10/12/15

ΕΕ: Γιατί Αναβλήθηκε η Απόφαση για Επέκταση των Κυρώσεων Κατά της Ρωσίας

Όλα ήταν έτοιμα και το κείμενο επικύρωσης της επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για ακόμη έξι μήνες βρισκόταν στα χέρια των Ευρωπαίων πρέσβεων στις Βρυξέλλες.

Μέχρι που η Ιταλία είπε «όχι». Η ένσταση της Ιταλίας δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θέλει να μπλοκάρει τη συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με ιταλική διπλωματική πηγή, αλλά ότι πρώτα θέλει να υπάρξει συζήτηση επί του θέματος. Είναι πλέον στο χέρι της Προεδρίας τα χρέη της οποίας αυτό το εξάμηνο διατελεί το Λουξεμβούργο, να αποφασίσει εάν αυτή η συζήτηση θα γίνει σε νέα συνάντηση των Ευρωπαίων πρέσβεων, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα ή στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Σύμφωνα με ιταλική διπλωματική πηγή πάντως, η ιταλική πλευρά δεν ήταν ικανοποιημένη με τη διαδικασία και σε καμία περίπτωση δεν λέει ότι είναι εναντίον των ίδιων των κυρώσεων. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα βρίσκεται στη Ρώμη την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συμμετάσχει σε Διάσκεψη για τη Μεσόγειο. Εκεί θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι και τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η Ιταλία, μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ανήκει στο γκρουπ των χωρών εκείνων που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ωστόσο, όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να μείνουν σε ισχύ μέχρι η Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ. Σύμφωνα με αυτή, όλες οι ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Ουκρανία και η Ουκρανία θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της Ρωσία.

Αυτό δεν έχει γίνει, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, το οποίο κάνει λόγο για εισροή όπλων και πυρομαχικών από τη Ρωσική Ομοσπονδία καθώς και την παρουσία Ρώσων μαχητών στην περιοχή.
 

2 σχόλια:

  1. Αν η Ελλάδα ήταν κράτος και ασκούσε εξωτερική πολιτική, θα ήταν τώρα μία ευκαιρία να επανορθώσει το λάθος τής προηγουμένης κυβερνήσεως και να ταχθεί κατά τής παρατάσεως των κυρώσεων. Μόνον όφελος θα είχαμε απ' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έγραψα παραπάνω ότι δεν εκμεταλλευόμαστε καταστάσεις και συγκυρίες, διότι δεν έχομε κράτος.

    Ακόμη και τον ρωσικό τουρισμό, ή μεγάλο του μέρος, ο οποίος θα ερχόταν (και) στην Ελλάδα, λόγω ρωσοτουρκικών προβλημάτων, κινδυνεύομε να χάσομε, χαρίζοντάς τον στην Ισπανία και άλλες χώρες, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κράτος:

    Κίνδυνος για τους Ρώσους μετά το μπάχαλο με την έκδοση VISA

    Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.