εισαγγελέα, ο οποίος παρέδωσε το πόρισμά του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο, ασκήθηκαν προ μερικών εικοσιτετραώρων βαρύτατες ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Πλέον, η δικογραφία της υπόθεσης θα ανατεθεί σε ανακριτή, ο οποίος, αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία και το εμπεριστατωμένο εισαγγελικό πόρισμα, θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα της δικαστικής έρευνας.

Αναλυτικά, οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος 16 προσώπων, μεταξύ των οποίων πρόεδροι ΠΑΕ, μεγαλοστελέχη της ΕΠΟ και διαιτητές. Ωστόσο, ο κ. Ζαγοραίος δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εμπλεκομένων, σε συνεννόηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, καθώς δεν υπήρξε -όπως τόνισε- αίτημα του κ. Κορέα για άρση του απορρήτου. Σύμφωνα, πάντως, με την υποτυπώδη ενημέρωση που είχαν οι δημοσιογράφοι, στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται δύο πρόεδροι ΠΑΕ (ο ένας κατηγορείται για κακούργημα, ο άλλος για πλημμέλημα), τέσσερα υψηλά ιστάμενα στελέχη της ΕΠΟ, δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, τρεις διαιτητές (μεταξύ των οποίων και εν ενεργεία) και πέντε στελέχη άλλων επιτροπών. Ουδείς εκ των κατηγορουμένων έχει την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για τις κατηγορίες της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση, κατά συνήθεια και κατ' επάγγελμα, σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος, και της απόπειρας εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Επιπλέον, στην υπόθεση απαγγέλθηκε και η κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες. Από τους 16 κατηγορουμένους, συνολικά επτά φέρονται ότι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσά τους και ένας πρόεδρος ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας.

Επιπλέον, στο πόρισμα Κορέα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται διεξοδική αναφορά στην υπόθεση της έκρηξης βόμβας στο αρτοποιείο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα, στις 22 Φεβρουαρίου 2012, στην Καλαμάτα.Η εν λόγω υπόθεση, κατά πληροφορίες, έχει εξιχνιαστεί πλήρως και αποτέλεσε την αρχή για να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της δράσης της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης. Ο κ. Κορέας φέρεται ότι επικαλείται τις απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που προέκυψαν μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, με αφορμή την έκρηξη στον φούρνο του διαιτητή. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντινέας, ο οποίος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στον κ. Κορέα, φέρεται ότι είχε δεχθεί πιέσεις προκειμένου να σφυρίξει υπέρ συγκεκριμένης μεγάλης ομάδας της Σούπερ Λίγκας. Εκτός αυτού, στον κ. Κορέα δόθηκαν και άλλες καταθέσεις στελεχών της διαιτησίας, για πιέσεις που δέχθηκαν από παράγοντες της ΕΠΟ σχετικά με τους πίνακες διαιτησίας, οι οποίες επίσης συνεκτιμήθηκαν στο πόρισμά του. Οι ένορκες καταθέσεις-φωτιά σε συνδυασμό με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες οδήγησαν στην απαγγελία των κακουργηματικών κατηγοριών στην υπόθεση.


Οι 11 ύποπτοι που είχαν κληθεί για εξηγήσεις τον Σεπτέμβριο

Η λίστα των 16 κατηγορουμένων στην υπόθεση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, ο οποίος επικαλέστηκε το απόρρητο της έρευνας. Συνεπώς, ουδείς γνωρίζει σε βάρος ποιων προσώπων ασκήθηκε ποινική δίωξη για την υπόθεση, ούτε εάν τα πρόσωπα που βρίσκονται στον κατάλογο των κατηγορουμένων ταυτίζονται με τα πρόσωπα που «παρέλασαν» ως «ύποπτοι» από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προ ολίγων μηνών.

