4/1/16

Η Σ. Αραβία απειλεί το Ιράν και εμμέσως τις ΗΠΑ: Εχουμε φτάσει στα όρια της υπομονής μας

Smoke come out from the windows of the burning Saudi Arabia embassy as Iranian protestors burned the embassy in Tehran, Iran, 02 January 2016. Protesters have stormed the Saudi embassy building in the Iranian capital of Tehran early Sunday amid backlash over the execution of a prominent Shiite cleric. EPA, MOHAMMAD REZA NADIMISmoke come out from the windows of the burning Saudi Arabia embassy as Iranian protestors burned the embassy in Tehran, Iran, 02 January 2016. Protesters have stormed the Saudi embassy building in the Iranian capital of Tehran early Sunday amid backlash over the execution of a prominent Shiite cleric. EPA, MOHAMMAD REZA NADIMI
Η θέση της Σαουδικής Αραβίας ως προς το Ιράν είναι πως έχει φτάσει τα όρια της υπομονής της, είπε χθες μια πηγή ενήμερη με το σκεπτικό της σαουδικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.
“Φτάνει πιά. Ξανά και ξανά, η Τεχεράνη χλευάζει τη Δύση. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους και κανείς δεν κάνει τίποτα γιά αυτό”, είπε η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας. “Τους σαουδάραβες δεν τους νιάζει άν κάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να θυμώσουν”.

Καταδίκη από Αμπάντι, πολιτικά στελέχη και θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράκ ζητούν την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Σαουδική Αραβία
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι καταδίκασε χθες την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, ενώ θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικά στελέχη τον κάλεσαν να διακόψει τις σχέσεις με το Ριάντ και να εγκαταλείψει τις πρόσφατες προσπάθειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.
Η Σαουδική Αραβία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα– μετά από 25 χρόνια– την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε ο νέος σαουδάραβας πρεσβευτής στο Ιράκ ο Τάμερ αλ-Σαμπάν, να επιτρέψει στις δύο χώρες να συνεργασθούν στην ασφάλεια και τη μάχη κατά του εξτρεμισμού.
Όμως η εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ το Σάββατο οδήγησε σε παροτρύνσεις να παραμείνει κλειστή η πρεσβεία, ενώ ο Αμπάντι προειδοποίησε ότι η εκτέλεση θα έχει συνέπειες στην ασφάλεια της περιοχής.
“Καλώ την κυβέρνηση να αποφύγει να ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας” δήλωσε ο εξέχων σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ του Ιράκ με ανακοίνωση του, καλώντας σε διαδηλώσεις στη χώρα και σε όλες τις χώρες του Κόλπου για να καταδικασθεί η εκτέλεση.
Η ένοπλη οργάνωση Ασάιμπ Αχλ Αλ Χακ, που θεωρείται ότι υποστηρίζεται από το Ιράν, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι επιζητεί να τροφοδοτήσει τη διαμάχη σουνιτών–σιιτών. “Ποιος είναι ο λόγος να υπάρχει η σαουδαραβική πρεσβεία στο Ιράκ”; ανέφερε η οργάνωση με ανακοίνωση της.
Ο Κασίμ αλ Αράτζι, ηγέτης της οργάνωσης Μπαντρ, μιας άλλης παραστρατιωτικής σιιτικής οργάνωσης με πολιτική πτέρυγα, που φέρεται να συνδέεται με το Ιράν, κάλεσε την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις διπλωματικές σχέσεις. Όπως ανέφερε σε σχόλια του που μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό της οργάνωσης αλ Γκαντίρ, η εκτέλεση του Νιμρ “άνοιξε τις πύλες της κολάσεως”.
Ο Αμάντι, μετριοπαθής σιίτης, το κόμμα του οποίου διατηρεί σχέσεις με το Ιράν, απέφυγε να προβεί σε αντίστοιχα εμπρηστικά σχόλια, αλλά τόνισε πως η εκτέλεση θα έχει συνέπειες.
Ο Χουμάμ Χαμούντι, εξέχων πολιτικό στέλεχος των σιιτών και μέλος του πανίσχυρου κόμματος Ισλαμικό Ανώτατο Συμβούλιο του Ιράκ, προειδοποίησε πως η εκτέλεση του Νιμρ θα ενδυναμώσει το Ισλαμικό Κράτος, επιτείνοντας την σεχταριστική διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσιγκτον-USA, Βαγδάτη-Iraq
 http://mignatiou.com/2016/01/saoudiki-aravia-apili-to-iran-ke-emmesos-tis-ipa-echoume-ftasi-ta-oria-tis-ipomonis-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.