15/11/15

Γιατί ξαπόστειλα την κόρη μου την Αλεξάνδρα


Του Άγη Βερούτη
Έλαβα αυτό το σημείωμα χτες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου από μια Ελληνίδα μάνα. 
Το αναδημοσιεύω αυτούσιο χωρίς φυσικά το όνομα.
Ουδέν σχόλιον:
"Γιατί ξαπόστειλα την κόρη μου την Αλεξάνδρα:
Η ελπίδα είναι αυτό το πράγμα με τα φτερά, που ξεπουπουλιάστηκε.
Σε πόσα πρέπει να αναφερθώ, για να γίνω κατανοητή και να δικαιολογηθώ γιατί έστειλα την κόρη μου έξω;Ας επιχειρήσω ξεκινώντας από το εκπαιδευτικό. Μπαλτάς, Χασάπης και τώρα Φίλης. Νομίζω ότι σε μία φράση εμπεριέχεται ο τεμαχισμός του πτώματος. Από την αριστεία-ρετσινιά, στο κυνήγι της ιδιωτικής παιδείας στο διοικητικό σύστημα των πανεπιστημίων, τα άσυλα, τους αιώνιες φοιτώντες και στις πρόσφατες αποφάσεις περί καταλήψεων, όλα ανορθόγραφα και απόλυτα ανιστόρητα, είναι να αναρωτιέσαι για παιδεία και δή με τόσους παράγοντες χωρίς πτυχία και καθαρίστριες που πήραν προαγωγή σε γραμματείς, εν μία νυκτί;
Πάμε στην πιθανότητα εξεύρεσης εργασίας. Με ιδιωτικό τομέα στο ικρίωμα, μόνο το δημόσιο μένει για κάποια αποκατάσταση, που εξαρτάται από τις εισφορές του ήδη πεθαμένου, ανύπαρκτου ιδιωτικού τομέα και με ανεργία πάνω από 40%, για να μιλάμε με αληθινά νούμερα, κατάχλωμο είναι και το ενδεχόμενο επαγγελματικού μέλλοντος. 
Αν υπολογίσεις και το ασφαλιστικό που θα είναι σίγουρα ανασφάλιστο μέχρι τότε, καλά σαράντα μιλάμε.
Πάμε στο περιουσιακό τώρα. Το σπίτι που έχει να αφήσει ο καθένας στο παιδί του. Το λένε ένφια και φορολόγηση ακινήτου το θεριό. Όλα τα δεδομένα λένε ότι ούτε καν αυτό θα μπορεί να έχει το παιδί στο μέλλον, για να λες ότι έχει τουλάχιστον μια σκεπή πάνω από το κεφάλι του.
Τέλος, πάμε στο ευρύτερο περιβάλλον της χώρας, του de facto προσφυγικού καταυλισμού, κατά τον ΟΗΕ. Με τους άνεργους Έλληνες από τη μία και τους άνεργους πρόσφυγες από την άλλη, τα κλειστά σύνορα των άλλων χωρών και πιθανά την κατάργηση του Σένγκεν σε άμεσο μέλλον. 
Εκεί που πήγε το παιδί, φοιτεί με τα χρήματα που θα είχα δώσει για φροντιστήρια και ιδιαίτερα, έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τις σπουδές του με παράλληλη επαγγελματική εμπειρία (internship), με δυνατότητα να εργαστεί στο χώρο του πανεπιστημίου και να βιώσει τα φοιτητικά του χρόνια σε ένα περιβάλλον που δε θυμίζει κατά καμία έννοια χωματερή και χαρακώματα και κομματική μαφία. 
Επίσης, με την απόκτηση του πτυχίου της, έχει την ευχαίρια να βρει εργασία με τη βοήθεια του ακαδημαϊκού της περιβάλλοντος, σε μία κοινωνία που δεν αυτοκαταστρέφεται. 
Μένει καμία απορία; Αν βάλει κανείς και τη φαντασία του να λειτουργήσει, τα σενάρια για τη χώρα μας είναι όχι απλά δυσοίωνα, αλλά και τρομακτικά. 
Για ποια ελπίδα ακριβώς μιλάμε; 
Τι δεν καταλαβαίνουμε επιτέλους;
Εσύ τι ακριβώς θα επέλεγες για το δικό σου παιδί;”

13 σχόλια:

