26/6/15

Σύνοδος Κορυφής - Δεύτερη ημέρα: Συναντήθηκαν Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ

Μεταναστευτικό: Τον Ιούλιο οι όροι ανακατανομής 40.000 μεταναστών από Ελλάδα-Ιταλία
12:58 - Reuters: Σύμφωνα με γάλλο αξιωματούχο Μέρκελ και Ολάντ συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα την παράταση του προγράμματος, ενώ ελληνας αξιωματούχος αναφέρει ότι ο ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε στην γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο ότι «δεν πορεί να καταλάβει την επιμονή των δανειστών σε τόσο σκληρά μέτρα.12:56 - Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται ελληνική ανώτατη κυβερνητική πηγή

12:50 - 
Το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 17:00 ώρα Βρυξελλών, 18:00 ώρα Ελλάδας.

12:46 -
 Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής

12:46 - 
Στο θέμα της Ελλάδας, «το οποίο βλέπουμε  θετικά και θέλουμε να υπάρξει  μία συμφωνία»,  δεν αποφασίστηκε  η σύγκληση μιας νέας Συνόδου Κορυφής και δεν προβλέπεται  κάτι πέραν της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup,  επισήμανε  σε σημερινές δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Σχολιάζοντας τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο καγκελάριος ανέφερε ότι στο θέμα της Ελλάδας  υπήρξαν τέσσερις με πέντε τοποθετήσεις και δεν έγινε τόσο αναλυτική συζήτηση. Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα τί θα συμβεί εάν το Σάββατο δεν υπάρξει συμφωνία, ωστόσο, όπως διευκρίνισε στις δηλώσεις του,  «όλοι μας συμφωνήσαμε  να πούμε : Βλέπουμε το ζήτημα θετικά. Θέλουμε να υπάρξει μία συμφωνία. Ως εκ τούτου δεν υπήρξαν περαιτέρω συνεννοήσεις για το τί θα συμβεί εάν αυτή δεν επιτευχθεί».

12:26 - 
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, η συνάντηση κλείστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και πραγματοποιείται στο γραφείο της μόνιμης γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Προσερχόμενοι για τη 2η ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεν έκαναν δηλώσεις. 

12:00 -
 Γιώργος Σταθάκης: Εφικτή επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup του Σαββάτου. Οι δανειστές έχουν το περιθώριο για βήματα πίσω.
11:50 - Αισιόδοξος ότι το Σάββατο θα κλείσει η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών εμφανίστηκε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Άλγκιρντας Μπουτκεβίτσιους

11:45 - 
H τελική μέρα των αποφάσεων για την Ελλάδα θα είναι το Σάββατο και θα υπάρχει συμφωνία, εκτίμησε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να φτάσει σε μια συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπογράμμισε. «Εκτιμώ ότι η τελική ημέρα θα είναι το Σάββατο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία», κατέληξε ο ιταλός πρωθυπουργός.

11:38
 - Εφικτή ακόμη μία συμφωνία για την Ελλάδα. Απαιτείται ισχυρότερο μεταρρυθμιστικό πακέτο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

11:35
 - Συνάντηση του ελληνα πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ  και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

11:30 - Αφιξη Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής. Ο ελληνας Πρωθυπουργός προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις. 


11:20 - Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ είπε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο πιθανόν θα τραβήξουν έως την Κυριακή και θα είναι οι τελευταίες για το θέμα αυτό. «Έχουμε όλοι απαυδήσει. Σε μια ρεαλιστική βάση, περιμένω οι διπαραγματεύσεις να τραβήξουν έως την Κυριακή», δήλωσε.«Είναι πραγματικά η τελευταία συνάντηση για το θέμα αυτό. Ταξιδεύουμε στις Βρυξέλλες είτε για να εγκρίνουμε μια συμφωνία…είτε, εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα μιλήσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες της χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης».

11:00 - Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στο κλείσιμο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής προσέρχονται οι ηγέτες των «28», αν και οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν πυρετωδώς μέχρι τουλάχιστον και το Σάββατο με το Eurrogroup, καθώς το ελληνικό ζήτημα κορυφώνεται. Στο τραπέζι των ηγετών έχουν βρεθεί, εκτός από την ελληνική κρίση, ακανθώδη και πιεστικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, σε σημείο που οι συζητήσεις για τη Βρετανία κατέληξαν... «διάλειμμα ηρεμίας».


Μεταναστευτικό: Τον Ιούλιο οι όροι ανακατανομής μεταναστών από Ελλάδα-Ιταλία


Με αργούς ρυθμούς προχωρά η συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη: Καθώς απομακρύνεται η πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ βάσει ποσόστωσης, η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε αρχικά στην ανακατανομή 40.000 από Ελλάδα και Ιταλία με όρους που θα καθοριστούν μέχρι τον Ιούλιο. 

Η απόφαση θα αφορά επιπλέον και άλλους 20.000, ενώ ήδη η Ουγγαρία και η Βουλγαρία πήραν εξαίρεση από την ανακατανομή.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου, οι «28» αποφάσισαν πως σε ορίζοντα δύο ετών θα πρέπει να ανακατανεμηθούν 40.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες.

«Οι όροι θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Ιούλιο» ανέφερε ο Τουσκ. Στον αριθμό θα προστεθούν άλλοι 20.000 στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε ο Τουσκ. 

Μείζον ζήτημα της διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των κρατών είναι τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η ανακατανομή -οικονομική κατάσταση της εκάστοτε χώρας, πληθυσμός και αριθμός των προσφύγων που έχει ήδη δεχθεί- και το κατά πόσον θα γίνεται σε εθελοντική βάση. 

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές από τη Σύνοδο, η ΕΕ κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Πάντως, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (η Ρώμη πιέζει περισσότερο από όλους για «ευρωπαϊκή απάντηση) ανέφερε ως θετικό το ότι από το τελικό κείμενο θα λείπει η αναφορά σε «εθελοντική βάση». 

Η απόφαση για τις 40.000 είναι αδιαμφισβήτητα το ελάχιστο, και ούτε η Ρώμη αλλά ούτε και η Κομισιόν έκρυψαν την δυσφορία τους για τους δισταγμούς στις κινήσεις των «28». 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να είπε χαρακτηριστικά στη Σύνοδο ότι «δεν δίνει δεκάρα» για τις ενστάσεις των χωρών απέναντι στη μεθοδολογία που πρότεινε η Κομισιόν για την ανακατανομή μεταναστών. 

Δείχνοντας, διπλωματικά, την απογοήτευσή του για την περιορισμένη έκταση των μέχρι στιγμής αποφάσεων, ο Γιούνκερ περιέγραψε το σχέδιο ως «μετριοπαθούς φιλοδοξίας» μιλώντας στους δημοσιογράφους τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο Ρέντσι, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο αριθμός είναι μικρός, αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι το σκεπτικό του Δουβλίνου είναι πλέον παρελθόν».

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.