Εντούτοις, από όσα αναφέρθηκαν στην ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε κατανοητό ότι ο κ. Κορέας στο πολυσέλιδο πόρισμά του δεν ζητά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για κανέναν από τους εμπλεκομένους. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» υπενθυμίζει τα πρόσωπα που βρέθηκαν τον Σεπτέμβριο ενώπιον του τότε αθλητικού εισαγγελέα κ. Κορέα, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το «στήσιμο» αγώνων και για άλλες εγκληματικές πράξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας και δεν είχαν διαψευστεί, από το γραφείο του αθλητικού εισαγγελέα «παρέλασαν» ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής και ακόμα εννέα πρόσωπα: το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ Αριστείδης Σταθόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ Θεόδωρος Κουρίδης, ο β' αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Γιάννης Παπακωνσταντίνου, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) Θανάσης Μπριάκος, το πρώην μέλος της ΚΕΔ Γιώργος Δούρος, ο πρόεδρος του Λεβαδειακού Γιάννης Κομπότης και οι διαιτητές της Σούπερ Λίγκας Απόστολος Αμπάρκιολης, Γιάννης Κάμπαξης και Κωνσταντίνος Ιωαννίδης.

Η κλήση των 11 υπόπτων, τον Σεπτέμβριο του 2014, από τον εισαγγελέα Κορέα έγινε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσε από το 2012, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις σχετικά με τον τρόπο κλήρωσης των διαιτητών και την κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας. Οι 11 «ύποπτοι» είχαν καταθέσει πολυσέλιδα υπομνήματα παροχής εξηγήσεων στον κ. Κορέα, αρνούμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, οποιαδήποτε σχέση με τις υπό έρευνα κατηγορίες.


Οι διάλογοι-φωτιά με τα κινητά αλλοδαπών

Η προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα κ. Κορέα άρχισε το 2012. Σε αυτήν ενσωματώθηκαν, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, συνομιλίες-φωτιά, οι οποίες προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που έγινε στο πλαίσιο της υπόθεσης της έκρηξης στον φούρνο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα. Από τα στοιχεία και τις τηλεφωνικές συνομιλίες που περιλαμβάνονται στο βούλευμα προέκυψε ότι τηλεφωνικές συνδέσεις που ήταν καταχωρισμένες με στοιχεία αλλοδαπών οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα φέρονται ότι χρησιμοποιούσαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού σε «κρίσιμες» συνομιλίες για ποδοσφαιρικά ζητήματα χρησιμοποιούσε τηλεφωνική σύνδεση που ανήκει σε αλλοδαπό με το όνομα FATAUL HAQUE. Σε άλλη συνομιλία, οι Αρχές ταυτοποίησαν τις φωνές του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Γιώργου Σαρρή, οι οποίοι συζητούν μεταξύ τους με τηλέφωνα αλλοδαπών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ χρησιμοποιεί καρτοτηλέφωνο στο όνομα QIANQIAN ZHANG.

Ο υπερκοριός της ΕΥΠ, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, κατέγραψε συνομιλίες-φωτιά. Μερικές εξ αυτών είναι οι εξής:

Ο μέτοχος του Ολυμπιακού Γιώργος Σαλονίκης και ο Β. Μαρινάκης μιλούν για τις ψήφους των εκπροσώπων ομάδων στις εκλογές της ΕΠΟ.

Σαλονίκης: Ο Γκαράζης είναι αυτός της Λαρίσης... Και μου λέει... μου λέει, ρώτα τον Βαγγέλη τι να κάνει...
Μαρινάκης: Ε, να του πούμε εμείς τι να κάνει. Οταν έρθει η ώρα θα του πούμε εμείς.
Σαλονίκης: Δηλαδή, τώρα να του πούμε ψήφισε ό,τι γουστάρεις, δεν μας ενδιαφέρει...
Μαρινάκης: Ας ψηφίσει εναντίον του Πιλάβιου. Και εμείς θα του πούμε σε λίγο ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος.