  1. Δεν νομίζω να έκανε κάτι διαφορετικό από τους γονείς των πολιτικών μας ..... κάτα λέει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (ὀρθή ἐπανάληψη)
    Τό ἀνωτέρω δημοσίευμα συμβάλλει στό νά μείνουμε ἕνας-ἕνας, ὅπως μᾶς ἔκαναν οἱ ἐχθροί μας, ἐξωτερικοί καί ἐσωτερικοί (ὁρισμένοι ἀπό τούς πρώτους, ἑταῖροι καί "φίλοι"μας, ὁρισμένοι ἀπό τούς δεύτερους, ἰοῦδες ἰσκαριῶτες).
    Ὅταν ὁ ἐχθρός σέ κάνει ἕναν-ἕναν, καί ἐσύ ἀντί γιά ἀνασυγκρότηση συνιστᾶς φυγή καί ἀτομική σωτηρία μόνον, ἔρχεται ἡ ὁλοκληρωτική καταστροφή. Ἄν εἶναι στράτευμα , εἶναι πανωλεθρία. Ἄν εἶναι κοινωνία καί λαός, εἶναι ξερρίζωμα ὁριστικό ἤ καί γενοκτονία.
    Θά εἶχε ἄλλο νόημα τό δημοσίευμα καί ἡ ἱστορία σέ αὐτό, ἄν ἡ φυγή τῆς κόρης της χαρακτηριζόταν ὄχι ἀπό ἀτομική σωτηρία, ἀλλά ἀπό διάθεση νά μείνει καί νά ἀγωνισθῆ πάσῃ θυσίᾳ στήν Ἑλλάδα, ἀλλά ἀναγκαστικά πηγαίνει στήν ἐξορία, μέ διάθεση ὅμως ἐπιστροφῆς τό συντομώτερο, γιά νά ἀντιμετωπίσει καλλίτερα (καί πάλι πάση θυσίᾳ) τά ἐδῶ κακῶς ἔχοντα (καί ὅσα κακῶς κατέχοντα... ἐξουσία) μέ ἐφόδια γνώσεων καί ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ἐμπειρίας ἀπό τόν τρόπο ζωῆς ἄλλων λαῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. SOCRATES ALEXANDRINOS15 Νοεμβρίου 2015 - 12:15 μ.μ.

    Σωκράτη Αλεξανδρινέ,

    Μην με παρεξηγήσεις, αλλά άντε να πείς στον Φίλο μου τον AndPik να μείνει εδώ για να αγωνιστεί πάση θυσία στην Ελλάδα.

    Ήρθα με Δίπλωμα από Πανεπιστήμιο Γερμανικό, βλέποντας την "λούφα" και τις"λουφαδόρικες" συνθήκες εργασίας των εδώ Ακαδημαϊκών διδασκάλων θέλησα να εκπονήσω Διδακτορική Διατριβή στην Ελλάδα.

    Εν τέλει την εκπόνησα αφού μου έκαναν ότι καψόνι μπορείς να φανταστείς και άλλο ακόμη επιεδή δεν ήμουν κουκουές ή της παρέας, οι ειδικοί εις τα τοιαύτα με επήνεσαν και μου είπαν ότι κακώς σταμάτησα την έρευνά μου.

    Σωκράτη Αλεξανδρινέ, έκανα τεράστια σφάλματα, πρώτα διότι γύρισα στην Ελλάδα [αν είχα εργασθεί στην Γερμανία, όπου είχα βρει εργασία σε μεγάλη εταιρεία θα είχα σήμερα σύνταξη περί τα 4.000 Ευρώ και δεν θα είχα ζήσει όλα αυτά τα φαρμάκια που μας ποτίζουν οι πανάθλιοι και πανηλίθιοι ¨Ελληνες ψηφοφόροι! Τι σου φταίνε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν εσύ είσαι τόσο χαζός που τους πιστεύεις και δεν λογαριάζεις βάζοντάς τα κάτω, πως όλα όσα σου υπόσχονται είναι ..αέρας!] και που προχώρησα σε εκπόνηση Διατριβής («τρέλα» νέα παιδιά σπουδαστές μου έλεγαν: Εμείς φεύγουμε για έξω για μεταπτυχιακά και εσείς που ήρθατε απ’ έξω μένετε εδώ;) στο Ελλαδιστάν με άρρωστους ανθρώπους για επιβλέποντες.

