5/8/15

Τα ελληνικά σχολεία «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χειμάρρα απειλούνται με λουκέτο

  • Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης για το pontos-news.gr
Δημιουργήθηκαν με την οικονομική ενίσχυση Ελλήνων επιχειρηματιών και ανάμεσα στους δασκάλους τους είναι και αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα. Τα πρότυπα εκπαιδευτήρια «Όμηρος» σε Κορυτσά και Χειμάρρα, αν και ιδιωτικά, έχουν μεγάλη σημασία για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου διότι οι συγκεκριμένες περιοχές δεν αναγνωρίζονται ως μειονοτικές από το αλβανικό κράτος και έτσι η ελληνική γλώσσα δεν διδάσκεται σε δημόσια σχολεία.


Η φήμη των σχολείων «Όμηρος» είναι τέτοια ώστε στο παρελθόν από τα θρανία τους έχουν περάσει και μαθητές αλβανικής εθνότητας.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει και τα συγκεκριμένα σχολεία σε Κορυτσά και Χειμάρρα τα οποία απειλούνται με λουκέτο. Οι μη αποσπασμένοι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι (με μισθούς από 270 έως 400 ευρώ) έχουν να πληρωθούν από τον Φεβρουάριο, ενώ απλήρωτοι παραμένουν φύλακες και καθαρίστριες των οποίων οι μισθοί δεν ξεπερνούν τα 175 ευρώ.
Με ερώτησή του στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να επιλυθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των εκπαιδευτηρίων «Όμηρος» αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω η λειτουργία τους. «Στις ίδιες περιοχές είναι έντονη τα τελευταία χρόνια η ισλαμική παρουσία, ενώ λειτουργεί και τουρκικό εκπαιδευτήριο για ευνόητους λόγους», αναφέρει ο βουλευτής Λάρισας.

3 σχόλια:

  1. Τα σχολεία "Όμηρος" της Κορυτσάς και της Χειμάρρας δεν είναι ιδιωτικά. Ιδιωτικά τα αποκαλούν οι Αλβανοί και μόνο και έτσι τα αποκαλούσαν ανέκαθεν. Στην πραγματικότητα είναι σχολεία του ελληνικού υπουργείου παιδείας που λειτουργούν μέσω της ΜΚΟ Όμηρος μετά από διακρατική συμφωνία. Είναι πραγματικά πρότυπα εκπαιδευτήρια, φάροι μάθησης για τα Ελληνόπουλα της Χειμάρρας και της Κορυτσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι κάνει ο Κοτζιάς και οι άλλοι του ΥπΕξ καθώς και οι αντίστοιχοι του Υπ. (Εθνικής;)παιδείας; Υπάρχουν κονδύλια για τέτοιους ''ιερούς'' σκοπούς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι κάνει ο Κοτζιάς και οι άλλοι του ΥπΕξ καθώς και οι αντίστοιχοι του Υπ. (Εθνικής;)παιδείας; Υπάρχουν κονδύλια για τέτοιους ''ιερούς'' σκοπούς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.