9/4/15

Πώς αποτιμά η κυβέρνηση τις συμφωνίες με τη Ρωσία. «Αγωγός» για κέρδη 500 εκατ. το χρόνο, στο στόχαστρο λιμάνια και σιδηρόδρομοι

Παρότι όπως ειπώθηκε και από τους δύο ηγέτες ότι «η Ελλάδα δεν ζήτησε τίποτα» ωστόσο η κυβερνητική αντιπροσωπεία επιστρέφει με την πίστη ότι η Μόσχα θα υλοποιήσει την υπόσχεσή της για...έμμεση χρηματοδότηση μέσω των επενδύσεων.

Υπήρξε, μάλιστα, κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρωσική επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρωσικές εταιρείες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί.

Προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου, τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα, οι κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν πως τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία, πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας.

Τονίζουν επίσης ότι αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική - έστω έμμεση - ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Επιπλέον σε ότι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, οι κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν σε όσα χαρακτηριστικά τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν ότι από «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» και «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων» θα κερδίσουν και οι Ρώσοι παραγωγοί.

Σε ότι αφορά τον αγωγό, οι κυβερνητικοί κύκλοι παραπέμπουν και πάλι σε όσα είπε ο Πρόεδρος Πούτιν ότι «η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου».

Επισημαίνουν την ετοιμότητα που δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων».

Οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν πως ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού καθώς είπε ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού».

Διευκρινίζουν ότι από τα λεχθέντα από τον Ρώσο Πρόεδρο προκύπτει πως η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός.

Και, βέβαια, κατά τον Ρώσο Πρόεδρο ο αγωγός «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ενώ μίλησε και για «μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην θέληση που εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος ώστε η Ρωσία να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν επίσης την απάντηση του Β. Πούτιν στην ερώτηση αν η Μόσχα θα διευκολύνει οικονομικά την Ελλάδα πως «η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την απάντηση στην ίδια ερώτηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πως «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή».

«Υποβοηθητικά» έργα υποδομής

Ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε την έμμεση χρηματοδότηση όταν ρωτήθηκε αν θα βοηθήσει την Ελλάδα στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα.

 « Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια.Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς και στα μεγάλα έργα στον τομέα της ενέργειας και μέσω αυτών θα μπορούσαμε να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια...Αν θα υπάρξει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα απ αυτά μπορεί να καλυφθεί και κάποια αποπληρωμή. Δεν είναι αμιγώς οικονομική βοήθεια αλλά η υλοποίηση έργων υποδομής είναι υποβοηθητική» είπε ο Βλ. Πούτιν και σημείωσε ότι οι ρωσικές εταιρίες έχουν υψηλό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αγωγούς λιμάνια σιδηρόδρομους κλπ. Αλλά με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τις άλλες όπως παρατήρησε με έμφαση.

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης

Και ο  Αλέξης Τσίπρας όμως απέρριψε με ένταση ότι η κυβέρνησή του έφτασε στην Μόσχα για να ζητήσει χρηματοδοτική βοήθεια ενώ ταυτόχρονα έστελνε αντιφατικά μηνύματα στους ευρωπαίους εταίρους.

 «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες να επιλύσει το πρόβλημα για μια κρίση που δεν είναι ελληνική είναι ευρωπαϊκή. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση. Αν δεν θα βρεθεί λύση δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα πρόβλημα αλλά και η Ευρωζώνη» είπε ο κ. Τσίπρας  αναφερόμενος στην αναζήτηση των αναπτυξιακών συμφωνιών που θα την βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση.

 «Τέτοιες αναπτυξιακές συμφωνίες ήρθαμε να κάνουμε εδώ. Ως κυρίαρχη χώρα και χώρα της ΕΕ σεβόμενη απόλυτα τη νομοθεσία και τις συνθήκες» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ωστόσο επί του παρόντος διαψεύστηκαν οι ελπίδες που καλλιέργησαν και ρώσοι αξιωματούχοι ότι μια πρώτη ένδειξη βοηθείας θα ήταν διαφορετική μεταχείριση εκ μέρους της Μόσχας στο θέμα του εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων.

 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εξαίρεση για μια χώρα της Ε.Ε ωστόσο υπέδειξε μια by pass διαδικασία μέσω της σύστασης κοινών εταιρειών για τα αγροτικά προϊόντα.  

Ακόμη και για ενεργειακά επενδυτικά σχέδια με άξονα την Ελλάδα στα οποία αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

Περιορίστηκε να πει ότι όταν η Ελλάδα γίνει  κόμβος στην Ευρώπη η ελληνική οικονομία θα έχει όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Και παρέπεμψε στις συμφωνίες με τις ρωσικές εταιρίες.

Τα «μηνύματα» έδειξε να αποκωδικοποιεί γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ανέφερε στον κ. Πούτιν πως δεν αρκούν οι εξαγγελίες αλλά η υλοποίηση αυτών των συμφωνιών εκφράζοντας τη βούληση της ελληνικής πλευράς αυτή τη φορά να προχωρήσει όσα στο παρελθόν εγκαταλείφθηκαν.
 
Δώρο με νόημα από τον Πούτιν 

Ο Ρώσος πρόεδρος δώρισε στον Ελληνα πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης.

Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο.

Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις Ρωσικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η Ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος. 

Κέρδος online   9/4/2015 7:17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.