    Ότι έκανα το έκανα κυρίως με την βοήθεια ξένων επιστημόνων και με το πείσμα ενός παλαιού Υ.Ε.Α.Μ. που δεν τα βάζει κάτω με τίποτε.

    Συμβουλή μου: η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα για διακοπές. Όμως να μην ζείς καθώς και να μην εργάζεσαι σ' αυτήν!

    Φιλικά


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...Και διακοπες να κανεις στην Πατριδα σου παλι ξενος θα εισαι, γιατι? Γιατι ολοι εχουν μπει στο συστημα " δωστα μου και μετα λεγε τι θελεις" Αυτο το συστημα ειναι το ΣΥΡΙΖΑΙΟ, δηλαδη το κουμ(μουνι)στικο το ΑΛΗΤΗΡΙΟ, το ρουφιανικο, το καπιταλιστικο. Ποσοι απο τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ δεν ειναι ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ, εχετε μετρησει? Εκεινη η ξεμαλιαρα η υφηπουεγος παιδειας που μιαζει με "καλτεριμιτζου" εχει 10 διαμερισματα, ο Τσιπρας την Ομονοια και την 3η Σεπτεμβριου και δεκαδες αλλοι. Αυτοι ηταν οι γελοιοι που φευγανε οταν το Ηλιθειο παιδι ο ΓΑΠ ελεγε οτι λευτα υπαρχου και δεν λεγανε τιποτα για να ετοιμασουν τον χωρο για την ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΗΨΗ του πολιτευματος και να φανεοτι απεμεινε!!!!. Αυτους τους Αλητες τους καταψηφισαν ΟΛΟΙ Η ΚΡΗΤΗ και η βορεια Ελλαδα και τωρα κανουν απεργιες !!!!!! Και κατεβαζουν τα ΤΡΑΚΤΕΡ,(Στην ακρι του δρομου, βεβαια) στους ....δρομους. Να πανε να Γ.....θουν.

      Διαγραφή
  4. Με λίγα λόγια ακομα ένας λεφτάς που στειλε έξω το βλαστάρι του να σπουδάσει (το οτι γλύτωσε τα λεφτά για φροντιστήριο μονο για πλάκα το εκλαμβάνω παρεκτός κι αν το στειλε απτην Τρίτη τάξη γυμνασίου έξω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. This letter could have been written 30 yrs ago when I left Greece. The system was not any better those days either.
    With an average close to 19, I could enter any US university I could afford (I gdox1, working as a waiter, not my poor parents) so I decided to write my two favorite words on every exam from math to physics, FUCK YOU! To feed my ego I solved the 2 most difficult problems which usually determine who enters at Greece's best schools.
    I have never regretted my decision because by leaving Greece I discovered HER in a way I would never had if I had stayed,
    While Papandreou was deciding that Plato should only be available to his sons, I was among "non" Greek professors whose dream of life was to hold an origonal work of Aristotle. I came tp know Pythea and Libanius and exposed the lying world our educational system jas created for us.

    Kudos to tje parents and I hope ypur daughter's dteams are high.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δεις τι λαλακία έκανα πού το 1979 ήμουν για ένα μήνα Αμερική ως τουρίστας και γύρισα πίσω ο άχρηστος!!! Το χτυπάω το κεφάλι μου αλλά... Όποιος έφυγε γλύτωσε. Εδώ το μόνο που κάνεις είναι να πληρώνεις αποκλειστικά φόρους για όλες τις κομματικές νομενκλατούρες!

      Διαγραφή
  6. Προς : NikoApelles15 Νοεμβρίου 2015 - 5:51 μ.μ.
    αλλά και προς Άγη Βερούτη και «μια Ελληνίδα μάνα»

