19/1/16

Προκόπης Παυλόπουλος: Τα ελληνικά αιτήματα για επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο συνάδουν με το διεθνές δίκαιο

Συνάντηση του προέδρου της δημοκρατίας στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του Γιόακιμ Γκάουκ και την Άνγκελα Μέρκελ
Προκόπης Παυλόπουλος: Τα ελληνικά αιτήματα για επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο συνάδουν με το διεθνές δίκαιο
Χειλάς Νίκος
Οι ανώτατοι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους που έρχονταν γραβατωμένοι στο Βερολίνο ήταν σπάνιο είδος το 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης είχαν σφραγίσει το στιλ του ανοικτού γιακά – τα λίγα μέλη της κυβέρνησης που εμφανίζονταν εδώ με λαιμοδέτη θεωρούνταν περίπου εξωμότες.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος φρόντισε σήμερα να αποκαταστήσει τα χρηστά διπλωματικά ειωθότα εμφανιζόμενος στη συνάντησή του με το γερμανό οικοδεσπότη του Γιόακιμ Γκάουκ στο προεδρικό μέγαρο Bellvue με μια σκούρα σιέλ γραβάτα. «Πολύ ευπρεπής» ήταν ένα από τα σχόλια των παριστάμενων στη συνέντευξη τύπου, «λιγάκι κυριλέ» ένα άλλο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε όμως και κάτι ρηξικέλευθο – εκείνο που δεν κάνει εδώ και μήνες ο πρόεδρος της κυβέρνησης: Μίλησε ευθέως για τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο φροντίζοντας ταυτόχρονα να υπογραμμίσει ότι οι ελληνικές αυτές απαιτήσεις συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τον γενικότερο νομικό πολιτισμό. Ο γερμανός πρόεδρος είχε προηγουμένως επιχειρήσει να παρακάμψει το θέμα μιλώντας αφηρημένα για νομικές διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες, αυτό ήταν όμως το έναυσμα για τον κ.Παυλόπουλο, ο οποίος καταρχάς δεν ήθελε προφανώς να αναφερθεί δημόσια στο ζήτημα (στο γραπτό κείμενο του λόγου του δεν γίνεται αναφορά σε αυτό), να μπει στην ουσία του ζητήματος.

Απροσδόκητη κριτική άσκησε ο κ.Παυλόπουλος και στην πολιτική της λιτότητας που επιβάλουν στην Ελλάδα οι δανειστές, ενώ παράλληλα ζήτησε ρύθμιση του ελληνικού χρέους. «Ο Ελληνικός Λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε, προκειμένου να παραμείνει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια» είπε. «Όμως, στην πορεία, και ενόψει αυτής της συνέπειας του Ελληνικού Λαού κατά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, οφείλουν και οι Εταίροι μας να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις. Ιδίως αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και την ως σήμερα ακολουθούμενη, εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας πολιτική αυστηρής λιτότητας». Η Ελλάδα πάντως, πρόσθεσε, δεν επιδιώκει το «κούρεμα» του χρέους, αλλά έναν διακανονισμό που θα το καταστήσει βιώσιμο.

Αλλά ούτε και σε αυτά τα θέματα υπεισήλθε στη συνέντευξη τύπου ο κ.Γκάουκ.

Ακολούθησαν δηλώσεις επί όλου του επιστητού, στις οποίες δέσποζε το προσφυγικό ζήτημα. Και οι δυο άντρες τόνισαν ότι θα πρέπει να ενταθεί η συνεργασία για την προστασία των ελληνικών συνόρων. Τα ελληνικά σύνορα, υπενθύμισε ο έλληνας πρόεδρος, είναι και τα ευρωπαϊκά – και αυτό καθιστά ακόμα αναγκαιότερη την κοινή φύλαξη τους.

Ο λόγος του γερμανού προέδρου έχει βάρος στη δημοσιότητα, τις αποφάσεις τις παίρνει όμως η κ.Μέρκελ Με αυτήν συναντάται ο κ.Παυλόπουλος στις 17 και 30 ώρα Ελλάδας στην καγκελαρία. Συνέντευξη τύπου γι αυτή τη συνάντηση δεν θα υπάρξει. Ο κ.Παυλόπουλος θα αναφερθεί κατά πάσα πιθανότητα σε αυτή στη συνάντηση που θα έχει αμέσως μετά στην ελληνική πρεσβεία με έλληνες δημοσιογράφους.

 http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=769817

1 σχόλιο:

  1. Ο Γκάουκ έχει δηλώσει αναρμόδιος και όντως είναι.

    Το ζήτημα τού κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων/επανορθώσεων έπρεπε να είχε προ πολλού πάρει τον δρόμο τής Δικαιοσύνης, εφ' όσον η Γερμανία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη (θυμηθείτε τι ντόρο είχαν κάνει και οι προηγούμενοι) "σηκώνει" το θέμα για ενυπωσιασμό και το αφήνει να ξεφουσκώσει.

    Κάποτε ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια, αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ, διότι ο ίδιος δεν το απαιτεί από τις πολιτικές του ηγεσίες. 70 χρόνια πέρασαν ήδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.