18/7/15

O «άλλος» Wolfgang Schäuble


Ο υπερ-υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης, ο εμπνευστής του σχεδίου του προσωρινού Grexit, o «ελληνικός δαίμονας» - και επί του παρόντος ο πιο λαοφιλής Γερμανός πολιτικός, με ποσοστό αποδοχής που φτάνει το 70% - έχει και μια άλλη, ελάχιστα γνωστή πλευρά
Aπό την Κάλλια Καστάνη
To Freiburg im Briesgau, οι τουριστικοί οδηγοί το αποκαλούν «πύλη στο Μέλανα Δρυμό».  Είναι μια μεσαιωνική πολίχνη- η πιο ζεστή του γερμανικού νότου , κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, δυό βήματα έξω από το «σκοτεινό δάσος»:  αμπέλια, ρυάκια, σπιτάκια με τριγωνικές στέγες, πλακόστρωτα και γοτθικές εκκλησιές, απλωμένα σε μια πράσινη κοιλάδα. Κέντρο μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου παλιότερα (εξ’ού και το Frei-burg, «ελεύθερη πόλη»), υπήρξε αργότερα σπουδαία πανεπιστημιούπολη.
Ο Heidegger, ο «μεγάλος σκοτεινός» φιλόσοφος δίδαξε εδώ, όπως και ο Max Weber, o «πατέρας» της κοινωνιολογίας  που συνέδεσε την προτεσταντική ηθική με το πνεύμα του δυτικού καπιταλισμού. Ένας από τους «κολοσσούς» των ελληνικών γραμμάτων, ο Νίκος Καζαντζάκης νοσηλεύτηκε και πέθανε εδώ, το 1957. Στο Freiburg, υπάρχει και Σύλλογος Κρητών, με το όνομά του. Tον τελευταίο καιρό, τα μέλη του, όποτε μαζεύονται, συζητάνε περισσότερο για έναν άλλο άντρα: ένα συμπολίτη τους, που δύσκολα θα πατούσε το πόδι του στην Κρήτη, ή σε άλλο ελληνικό νησί: τον Wolfgang Schäuble.

Ο «πιο μισητός Γερμανός στην Ελλάδα» - αυτός που έγινε προεκλογική αφίσα, ανέκδοτο, ταμπέλα σε γραφείο κηδειών– έχει πολλά παρατσούκλια. Για την Ευρώπη είναι ο «κακός μπάτσος» της Angela Merkel, αυτός που «κρατάει το πορτοφόλι» της Ε.Ε.. Το Der Spiegel, τον φωνάζει  περιπαικτικά «ο άλλος Καγκελάριος» ή «το αιώνια νούμερο 2».
Για την Guardian είναι ο «καλύτερος Καγκελάριος που η Γερμανία δεν θα έχει ποτέ», για τον δημοσιογράφο, φίλο και βιογράφο του Peter Schutz «ο πιο τίμιος άνθρωπος που γνωρίζω, έστω και αν δεν είναι πάντα ο πιο γοητευτικός». Πριν το πρώτο Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης τον είχε αποκαλέσει «η πνευματική δύναμη πίσω από το οικοδόμημα της Ε.Ε. και της Νομισματικής Ένωσης» - τα πρώτα λόγια μιας –παρ’ολίγον – φιλίας που δεν έμελλε να ανθίσει. Για την ίδια την Merkel, είναι απλώς ο «herr Schäuble».
 Για τη συνέχεια NEWS247

8 σχόλια:

  1. Έχετε δαιμονοποιήσει τον Wolfgang Schäuble στο έπακρον. Και γιατί παρακαλώ; Επειδή δεν θέλει να κουρέψει το χρέος; Και αν το κουρέψει και μετά η Ελλάδα αρνηθεί να κάνει τις αναγκαίες μετατροπές; Άλλωστε γιαυτό δεν υπάρχει η πρόνοια για ονομαστική ελάφρυνση χρέους στην ευρωζώνη. Για να μην γίνεται συνήθειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι το κούρεμα του χρέους. Είναι τα ανθελληνικά συναισθήματά του που τον έχουν αναγάγει στον πιο μισητό Γερμανό. Και δεν ήμαστε μόνο οι Έλληνες. Ρώτα Γάλλους, Ιταλούς και άλλους. Ο Σόιμπλε βάλθηκε να διαλύσει την Ευρώπη, προς όφελος φυσικά της Γερμανίας.