    NikoApelles, ελπίζω να μπορείτε ακόμη να διαβάζετε Ελληνικά ! Αλήθεια φύγατε από την Ελλάδα 18 χρονών και σε 30 χρόνια ξεχάσατε να γράφετε ελληνικά ; Και παρά το γεγονός ότι είστε 30 χρόνια στις USA έχετε τόσα κενά στον γραπτό σας λόγο στα Αγγλικά, όπως αφήνει να φανεί το σχόλιό σας ;
    Αλήθεια χάσατε περί τις 2χ4=8 ώρες από το χρόνο σας για να πάτε να γράψετε FUCK YOU στα γραπτά σας στις εξετάσεις στην Ελλάδα ; Και ποιος ήταν άραγε κατά την γνώμη σας ο αναμενόμενος αποδέκτης αυτού του μηνύματος και τι θέλατε να πετύχετε όντας ένας άνθρωπος με τόσα κότσια ;
    Αλήθεια δεν θα ήταν καλύτερα να πάτε να βγάλετε κανένα μεροκάματο για τα εισιτήρια σας προς τις USA και για τις πρώτες μέρες σας, μιας και δουλεύατε σερβιτόρος για να σπουδάσετε. αντί να μαθαίνετε αγγλικά τους εξεταστές των γραπτών σας που δεν είχαν τα δικά σας κότσια να πάνε σερβιτόροι - σπουδαστές στις USA ;
    Την γνωρίσατε τόσο καλά την Ελλάδα και τους Έλληνες Φιλοσόφους, εξ αποστάσεως ή με επισκέψεις, αλλά τα Ελληνικά τα ξεχάσατε τόσο γρήγορα ;(!) Κρίμα !
    Καλή τύχη να χετε ! Και να μην ξεχνάτε πως κάποιοι υποδεέστεροί σας μπορεί να μην είχαν τα δικά σας κότσια να κάνουν όλα τα παραπάνω αλλά και να λύσουν τα 2 δυσκολότερα θέματα (τουλάχιστον το 1985 ένα ήταν το εξαιρετικά δύσκολο θέμα και αυτό μόνο στη Φυσική) και εν συνεχεία να διαπρέψουν στο εξωτερικό.
    Μείνανε όμως εδώ στην Ελλάδα για να συνεχίσει να υπάρχει και να κατοικείται από τους υποδεέστερους των Ελλήνων αυτή η φωτο-νερό-πετρα και εκτός των άλλων να υπάρχει και αυτή η γωνιά του Καλεντερίδη για να διαβάζετε και κάτι για την Ελλάδα μας από το Αμέρικα !
    Ξέρετε ο ηρωικός μας Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος θα μπορούσε να κάνει μια ξεχωριστή καριέρα στη Δύση ως φιλοξενούμενος τέως μονάρχης και να συνεχίσει την φυσική δυναστεία του και να ζήσει αυτός καλά και οι κατιόντες του καλύτερα, προτίμησε όμως να πέσει μαχόμενος σε κάποια τείχη σε κάποια γωνιά αυτής της φωτο-νερό-πετρας. Και άλλοι πολλοί !
    Στην μητέρα και την κόρη της, χωρίς να διαφωνώ βεβαίως με τις περισσότερες επισημάνσεις που κάνει η μητέρα για τη σημερινή πραγματικότητα, εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη στα ξένα. Κατά τα άλλα ισχύουν τα παραπάνω υποδεέστερα σχόλια.
    Ειλικρινά δεν θα ήθελα να εκληφθεί τίποτε από τα παραπάνω σαν ειρωνεία ! Μόνο ίσως σαν τραγική ειρωνεία ή πίκρα για τον νέο ξεριζωμό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε γενικές γραμμές δεν έχει άδικο ο κ. Νίκος Απελλής, για τα προσωπικά του δεν έχω γνώμη. Στις δεκατίες '60 και '70 στην Ελλάδα έμειναν όσοι δεν μπόρεσαν να φύγουν και όσοι δεν είχαν ανάγκη.. Οι φόροι μας, απέδωσαν όλο κι όλο, ιδιαίτερα στα '80 και '90 ένα Δημόσιο απατεώνα και Κόμματα εγκληματίες, τίποτε άλλο. Η δουλειά ελοιδωρείτο, η λούφα αποθεωνόταν. Το 1976 νεοπροσληφθείς σε βιομηχανία ιδιωτικού τομέα (!!) τέλειωσα σε 2-3 ώρες μια εργασία κι ο προϊστάμενος είπε: "Ρε μαλάκα, θες να μας κλείσεις τα σπίτια; Σου έδωσα δουλειά για μια βδομάδα..." κλπ Τι να έκανα από κει και πέρα; Τα έξυνα όπως όλοι, αλλοιώς...Αυτές είναι οι πραγματικότητες βάσει των οποίων πορεύεται ο τόπος όπισθεν ολοταχώς. Καλά τα περί αυτοκράτορα, ειλικρινά, αλλά 600 κοντά 700 χρόνια μετά, άλλες είναι οι προτεραιότητες.

