9/4/15

Το πιο πετυχημένο (;) πρωταπριλιάτικο στην ΕΕ, που όμως έχει δόση αλήθειας

Το σκάφος θα ονομαστεί «Juncker», προς τιμή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Η Γαλλία θα παραχωρήσει τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral, που είχε παραγγείλει η Ρωσία, στην ΕΕ, προωθώντας την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Όπως ανέφερε ο εξειδικευμένος στα ευρωπαϊκά θέματα ιστοχώρος «eu observer», η εν λόγω ανακοίνωση έρχεται μετά την αποτροπή της Γαλλίας να παραδώσει τα δύο σκάφη στη Ρωσία, μετά την κρίση της Ουκρανίας.

Δείχνει όμως και την απαισιοδοξία των Ευρωπαίων για ταχεία επίλυση της κρίσης. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι χαιρέτησε τη γαλλική απόφαση και είπε πως αποτελεί το πρώτο βήμα προς την καθιέρωση της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, βάσει του άρθρου 42 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Το περασμένο έτος κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις στην γειτονιά της ΕΕ. Αυτή την κρίσιμη περίοδο η ΕΕ είναι αποφασισμένη να προωθήσει την κοινή πολιτική ασφάλειας», είπε. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η απόφαση της χώρας του υπογραμμίζει την δέσμευση της Γαλλίας στην κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια.


Παράλληλα, είπε, με την κίνηση αυτή δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας στη γαλλική ναυπηγική βιομηχανία. Το πρώτο σκάφος, το οποίο θα ονομάζονταν «Sevastopol», αν εντασσόταν στο ρωσικό Ναυτικό, ήδη εκτελεί δοκιμές.

Το σκάφος θα ονομαστεί «Juncker», προς τιμή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Το σκάφος θα αναπτυχθεί, επιχειρησιακά, για πρώτη φορά στη Βαλτική, με έδρα τη Ρίγα της Λετονίας. Το δεύτερο σκάφος θα ονομαστεί «Mogherini» και θα έχει ως βάση τη Λαμπεντούσα της Ιταλίας. 

Τα πλοία θα εξοφληθούν από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Άμυνας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα Mistral μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 16 ελικόπτερα, τέσσερα αποβατικά σκάφη, μέχρι 70 τεθωρακισμένα και 450 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες. Το «Juncker» θα επανδρωθεί από Βέλγους και Λουξεμβούργιους. Στο σκάφος όμως αναμένεται να υπηρετήσουν και άνδρες και γυναίκες από όλες τις χώρες της ΕΕ, σε βοηθητικές, έστω, θέσεις.

Το σκάφος θα φέρει τη σημαία της ΕΕ. Το γεγονός ότι το σκάφος θα αναπτυχθεί επιχειρησιακά, για πρώτη φορά, στη Βαλτική, έναντι των παραλίγο ιδιοκτητών του, έχει επίσης την συμβολική και πρακτική του σημασία. Το «Mogherini» θα επανδρωθεί από προσωπικό του Ιταλικού Ναυτικού και χρησιμοποιηθεί στην επιτήρηση της Μεσογείου και στον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης. 

Το εν λόγω δημοσίευμα μπορεί κανείς να το διαβάσει στην ακόλουθη διεύθυνση: https://euobserver.com/news/128217. Το ενδιαφέρον του συνίσταται στο ότι μέσα στην προφανή υπερβολή του, απηχεί μια συζήτηση που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι σε ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς κύκλους. Οι ισορροπίες έχουν όμως γίνει πολύ πιο ευαίσθητες…

DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.