10/12/15

Σύνοδος του ΟΗΕ στο Παρίσι: Υποβλήθηκε το Σχέδιο Συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή

Σχέδιο συμφωνίας υποβλήθηκε την Τετάρτη στους διαπραγματευτές των 195 χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι, δύο ημέρες πριν από την αυλαία της Συνόδου για το κλίμα.

«Το κείμενο προσπαθεί να αντικατοπτρίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τους εκκολαπτόμενους συμβιβασμούς», δήλωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της COP-21, Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ενώ παρουσίαζε το κείμενο των 29 σελίδων που «βεβαίως», όπως είπε, «δεν αποτελεί την τελική εκδοχή» της συμφωνίας».

«Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια συνολική άποψη σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα που απομένουν προς επίλυση», είπε και επισήμανε ότι ο όγκος του κειμένου περιορίστηκε από τις 43 στις 29 σελίδες και ότι τα «3/4 των προτάσεων που βρίσκονταν εντός παρένθεσης», δηλαδή διαγράφηκαν τα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνουμε» τόνισε ο κ. Φαμπιούς, που στοχεύει σε μια τελική έγκριση της συμφωνίας έως το βράδυ της Παρασκευής.

Αυτή η συμφωνία εκτιμάται ότι ίσως στο να αποφευχθούν οι πλέον δραματικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι πλημμύρες, η ξηρασία, η τήξη των πάγων, φαινόμενα που απειλούν σε πολλές περιοχές του πλανήτη την αγροτική παραγωγή και τους θαλάσσιους πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.