      Διαγραφή
    2. ioannes 15 Νοεμβρίου 2015 - 11:55 μ.μ.
      Και όμως αγαπητέ οι βασικές προτεραιότητες ίδιες είναι με τότε και με πριν 200 ή 2000 χρόνια. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Οι αλληλεπιδράσεις των διαφορετικών αντιλήψεών μας είναι αμεσότερες, ταχύτερες και ενίοτε επώδυνες. Η προπαγάνδα ανάδειξης προτεραιοτήτων έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Το σπήλαιο του Πλάτωνα απλά έχει εξοπλιστεί με οπτικές ίνες και ολογράμματα που αντικατέστησαν τη φωτιά που έκαιγε, τα κεριά ή αργότερα, τους φακούς και τις λάμπες πυρακτώσεως. Η παράσταση εμπλουτίστηκε και συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δείξει, πιο σύντομα αυτή τη φορά.

      Διαγραφή
  7. Thank you gentlemen for your comments. Staring with the choice of language, I think I need to put a banner on Infognomon that I do speak, read, write Greek very well and out of respect for our language and lack of Greek fonts on my cell, I choose English over latinized Greek any time. Excuse my grammar mistakes. Enthusiasm to be part of this blog overtakes me. I believe this is the 16th time I have to defend myself :)

    I finished High School 87 so I do not know the exam topics of 85, not even from my year, but one thing was very clear simce early on, NOBODY WANTED US EDUCATED.
    Have you been taught about the robot technology in Iliad? The real geography of Odysseus journey? The Greek and not the Phoenician being the first true alphabet? (As a matter of fact I was the only one going after Venizelo in 2004 when as a minister of culture wrote the intro to a booklet about the Greek language and culture thanking the "wisdom of the East for giving us the language and civilization". The book was distributed to all Greek embassies around the world), Have you ever seen Misopogon at any school book? And the list unfortunately goes on. I will put a little homework for you though.
    Look up the speech GAP gave at his father's funeral and you will tell me of I was wrong writing FU on my exams.
    Erosso my ftiends....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NikoApelles16 Νοεμβρίου 2015 - 4:17 π.μ.
      Φαίνεσθε άνθρωπος ψαγμένος και μάλλον επιθυμείτε /εκπαιδεύσετε και άλλους. Άλλωστε στα περισσότερα σημεία δεν διαφωνώ μαζί σας. Σε κάθε περίπτωση όμως, έχετε βρει αλήθεια κάποια άλλη ιδανική πατρίδα που σας θέλει πραγματικά μορφωμένους ; Πραγματικά όμως, όχι τεχνοκρατικά με την ευρύτερη έννοια του όρου, που δυστυχώς τον έχουν επεκτείνει / προσαρμόσει ακόμη και στις κλασσικές σπουδές, τρομάρα τους ! Σέβομαι τις επιλογές του καθενός, αλλά επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι αυτές είναι αποτέλεσμα των προτεραιοτήτων που αντιλαμβανόμαστε ως πλέον σημαντικές και προς τούτο αντιγράφω εδώ παραπάνω σχόλιό μου σε έτερο φίλο (ioannes 15 Νοεμβρίου 2015 - 11:55 μ.μ.) :
      Και όμως αγαπητέ οι βασικές προτεραιότητες ίδιες είναι με τότε και με πριν 200 ή 2000 χρόνια. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Οι αλληλεπιδράσεις των διαφορετικών αντιλήψεών μας είναι αμεσότερες, ταχύτερες και ενίοτε επώδυνες. Η προπαγάνδα ανάδειξης προτεραιοτήτων έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Το σπήλαιο του Πλάτωνα απλά έχει εξοπλιστεί με οπτικές ίνες και ολογράμματα που αντικατέστησαν τη φωτιά που έκαιγε, τα κεριά ή αργότερα, τους φακούς και τις λάμπες πυρακτώσεως. Η παράσταση εμπλουτίστηκε και συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δείξει, πιο σύντομα αυτή τη φορά.

      Διαγραφή
    2. My dear friend there is no other country that has to offer what Greece has. We just need to eliminate the forces that keep us in the cave.
      The most wonderful experience living abroad comes with the realization that Greece is a dream, a utopia for many people not necessarily of Greek origin.
      This is the "army" I am putting together for Greece's survival

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.