11/8/15

Αχμέτ Χακάν: Να τι θα γίνει στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

  • Περιμένοντας τον Αχμέτ Νταβούτογλου έξω από τα γραφεία του κόμματός του, στην Άγκυρα, μετά τις εκλογές (φωτ.: EPA / DEPO PHOTOS)
Όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία, ευδοκιμούν σενάρια για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εντός τριμήνου. Τη δική του εκτίμηση δίνει στη Hürriyet ο δημοσιογράφος Αχμέτ Χακάν.
Να τι θα γίνει στις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. Το αποκαλύπτω σε δέκα προτάσεις-σημεία:

  1. Ίσως το ΑΚΡ αυξήσει τις ψήφους του μερικές μονάδες. Από πού θα πάρει αυτές τις ψήφους; Μα από το ΜΗΡ.
  2. Για τις εκλογές έχουμε ακόμα 2-3 μήνες... Αν συνεχιστούν οι ένοπλες συμπλοκές... Αν συνεχίσουν να έρχονται τα φέρετρα με τους νεκρούς... Ο κόσμος θα αρχίσει να λέει ότι «υπεύθυνος γι' αυτή την κατάσταση είναι το ΑΚΡ». Τότε θα αντιστραφεί το ρεύμα και οι ψήφοι θα αρχίσουν να πηγαίνουν πάλι στο ΜΗΡ. Όταν αρχίσουν να επικρατούν τα συνθήματα του τύπου «ΡΚΚ», «τρομοκρατία», «ιερομάρτυρες», «πατρίδα», «η πατρίδα δεν διαμελίζεται», τότε ο κερδισμένος θα είναι το ΜΗΡ. Το ΑΚΡ, ενώ θα πηγαίνει να κερδίσει το ρύζι, θα χάσει και το πλιγούρι που έχει!
  3. Όταν το ζήτημα είναι ο εθνικισμός, τότε είναι αδύνατον σε αυτόν τον αγώνα το ΑΚΡ να κερδίσει το ΜΗΡ. Ήδη ο ηγέτης του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί φαίνεται ενισχυμένος και το ηθικό του έχει ανέβει. Παντού ακούγεται το όνομά του. Έχει την πρωτοβουλία.
  4. Με τις επιλογές του και τον νέο δρόμο που πήρε το ΑΚΡ, είναι αδύνατον να κερδίσει ψήφους από το HDP. Θα συνεχίσει να χάνει ψήφους και τη δύναμή του στη ΝΑ Τουρκία [τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν] και στο τέλος θα καταντήσει ένα κόμμα-ταμπέλα σ' αυτήν την περιοχή.
  5. Κανείς να μην έχει καμία αμφιβολία για το αν το HDP θα περάσει το φράγμα του 10%. Και εφόσον το HDP περνά σίγουρα το φράγμα του 10%, αυτό σημαίνει ότι το ΑΚΡ δεν πρόκειται να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
  6. Οι δημοσκοπήσεις που θα γίνουν σήμερα ή αύριο δεν θα δώσουν τη σωστή εικόνα. Σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει και πόσα θα ζήσουμε αυτούς τους τρεις μήνες, μέχρι τις εκλογές. Με άλλα λόγια, το να ενδοσκοπεί στις δημοσκοπήσεις και να πάρει απόφαση το ΡΚΚ για πρόωρες εκλογές δεν θα το έλεγε κανείς μια φρόνιμη κίνηση.
  7. Το CHP θα κρατήσει τα ποσοστά του. Ίσως μάλιστα να τα αυξήσει μερικές μονάδες. Ορισμένες εθνικιστικές ψήφοι διαμαρτυρίας του ΑΚΡ και του ΜΗΡ μπορεί να κατευθυνθούν σ' αυτό.
  8. Όσοι περιμένουν να πέσει το ΜΗΡ κάτω από το 10%, κάνουν μεγάλο λάθος. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία οδηγεί σε αύξηση των ποσοστών του ΜΗΡ. Γιατί πλέον το ΑΚΡ έφτασε στο σημείο να λέει ότι για την αντιμετώπιση του Κουρδικού εμείς κάναμε λάθος και δικαιώθηκε το ΜΗΡ. Άρα ποιος θα κερδίσει; Αυτός που έκανε το λάθος ή αυτός που δικαιώθηκε;
  9. Το αν θα πάρει το ΑΚΡ ένα καλό ποσοστό στις εκλογές εξαρτάται από το πόσα φέρετρα νεκρών θα έρχονται το επόμενο διάστημα... Εξαρτάται από το αν θα επανέλθει η ειρήνη και η ηρεμία στην κοινωνία... Μια εκλογική αναμέτρηση σε καθεστώς πολέμου και συμπλοκών, μπορεί να τραβήξει το ΑΚΡ ακόμα και στο 30%.
  10. Ξεχάστε τώρα τα εννιά σημεία που διαβάσατε μέχρι στιγμής. Τώρα θα σας αποκαλύψω ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα: Ο Ερντογάν θέλει να ρίξει τα ζάρια και να δοκιμάσει την τύχη του... Μπορεί να φέρει εξάρες, μπορεί και ντόρτια. Αν φέρει εξάρες, όλα καλά... Αν όμως φέρει ντόρτια, θα αναζητά τα ποσοστά της αναμέτρησης του Ιουνίου με το κερί...
  11. http://www.pontos-news.gr/article/138959/ahmet-hakan-na-ti-tha-ginei-stis-proores-ekloges-stin-toyrkia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.