      Διαγραφή
    2. Εσυ θα δανειζες τον ναρκομανη γειτονα σου ,( ισως φιο σου ισως οχι) και αν ναι, με τι ορους. Ας κοταξουμε λιγο τα χαλια μας λεω γω γιατι περισσοτερο ανθελληνες απο μας τους ιδιους μαλλον δεν υπαρχουν

      Διαγραφή
    3. Η Γερμανική οικονομική και κατ επέκταση και πολιτική Ελίτ προβάλλει τους Έλληνες ως τεμπέληδες μπαταξήδες κλπ Να σου θυμίσω ότι στον Β παγκόσμιο πόλεμο είχαν ως στόχο τους τους Εβραίους. Κάποιος πρεπει να φταίει που η Ευρώπη δεν λειτουργεί τέλεια και αφού σίγουρα δεν μπορεί να φταίει η ανώτερη Γερμανική Φυλή σίγουρα θα φταίει κάποιος άλλος. Το αν σαν Ελληνάρες που είμαστε έχουμε πολλά ελαττώματα που δεν θα πρεπε, είναι καταρχάς συζητήσιμο, αλλά κι έτσι να ναι σίγουρα κι άλλοι λαοι έχουν τα δικά τους. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο απλοί Γερμανοί πολίτες ενώ γνωρίζουν τι έγινε σε δυο παγκόσμιους πολέμους ηδονίζονται με τον τρόπο που η κυβερνησή τους καταδυναστεύει όλη την ευρώπη (για τρίτη φορά !) εκδηλώνοντας μια αλαζονεία που σίγουρα δεν την δικαιούνται. Δεν είναι η αλαζονεία του άξιου αλλά του δυνατού. 70% δημοτικότητα ο Σοιπλε
      Κι αυτοί λοιπόν είναι ναρκομανείς - με την δύναμη και την εξουσία. Εκτός κι αν αυτό το θεωρείς καλό ναρκωτικό

      Διαγραφή
    4. Σαρηγιάννη,

      "Ο Σόιμπλε βάλθηκε να διαλύσει την Ευρώπη, προς όφελος φυσικά της Γερμανίας."

      Μπορείς να μού εξηγήσεις πώς ακριβώς θα ωφεληθεί η Γερμανία από την διάλυση της Ευρώπης (ποιας .. Ευρώπης, της ΕΕ;) ;

      Χανιώτη,

      "Να σου θυμίσω ότι στον Β παγκόσμιο πόλεμο είχαν ως στόχο τους τους Εβραίους"

      Οι Εβραίοι ήταν ... ο στόχος των Γερμανών κατά των Β'ΠΠ; (!)

      Διαγραφή
  2. Τρεις σχολιασαν το αρθρο .
    Ενας ειναι Ελληνας και δυο με Ελληνικα ονοματσ εχουν τον γερμανο βαθιά μεσα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολλοι λενε οτι η γερμανια απο τη δικη μας κρίση βγαινει λαβωμενη σε ηθικό και οχι μονο επιπεδο.Μπορει να ειναι αληθές αλλα ας δουμε που θα βγει κερδισμένη με την πολιτική της.
      Βασικότατο σημειο ειναι η επαναχάραξη των όρων της ευρωπαϊκής ένωσης προς μια πιο γερμανικής θεώρησης σκοπιά.Επεισης η γερμανια και ο χέρ... Δεν ειναι οποίος του κοινού βηματισμού της ευρωπης και δεδομένων των άνισοσκελων χωρων που την απαρτίζουν,αυτές θα περιστρέφονται σε ενα επιπεδο η μια ταχύτητα ανάλογα με την δυναμική και τα επιμέρους χαρακτηριστικά ουσία.Εννοειται φυσικα οτι το κέντρο θα ειναι η γερμανια...
      Η φυσική λεει οτι οταν ενα σώμα εκτελεί κυκλική τροχιά για να ξεφύγει αυτής απαιτείται πρόσθετη ταχύτητα δηλ πρόσθετη ενέργεια που σίγουρα οι μικρές χωρες δεν θα διαθέτουν και μοιραία Α περιστρέφονται μέχρις να επιδράσει επι αυτων κια εξωτερική δύναμη ισχυρή διαφυγής.
      Αυτο το νιώθει πλέον η,Ιταλία αλλα και η ισχυρή γάλλια η οποια ,μην ξεχνάμε εχει δεσμευτεί για εξορθολογισμό της οικονομίας της με μια σειρα μέτρων ,που μεχρι στιγμής δεν εχει κανει και πιέζεται ηδη απο τους Γερμανούς και τον χέρ...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.