«ΔΙΚΗ ΣΑΣ Η ΨΗΦΟΣ»
Υπάλληλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός αφήνει μήνυμα στον τηλεφωνητή του Β. Μαρινάκη.
Υπάλληλος: Σας πήρα τηλέφωνο γιατί με πήρε από την Πέλλα ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πέλλας και την 1η Ιουνίου, που έχουν τη συνέλευση της ΕΠΟ, θα είναι στην Αθήνα... και θα ήθελαν να σας δουν από κοντά, να σας γνωρίσουν και να σας διαβεβαιώσουν ότι η ψήφος είναι δική σας και όπου θέλετε θα τη δώσουν. Καληνύχτα σας.


«Η ΚΟΝΤΟΥΛΑ ΛΕΜΟΝΙΑ»
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού συνομιλεί με τον υπεύθυνο επικοινωνίας Κώστα Καραπαπά για τον Αλέξη Κούγια και αφήνουν υπονοούμενα για ξυλοδαρμό του.

Καραπαπάς: Εχει πάει αυτή η κοντούλα η λεμονιά, ο δικηγόρος, ο γελοίος.
Μαρινάκης: Ποια λεμονιά;
Καραπαπάς: Η κοντούλα η λεμονιά, ο Κούγιας.
Μαρινάκης: Ναι.
Καραπαπάς: Πριν από λίγο. Δεν έχει βρει τον Δούρο, έχει βρει τη γυναίκα του, την έχει βρίσει. Εφτυνε. Απειλούσε. Θα του κάνει μήνυση, λέει αυτή.
Μαρινάκης: Μμμ.
Καραπαπάς: Εντάξει, και θα τους πω εγώ στα παιδιά να τον κάνουν τούμπανο τώρα, αυτό.


«Ο ΤΡΙΤΣΩΝΗΣ»
Οι ίδιοι συνομιλούν για να γίνουν δημοσιεύματα που θα επηρεάσουν τον διαιτητή αγώνα του ΠΑΟ.Μαρινάκης: Ηθελα να αναρτήσεις στους τρεις δικούς μας, να γράψουν για τον Τριτσώνη. Παίζει αύριο αυτός τον Ατρόμητο με τον Παναθηναϊκό.


Καραπαπάς: Ναι

Μαρινάκης: Προσοχή, μην τους δώσει και αυτός, όπως ο Γιάχος, πλαστό εισιτήριο.


«Η ΕΦΕΣΗ»
Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ακούγεται να μιλά σε παράγοντα της ΕΠΟ προκειμένου να απορριφθεί έφεση του Τυρνάβου για το ματς με τον Εθνικό Γαζώρου και να ισχύσει η πρωτόδικη απόφαση με την οποία κατοχυρώθηκε στον Εθνικό με σκορ 3-0.

Β.Μ.: Είναι σήμερα η δευτεροβάθμια, γιατί έκαναν έφεση.
Α.: Εκανε έφεση ποιος;
Β.Μ.: Ο Τύρναβος.
Α.: Ναι.
Β.Μ.: Να απορριφθεί.
Α.: Μάλιστα.
Β.Μ.: Μ' ακούς; Το λέω γιατί είναι ο... αυτός... ένας.
Α.: Ναι, εντάξει, εντάξει.
Β.Μ.: Να απορριφθεί... Αυτό... Να ισχύσει ό,τι ίσχυσε πρωτόδικα.

«ΕΜΠΙΣΟΣΥΝΗ»
Αλλη συνομιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή αφορά την τοποθέτηση διαιτητή σε συγκεκριμένο παιχνίδι:

Γ.Σ.: Δεν μπορεί να πάει ο Μάνδαλος, γιατί είναι Καλλιθέα, είναι αθηναϊκή ομάδα. Μπορεί να πούμε του Μάνδαλου να πάει να παίξει το Παναχαϊκή - Καλλονή.
Β.Μ.: Ναι, ΟΚ.
Γ.Σ.: Εντάξει;
Β.Μ.: Το θέμα είναι να κάνει... να είναι αυτό.
Γ.Σ.: Ναι, ναι, ναι, πιο πολύ εμπιστοσύνη έχουμε σ' αυτόν.

Πηγή: δημοκρατία

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.