9/12/15

Μήπως έχει μούτρα να ζητήσει εγγυήσεις;

Μήπως έχει μούτρα να ζητήσει εγγυήσεις;
Με τον Σενέρ Λεβέντ
07/12/2015

Αν συμφωνήσουμε σε όλα τα θέματα στο τραπέζι και δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε μόνο σε ένα. Και αν αυτό είναι οι εγγυήσεις. Τι θα γίνει; Θα τιναχτούν τα πάντα στον αέρα; Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα. Έπρεπε να απαντηθεί από την αρχή. Έτσι δεν θα χάναμε άδικα χρόνο. Αν η τουρκική πλευρά έλεγε «οι εγγυήσεις της Τουρκίας αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για εμάς». Και αν η ελληνοκυπριακή πλευρά έλεγε «ο τερματισμός των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εμάς». Η υπόθεση αυτή θα έκλεινε εκεί. Και κανένας δεν θα σπαζοκεφάλιαζε άδικα. Δεν θα δίδονταν τόσες πολλές ελπίδες σε όλους.

Πόσα άτομα υπάρχουν μέσα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα που δεν έχουν αντίρρηση στη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας; Ή μήπως υπάρχουν άραγε κάποιοι; Δεν το νομίζω. Μετά τα τεκταινόμενα το 1974 μήπως είναι δυνατόν να πέσουν ξανά σε μια τέτοια παγίδα; Είδαν μια φορά τι έκανε ο εγγυητής τουρκικός στρατός. Πόσο ακόμα να δουν; Στο εξής η Τουρκία μπορεί να είναι μόνο απειλή για τους Ελληνοκύπριους και όχι ασφάλεια. Ένας ξεχωριστός κίνδυνος είναι και το γεγονός ότι η Αμερική και η Αγγλία κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στις πράξεις της Τουρκίας! Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξει καθόλου συμφωνία αν η τουρκική πλευρά επιμείνει στις εγγυήσεις. Δεν θα ψηφίσουν ναι οι Ελληνοκύπριοι. Πρέπει να έχει χάσει το μυαλό του ένας Ελληνοκύπριος για να πει ναι σε μια λύση που περιέχει ξανά εγγυήσεις της Τουρκίας.

Όσον αφορά την τουρκική πλευρά, η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Αλλά δεν είναι λίγοι και εκείνοι που αντιτίθενται, όπως εγώ. Γιατί επιμένουν σε αυτές τις εγγυήσεις; Διότι φοβούνται. Ή τους έχουν φοβίσει. Ότι αν φύγει η Τουρκία απ’ εδώ, θα έρθουν οι Ελληνοκύπριοι και θα τους σφάξουν. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι κοιμούνται ήσυχα επειδή βρίσκεται εδώ ο τουρκικός στρατός. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα τους σφάξουν πράγματι οι Ελληνοκύπριοι και λένε ότι αν φύγει ο τουρκικός στρατός απ’ εδώ θα πάρουν το πρώτο καράβι και θα φύγουν και αυτοί. Αυτή την άποψη έχει και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπριακών μελών στις δικοινοτικές οργανώσεις και επιτροπές που συστάθηκαν. Η κοινωνία δεν κατάφερε να απαλλαχτεί από αυτό τον φόβο εδώ και 41 χρόνια. Γιατί; Διότι ζουν το σύνδρομο Ρασκόλνικοφ.

Ποιος είναι ο Ρασκόλνικοφ; Είναι ο βασικός ήρωας του μυθιστορήματος «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι. Σκότωσε με μπαλτά δύο ηλικιωμένες γυναίκες χωρίς κανένα λόγο. Δεν συνελήφθη, αλλά φοβόταν συνεχώς. Ήταν μια τρομερή παράνοια. Νόμιζε ότι ήταν αστυνομικοί που τον ακολουθούσαν όλοι όσοι περπατούσαν πίσω του στον δρόμο. Αυτό είναι το σύνδρομο Ρασκόλνικοφ. Είναι τόσο μεγάλος ο πόνος που προκλήθηκε στους Ελληνοκύπριους το 1974 που οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι μια μέρα θα πάρουν εκδίκηση οπωσδήποτε από αυτούς. Αυτός ο φόβος κατανικά τον φόβο ότι θα ξανασυμβούν μια μέρα ελληνοκυπριακά εγκλήματα όπως αυτά που συνέβησαν στα χωριά Τόχνη και Μαράθα. Ο πραγματικός φόβος δεν είναι ο φόβος να υποστούν επίθεση, αλλά ο φόβος να πληρώσουν τίμημα. Όλα τα αμαρτήματα που διέπραξε η Τουρκία εδώ γράφτηκαν στο δεφτέρι των Τουρκοκυπρίων. Οι αμαρτίες Τούρκων στρατιωτών που έκοψαν αφτιά. Οι αμαρτίες των στρατιωτών που πρώτα πρόσφεραν τσιγάρο στους γονατιστούς Ελληνοκύπριους αιχμάλωτους και μετά τους δολοφόνησαν. Οι βιασμοί. Και άλλα πολλά. Ήρθες, κατέλαβες τα εδάφη αυτά με τη βία των όπλων, έδιωξες όλους από τα σπίτια και τους τόπους τους, μετέτρεψες τις εκκλησίες σε αχούρια, σύλησες τις εικόνες και για τριάντα χρόνια δεν επέτρεπες σε κανέναν να περάσει στο άλλο μισό της πατρίδας του. Έλιωσες με σιδερένιους λοστούς το κεφάλι του Ισαάκ που δεν έφταιγε σε τίποτα. Και ύστερα κορόιδεψες όλους βάφοντας μιαν τεράστια σημαία στα βουνά. Και τώρα θες να σφραγίσουν τις εγγυήσεις σου; Το να είστε εγγυητές ξανά τόσο εσείς όσο και οι άλλοι σημαίνει ότι η Κύπρος δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Δεν θέλω εγγυητές και άλλα παρόμοια εγώ. Αρκεί και περισσεύει για εγγύηση η απαλλαγή του νησιού από όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής, δηλαδή από κάθε είδους όπλα…

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
07/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.